В навечерието на 24-ти май Георги Господинов спечели "Букър"

За наградата се конкурираха 6 произведения
24 май 2023 00:01, Нели Христова
80
В навечерието на 24-ти май Георги Господинов спечели "Букър"
Снимка: БГНЕС

Най-престижната литературна награда е в български ръце. Георги Господинов прибра приза "Букър" за романа си "Времеубежище".

"Утре е най-важният ден в България, моят любим ден - на кирилицата. Прекрасно е, когато празнуваме буквите и езика", каза Господинов в благодарствената си реч. "Честит празник! Честито чудо на езика!", поздрави той на български.

Победителят беше обявен на официална церемония в Лондон от председателя на журито на тазгодишното издание на отличието - носителката на "Гонкур" Лейла Слимани.

За наградата се конкурираха 6 произведения, влезли в краткия списък с номинации за отличието, сред които беше и романът на Георги Господинов "Времеубежище".

Останалите произведения от краткия списък са Boulder от Ева Балтасар, The Gospel According to the New World от Мариз Конде, Whale от Чхон Мьон-гуан, Standing Heavy от Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и Still Born от Гуадалупе Неттел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
12
 
20
 
! Отговори
Koko преди 11 месеца
Една наистина хубава новина! Браво на Господинов!
3
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпросната книга се чете с мъка. Лично мнение.
2
5
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 11 месеца
Висшист започнал да говори , за да уговори някаква игра , значи е в беда . Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши , защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев. София, България (2014).
1
33
 
26
 
! Отговори
Кекъл преди 11 месеца
Нека безрoдните *** започнат да хейтят СЕГА