Образованието удължава сериозно живота

Отпадането от училище е вредно, колкото пет питиета на ден
28 яну 2024 18:06, Александър Попов
13
Образованието удължава сериозно живота
Снимка: БГНЕС

Учени от Норвежкия институт за наука и технологии разкриха ползите от образованието, което удължава живота на човека, независимо от възрастта, пола, местоположението, социалния и демографския статус. Резултатите от проучването са публикувани в The Lancet Public Health.

По-рано беше доказано, че тези, които са постигнали по-високи нива на образование, живеят по-дълго от останалите, но досега не знаеха до каква степен. Учените установиха, че рискът от преждевременна смърт, независимо от причината, намалява с два процента с всяка допълнителна година обучение. Тези, които са завършили шест години основно училище, са имали средно 13 процента по-нисък риск. След завършване на гимназия рискът намалява с почти 25 процента, а 18 години образование намалява риска с 34 процента.

В сравнение с въздействието на нездравословните навици, отпадането от училище е почти толкова вредно, колкото пиенето на пет или повече алкохолни напитки на ден или пушенето на десет цигари на ден в продължение на 10 години.

Въпреки че ползите от образованието са най-големи за младите хора, хората над 50 и дори 70 години все още се възползват от защитните ефекти на образованието. Въпреки това не е установена съществена разлика в ефектите от образованието между страните, достигнали различни етапи на икономическо развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АРИСТОТЕЛ - НАЙ-УНИВЕРСАЛНАТА ГЛАВА НА АНТИЧНОСТТА: РОДЕН - 384 пр.Хр ; УМРЯЛ - 322 пр.Хр НА 62 ГОДИНИ. ЯВНО ДЪЛГИЯТ ЖИВОТ СА ДЪЛЖИ НА НЕЩО ДРУГО!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Роза преди 3 месеца
Вярно е,че образованите хора имат по-широк кръгозор и по-различен поглед към света,отколкото необразованите,но не съм съгласна ,че това непременно удължава живота им!
9
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 3 месеца
Познавам момиче което цял живот учи ли учи работи в чужбина в престижната фирма и да доходите и са добри и няма никаква представа за реалния свят тя си е изградила нейн и при малка трудност е прекалено лабилна да се справи ..а за деца дори и не е мислила за нея това било излишно натоварване спря да ми се обажда защото аз имам две и едното много мрънкало хаха
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако цял живот човек се учи, накрая се дипломира на ония свет.
7
9
 
3
 
! Отговори
гост преди 3 месеца
пълна глупост ако въобще и превода в верен. Човек наистина може да се образова цял живот, но това няма нищо общо с формалното образование - училище, университет и тн.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тиквата е п.рост и ний сме п.рости затуй добре се разбираме :)))
5
1
 
13
 
! Отговори
Цъ преди 3 месеца
До Германец Твоето племе и в Германия не живее дълго. Инцестът, който при вас е традиция, има плачевен резултат. Всеки трети от вас е с малформация. Но затова пък докато сте на този свят успявате яко да издоите системата за социално подпомагане.
4
3
 
4
 
! Отговори
Това изследване преди 3 месеца
и резултатите му може и да свършат полезна работа на някой, който умее да измъква пари от всевъзможни НПО-та, а също и от бюджета с цел да организира инициативи от рода на "Отново в час". В резултат създава проблеми на онези, които искат да учат, защото дори едно, върнато отново в час създава какофония в паралелката, пречи на останалите да усвоят материала и подлудява даскалицата. Ако тя дръзне да му направи забележка, още на другия ден ще яде бой от възмутената рода на върнатото отново в час.
3
13
 
4
 
! Отговори
Германец преди 3 месеца
Неслучайно задунайските чебурашки живеят 10 години по-малко от нас, германците. Е, за тяхно успокоение, в матушката положението е още по-катастрофално :)
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Човек трябва да се учи цял живот!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само че тези, които рано престават да ходят на училище, дори не подозират, че същесвува Норвежки институт за науки и технологии, нито влизат в новинарските сайтове, за да четат за резултатите от каквито и да било научни изследвания.