НАТО започва учение за използване на ядрени оръжия

То е традиционно и се провежда от 10 г. насам
14 окт 2024 10:05, Инна Ангелова
54
НАТО започва учение за използване на ядрени оръжия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО започва голямо учение за използване на тактически ядрени оръжия. Учението за “готовност за даване на решителен отговор на всякакви заплахи" се провежда на фона на поредното втвърдяване на ядрената реторика на Москва, предназначена да попречи на Украйна да използва западни ракети с голям обсег за нанасяне на удари по руска територия.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте съобщи, че учението Steadfast Noon започва днес и е с продължителност около две седмици. Участие ще вземат 2000 войници, осем бази и 60 самолета от 13 държави. То ще се проведе на територията на Белгия, Холандия, Великобритания и над Северно море. В него ще включват бомбардировачи и изтребители, способни да носят ядрени бойни глави. Според представители на НАТО Москва е била информирана за това, предавдоха световните агенции.

“Ядреното възпиране е крайъгълният камък на сигурността на съюзниците. Steadfast Noon е важен тест за ядреното възпиране на Алианса и изпраща ясно послание към всеки противник, че НАТО защитава и ще защитава всички съюзници", каза Марк Рюте.

Ядреното учение на НАТО традиционно се провежда всеки октомври от 10 г. насам.

НАТО предприема стъпки за гарантиране на безопасността, сигурността, ефективността и надеждността на ядреното възпиране на Алианса. Например тази година първият съюзнически изтребител F-35A от Холандия беше обявен за готов да изпълнява ядрени задачи. Декларацията на НАТО от срещата на върха във Вашингтон изяснява, че “фундаменталната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира, да предотврати принудата и да възпира агресията." В нея се посочва, че “докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Свят
КНДР се готви да разруши пътищата, свързващи я с Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И кво точно ще тренират, как да копаят ями и да се заравят в тях, или смяна на пълни памперси. В да вземат да пресметнат за колко време ще пристигнат ще пристигнат кинджалите и цирковите и за какво ще им стигне времето. Клоуни
49
0
 
1
 
! Отговори
Те п-те преди 3 дни
Трият като победите на СрАЩ на световно...
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И какво ще остане от европейското НАТО при един ядрен конфликт
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Русофилеффф!Явно си много ***,Русия щяла да изчезне от картата,я кажи кой няма да изчезне от картата при една ядрена войната бива простотия а *** ти водиш класирането
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Простотията няма край
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И кой ще е победител
44
8
 
3
 
! Отговори
Русофилеффф преди 4 дни
Путин да не се зъби много че Москва ще изчезне за три/четири часа от картата на света!!!!
43
4
 
1
 
! Отговори
Оптимист преди 4 дни
Бой по ***, тухла върху тухла да не остане. Да видят кон боб яде ли.
42
2
 
6
 
! Отговори
555 преди 4 дни
Мазният Рюте, де ни удряше спирачка десетилетия
41
1
 
3
 
! Отговори
Надали ще стреснат преди 4 дни
Кремъл с това ядрено учение , но пък нека пробват.Нищо не губят, стига да не се крие нещо друго зад това учение.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пак дърпат ДЯВОЛА,за опашката.Не виждат ли в какъв АД вкараха укрите,че още им се иска.Да не се питат после,Рюте с глава ли беше или без глава,когато влезе в бърлогата на мечката.
39
3
 
7
 
! Отговори
Руя преди 4 дни
Тоя обратно половия злобар няма семейство и деца и не му пука какво ще стане при ядрена война.Зомбираните хора си траят.
38
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако покажем на Путин въздействието на ядрените оръжия върху един европейски град като Шопия, той много ще се уплаши. Това е единственият начин да спасим Украйна.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путин плаши с ядрени оръжия, а НАТО поучава с ядрени оръжия. Има разлика.
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Искаме да сме полигон за ядрените учения. Нека Путин види последствията от ядрените опити в българските натовски полигони. И да се уплаши.
35
4
 
5
 
! Отговори
Lina преди 4 дни
Така с ФДТ, маникюр и фризура, малко се плаши човек от такива " военни" с прашки
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Еххх наивна работа! Никои не се интересува в България, Румъния, Полша кои е против и кои е за Русия. По нас първо ще ударят с ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ! И ако САЩ и Англия не се спрат ще ударят и Франция и Германия. Единственото на което може да се надяваме реда да е на обратно може и да е на обратно зада не навредят много на себеси. Сащ ни пазят нали ?
33
5
 
8
 
! Отговори
Тоа тефлоновия преди 4 дни
Да не изтърве само някоя върху дигите на нисколандия.
32
4
 
6
 
! Отговори
И после преди 4 дни
Берлинск.
31
9
 
12
 
! Отговори
"Ракетите на преди 4 дни
руснаците стигат до Лондон за 2,4 минути" - Русия има богат избор от възможности. Наглобританците се питат, дали край тяхното островче лежи в очакване на времето Х, руският ядрен дрон "Посейдон", който те наричат "Оръжието на Апокалипсиса".