НАТО започва учение за използване на ядрени оръжия

То е традиционно и се провежда от 10 г. насам
14 окт 2024 10:05, Инна Ангелова
54
НАТО започва учение за използване на ядрени оръжия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО започва голямо учение за използване на тактически ядрени оръжия. Учението за “готовност за даване на решителен отговор на всякакви заплахи" се провежда на фона на поредното втвърдяване на ядрената реторика на Москва, предназначена да попречи на Украйна да използва западни ракети с голям обсег за нанасяне на удари по руска територия.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте съобщи, че учението Steadfast Noon започва днес и е с продължителност около две седмици. Участие ще вземат 2000 войници, осем бази и 60 самолета от 13 държави. То ще се проведе на територията на Белгия, Холандия, Великобритания и над Северно море. В него ще включват бомбардировачи и изтребители, способни да носят ядрени бойни глави. Според представители на НАТО Москва е била информирана за това, предавдоха световните агенции.

“Ядреното възпиране е крайъгълният камък на сигурността на съюзниците. Steadfast Noon е важен тест за ядреното възпиране на Алианса и изпраща ясно послание към всеки противник, че НАТО защитава и ще защитава всички съюзници", каза Марк Рюте.

Ядреното учение на НАТО традиционно се провежда всеки октомври от 10 г. насам.

НАТО предприема стъпки за гарантиране на безопасността, сигурността, ефективността и надеждността на ядреното възпиране на Алианса. Например тази година първият съюзнически изтребител F-35A от Холандия беше обявен за готов да изпълнява ядрени задачи. Декларацията на НАТО от срещата на върха във Вашингтон изяснява, че “фундаменталната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира, да предотврати принудата и да възпира агресията." В нея се посочва, че “докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Свят
КНДР се готви да разруши пътищата, свързващи я с Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
22
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 4 дни
Точно така ясно ядрено послание към Москва иран и Китай и всички путинофили в Европа че само да стъпят накриво и от Русия ще остане само руини
29
4
 
11
 
! Отговори
Започва учение с преди 4 дни
използване на ядрени оръжия край границите на Белорусия и Русия. Не било заплаха.
28
4
 
11
 
! Отговори
безакъл преди 4 дни
режете, режете! още мааалко и клонът ке падне... сал дето на него сме всинца!
27
9
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 4 дни
До Анонимен 16 "Ракетите на руснаците стигат до Лондон за 2,4 минути" - Хаха, ракетите на руснаците се оказаха безаналогови и фатални за полигона в Плисецк. Стигнаха за под 3 секунди до 5 метра над земята и нищо че бяха празни, с 30% баласт се взривиха, толкова за руската техника. Сега чакат доставка на строителни материали от другарите китайци и северно корейци, та поне на сателитните снимки да си личи че имат нещо.
26
9
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 4 дни
До Анонимен "Ракетите на руснаците стигат до Лондон за 2,4 минути"Хаха, ракетите на руснаците се оказаха безаналогови и фатални за половина в Плисецк. Стигнаха за под 3 секунди до 5 метра над земята и нищо че бяха празни, с 30% баласт се взривиха, толкова за руската техника. Сега чакат доставка на строителни материали от другарите китайци и северно корейци, та поне на сателитните снимки да си личи че имат нещо.
25
5
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 4 дни
Много ми е интересно, България без НАТО, какво точно ще бъде? По-силна, по-богата, по-модерна армия или същата работа, само че без НАТО!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Миротвооорции!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Schwuchtel
22
4
 
12
 
! Отговори
Чудни преди 4 дни
симпатяги и умни са дженералните секрети на най-якия миролюбив алианс.Като почнеш от Солана,та завършиш с рютето.Само да внимават много да не объркат играта,че зян им отиде просперитета и свободата!
21
8
 
15
 
! Отговори
ГерболИННА преди 4 дни
Надежди говежди,пълни памперси с жълтокафяви трансатлантически ценности и истерични писъци на неолибера3тията...
20
5
 
16
 
! Отговори
а наще преди 4 дни
натовце ше фърлат камъни от спартана ли
19
11
 
8
 
! Отговори
Крундел преди 4 дни
ехаа, каква дедовщина има в коментарите от ростр0лбригадата, кой от кой по - невероятни неумности пише, такива, дето и руските пропагандатори не плещят...
18
9
 
16
 
! Отговори
Ната от Подуяне преди 4 дни
След приключването на СВО, НАТО ще се разпадне и Европа ще остане свободна. Западната русофобска истерия, фантазираща за желанието на Русия за експанзия в Европа, е болна фантасмагория. Психологическият шок, който очаква европейците, ще бъде осъзнаването, че НАТО е създадена не за да ни защитава, а за да ни контролира. Днес държави като Финландия, Полша, България, Румъния и балтийските държави правят същата грешка, както преди повече от 85 години. Цената на тази грешка ще е по висока от преди.
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Копейките да слагат памперсите
16
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
... самолети ще носят ядрени бойни глави! НАТО нямат ракети с ядрени бойни глави а атомни бомби. Докато тия самолети излетят ако изобщо имат време да излетят при започване на ядрена война всичко ще е лунен пейзаж. Ракетите на руснаците стигат до Лондон за 2,4 минути
15
8
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
НАТО ВИНАГИ е планирал първи да използва ядрено оръжие. Факт.
14
5
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 4 дни
Така ли ще налагаме руска демокрация?!?
13
9
 
6
 
! Отговори
Тагарев преди 4 дни
Учението в Москва ли ще се проведе?
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нужно е да се знае, че руски самолети могат да летят НАД американските, включително разузнавателни и имат техниката да им заглушават електрониката, в резултат на което американците получавт объркване. Така обезвредиха суперразузнавач на САЩ над Черно море без пряк контакт. Колкото повече накуп самолети, толкова по-явни като мишена.
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А военни пунктове за фризьори и маникюристи ще има ли..