Три жени са на ключови постове в кабинета на Киър Стармър

За пръв път жена е министър на финансите на Великобритания
6 юли 2024 13:27, Елка Василева
21
Три жени са на ключови постове в кабинета на Киър Стармър
Снимка: БГНЕС

В правителството на новия британски премиер Киър Стармър има някои министри с нетипични за полици профили и жени на най-отговорни постове, което илюстрира  промяната, която лейбъристът иска да въплъти, отбелязва Франс прес.

Още по темата
Фигура номер две в представеното вчера ново правителство е вицепремиерката Анджела Райнър, отговаряща за жилищната политика. Тя е на 44 години, произхожда от много бедна среда и е напуснала училище на 16 години, което се откроява особено много в британския политически пейзаж. Райнър е била  социален работник и синдикалист, преди да бъде избрана за депутат през 2015 г., добавя Ройтерс.

Бившата икономистка от Английската национална банка Рейчъл Рийвс, на 45 години, е ценена в бизнес средите и е първата жена, назначена за министър на финансите на Великобритания. Тя казва, че лейбъристите ще се придържат към строги фискални правила и няма да взимат заеми за финансиране на ежедневните разходи по управлението, но оставя отворена възможността за увеличаване на правителствените инвестиции, финансирани чрез заеми, в стратегически отрасли.

Начело на министерството на външните работи Дейвид Лами, на 51 години, е потомък на роби и в миналото е бил много критичен към Доналд Тръмп. Лами е набелязал три принципа в основата на
външната политика на лейбъристите -  възстановяване на връзките на Великобритания със света, поставяне на сигурността и просперитета над идеологията и трансформиране на
външната политика, така че тя да работи в полза на широката общественост, а не на корпорациите и търговски интереси. Той описва своя подход като "прогресивен реализъм".

55-годишната Ивет Купър, която е новият вътрешен министър, е заемала министерски постове по времето на премиера Тони Блеър. През 2015 г. тя се кандидатира, но без успех, за партиен лидер. Купър обещава повече полицейски правомощия за справяне с престъпността и антисоциалното поведение и внасяне на някои промени в рамката на националната сигурност.

64-годишният Джон Хийли беше назначен за нов министър на отбраната.  При посещение в Киев през май той заяви, че лейбъристкото правителство ще се придържа към решимостта на Великобритания "да подкрепя Украйна, да да се противопоставя на руската агресия и да преследва Путин за неговите военни престъпления".

41-годишният Уес Стрийтинг е назначен за министър на здравеопазването, като сред задачите му ще бъде и разрешаване на ситуацията с милионите хора, които се намират в списъка на чакащите за лечение на Национална здравна служба.

54-годишният Ед Милибанд, министър на енергетиката и на нетните емисии, беше начело на лейбъристите по време на изборите през 2015 г., изгубени от партията с неочаквано голяма разлика. Сега той ще играе водеща поля в превръщането на Великобритания в суперсила на зелената енергия.

43-годишният Джонатан Рейнолдс е министър на бизнеса. Той обещава по-тясно партньорство между лейбъристите и бизнеса с цел постигане на индустриална стратегия, съсредоточена върху зелените инвестиции в енергия и изграждането на национална устойчивост на външни сътресения.

Пристигайки на Даунинг Стрийт 10 вчера, в първата си реч като премиер, Стармър, който е бивш адвокат, обеща да се бори ден след ден за обединението на страната и за това британците да могат да повярват отново в едно по-добро бъдеще за техните деца. Той  се ангажира да извърши спокойно и търпеливо възстановяването на страната и обеща, че това няма да е лесна работа, защото не е достатъчно да се натисне един бутон, за да се промени една страна.

Иначе постът си запазва котаракът Лари, който обитава Даунинг стрийт 10 и за когото Стармър е шести премиер. Лари обаче ще трябва да съжителства с 17-годишния котарак на семейство Стармър - Джоджо, с когото може да възникнат противоречия, пише Скай Ти Джи Ком. В допълнение Лари може да има нещо против и хамстера на децата на Стармър.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ВеликоБритания преди 2 месеца
Тотални Лузери - Загубиха Всичките си Територии, че дори Подариха Обратно Хонконг на Комунистически Китай и то по време на Управлението на Уж Железната им Лейди!
17
2
 
2
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 2 месеца
Това е Демокрацията, ватя. В нормална държава никой няма да търпи вашият плешив пCиXaP в Бункера да ги управлява 30 години без прекъсване и да си прави, каквото му скимне. Това само pycopоб може да го търпи и то с усмивка на спиртосаното си лице.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един по един тези, които щчха да свалят Путин стават политически трупове! Видя се, че политиците са на диаметрално противоположно мнение от народите си! За този МаймунсЛоботония да не говорим! Британската империя се управлява от неолибералниАвстрлопитеци!
15
1
 
3
 
! Отговори
Британски учЕн преди 2 месеца
Риши Сунак се беше зарекъл до 2035 да подмени газовата инфраструктура с инсталации на водород, понастоящем 95% от домовете в UK се отопляват на газ. Това е страшно много работа + страшно много пари и производство на огромно количество водород, което граничи с фантастиката. Също така се беше зарекъл до 2030 да забрани изцяло продажбите на коли с ДВГ. Това означава подновяване на инфраструктурата за ел. пренос, което е равносилно на горното упражнение с водорода. В общи линии - глупусти на търкал
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предвиждам светло бъдеще и впечатляващи резултати, 101%. А ако цялото правителство се състави от лилавокожи феминистки + няколко шармантни транса за цвят - Британската империя ще се възроди отново.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно, отпишете Англия.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Това изречение от ненаучно-фантастичен роман ли е извадено?" - _ - Не. От предизборната агитация и пропаганда.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ед Милибанд е министър на енергетиката и на нетните емисии. Щял да играе водеща роля в превръщането на Наглобритания в суперсила на зелената енергия. Това изречение от ненаучно-фантастичен роман ли е извадено?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вижте едно интересно изречение: При посещение в Киев през май новият министър на отбраната Джон Хийли заяви, че лейбъристкото правителство ще се придържа към решимостта на Великобритания да подкрепя Украйна. - Този още през май е знаел, че лейбъристите ще победят през юли и през юли ще има лейбъристко правителство.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първата черна премиерка на малобритания.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И чехъла ми да сложат все тая и без това всичко е цирк за пред простолюдието за да си мисли, че от него нещо зависи, ако зависеше нещо от избори щяха да ги забранят като недемократични.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Три жени добре, ама що няма поне 1 трансджендър, така не е достатъчно дайвърсити!?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който и паллячо да служат кукловодите са едни и същи.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези сега ще цъффнат и вържат, защото назначават на базата на пол, а не на качества като оная Лиз Тръс с отрицателна интелигентност.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вас ви очудва това, защото в България са ни сложили само мъже-*** да ни управляват ли? Много мразя някакви бивши полицайчета да слагат на високи политически постове.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Анджела Райнър е напуснала училище на 16 години. Тя е пример за подражание на Грета Тумберг. Тя ще научи наглосаксите на ум и разум.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво като са жени? То и на С Македония жена е на ключова позиция и ползата е очевидна...
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Красота: жени са на ключови постове. Спазва ценостите. Наш човек.