Антарктика се насочва към неконтролируемо топене

Топенето е предизвикано от по-топлата вода на океана
26 юни 2024 07:51, Елка Василева
27
Антарктика се насочва към неконтролируемо топене
Снимка: архив, БГНЕС

Учените са открили, че може да бъде достигната нова критична точка в Антарктика, която се насочва към неконтролируемо топене на ледените си шапки, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в "Нейчър джиосайънс".

Топенето е предизвикано от по-топлата вода на океана, която навлиза между леда и сушата, която се покрива от леда.

Критичната точка е праг, след който системата се реорганизира, често по внезапен и необратим начин, предизвиквайки серия каскадни ефекти.

Полярните шапки на Антарктика се намират върху скален субстрат, простират се по брега и плават в морето. По-ранните изследвания вече показаха, че морската вода, чиито температури се покачват поради климатичните промени вследствие на човешката дейност, може да навлезе в зоната между сушата и морето, както и под леда, намиращ се върху континента, а след това - във вътрешността на самата суша. Океанската вода ще навлезе неограничено под ледената шапка и ще предизвика неконтролируемо топене, каза Александър Брадли, водещ автор на изследването.

Съществува риск от повишаване на нивото на водата, което може да застраши населението от крайбрежните зони в целия свят.

Моделите, използвани от експертите на ООН за оценка на глобалното затопляне в Антарктика, не взимат предвид този феномен. Те подценяват систематично загубата на лед, подчертава Брадли, който е сътрудник към Британския антарктически институт.

През май температурата на океанската вода отново счупи рекорда, достигайки средно 20,93 градуса по Целзий според европейската система за наблюдение "Коперник".

Всяка десета от градуса ни доближава до критичната точка, коментира Брадли.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Свят
Близо 40 % от юношите в Италия приемат наркотици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
7
 
! Отговори
Нещичко е пропуснал преди 2 дни
Да беше напомнил и каква част от леда в Антарктика се простира отвъд скалните брегове върху водата. Само на тази част може да повлияе затоплянето на морската вода в този регион. Премълчал е, защото сценарият за филм на ужасите, който пробутва, вече нямаше да е толкова интересен.
23
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 дни
Ще се покачи нивото и много крайбреджни градове ще са под вода. И какво от това, София е на 450м над морското равнище. Най-много го дават до 60 м да се покачи нивото. Т.е. шоплука пак ще си го има.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ледената шапка на Антрактида се е формирала преди 10 млн. години, преди това не е имало такава - как според зеления сектант Брадли е оцелял света? Стотици милиони години климата на Земята е бил много по-топъл от днешния, когато са живели динозаврите например е било с над 5 градуса по-топло от днес и не е имало ледени шапки на полюсите. Как и защо се оцелели и процъфтявали динозаврите?
21
0
 
16
 
! Отговори
Я па тия преди 2 дни
А подводните вулкани дали не допринасят за затоплянето на водата, а? Исландия е бъкано с гейзери, под водата има дори постоянно действащи вулкани, но после изменението било от човешката дейност. Естествено не одобрявам изсичането на горите. Трябва да се залесява, но да хвърлят всичко на човека е прекалено. Преди хиляди години кой, питам аз :) е бил причина за промените на климата.
20
2
 
10
 
! Отговори
решението на този преди 2 дни
проблем разбира се е - ваксинация! :D
19
0
 
24
 
! Отговори
А кога контролируемо преди 2 дни
Антарктика се насочва към неконтролируемо топене. . . . А кога топенето в Антарктика е било контролируемо? Образователни инвалиди!
18
0
 
13
 
! Отговори
Пръст преди 2 дни
Стара новина написана през 1995 г. Казваше,че през 2020 г. ледниците ще се стопят водното равнище ще е два метра нагоре и цели територии ще са изчезнали.Да не пропусна озоновата душка, която беше станала огромна, после как се затвори само Бог знае. П.С. Ел Ниньо също беше от това време, после го позбравиха,сега пак е на мода.
17
2
 
4
 
! Отговори
Ха преди 2 дни
Целия майтап е, когато температурите в топлите части на земята минат поносимите за човека нива да кажем 60 градуса. Тогава милионите живеещи там ще се преселят на север . Тогава ще питам тоя с Еоцена дали ще приветства тези мигранти или ще реве, че ни колонизираха.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От както съм жив слушам за разтапяне на Антарктида! Сигурно и децата ми ще се налага!
15
0
 
9
 
! Отговори
Танев преди 2 дни
Заключението, че причината за топенето на ледовете в Антарктика е Океянската затоплена вода е валидно за отровната западна част на Антарктика. За източчната това не ажи, защото е цялотен континетален блок изатова там дебелината на ледадостиа до 5 км.Прчинатаза топенето на тази част езатоплянето на н самия подконтинет вследствие затоплянето и нарастването количеството вътреземна магма под континента. Плюс нарасналата атака на все по едри частици при Слънчевите изригвания, падащи върху Антарктика
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Поредната доза лъжи за "Глобалното затопляне" - през по-голямата част от съществуването на Земята не е имало полярни шапки и ледници, сега щом ги има значи че живеем в Ледников период. В Еоцена средните температури са били с 14 градуса по-високи от сега и нищо - живота си е процъфтявал, цяла Европа е била покрита с тропически гори, а крокодили са живели зад полярния кръг и в Антарктика.
13
2
 
16
 
! Отговори
Оруел преди 2 дни
Останаха ли още бавноразвиващи, които да вярват на платени пропагандни новини? Който има над 2 мозъчни клетки знае, че всичко е, за да се отнемат правата на хората. Четете и мислете, има една книга "Ще има война и Матрицата ще падне"
12
0
 
10
 
! Отговори
Русия преди 2 дни
Демо крастите изсякоха горите начелу с цар Хасан Две
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ПРОПАГАНДА! Целта е данък въглероден отпечатък. До 2030 още много изненади ни чакат. Все неприятни. Защото сте овце!
10
2
 
5
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 дни
"Гърция ще потъне." - Петър Дънов
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Начи Варна и Бургас ще бъдат под вода, да не си купуваме нещо от там
8
2
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 2 дни
Статията да се чете:Трилионерите от давос ненавиждат свободата на обикновения човек и затова ще му приберат всичко каквото притежава, за да се чувствал щастлив!Първо пропаганда, а после фашизъм!Нямате право да мислите другояче!Който е инакомислещ на овладените медии, значи е путинист и трябва да се "демократизира" както бяха "демократизирани" украинците и мирните жители в ивицата Газа!Така работят фашистите!
7
2
 
12
 
! Отговори
Британски учЕн преди 2 дни
Добре че живея на няколко стотин метра над морското ниво. Холандците да му мислят с техните диги.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ел Ниньо. Другата година няма да е така вече.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тея са учени колкото аз съм готвач.