Норвегия ще признае днес Палестина като държава

Нееднократно се е опитвала да съдейства за мир между Израел и палестинците
22 май 2024 12:53, Инна Ангелова
56
Норвегия ще признае днес Палестина като държава
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката обществена телевизия Ен Ер Ко (NRK) съобщава, че правителството на Норвегия ще признае съществуването на независима палестинска държава. Норвежкото външно министерство за момента не отговаря на молбата за коментар на Ройтерс. В Норвегия се очаква премиерът и министърът на външните работа да дадат пресконферения, а обявената тема е Близкият изток.

В рамките на деня се очаква и Ирландия също да признае Палестина за държава, съобщи вчера запознат източник.

В последните седмици Испания, Малта и Словения са останалите държави от ЕС, които дадоха индикации, че  планират да предприемат тази стъпка, твърдейки, че решението за две държави е ключово за установяването на траен мир в района, отбелязва Ройтерс.

Норвегия не е член на Европейския съюз, но е близък съюзник с Щатите. Норвежкото правителство отдавна заявява, че ще признае Палестина като държава само ако това има положително въздействие върху мирния процес между Израел и палестинците - в съзвучие с това, което САЩ казаха по този въпрос.

Също така в последните десетилетия Норвегия нееднократно се е опитвала да съдейства за постигането на мир между Израел и палестинците. Миналия месец премиерът Юнас Гар Стьоре заяви, че страната му е готова да вземе решение за признаване на палестинска държава, но все още не е определила кога да го направи.

За момента 9 от общо 27 държави от ЕС признават Палестина като държава. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
26 хващай си опорките и се махай нпо наркоман. Конфликта там е от 70 години , Израел е избил токова много за това време че направо е чудно как арабите ги търпят още.
25
9
 
9
 
! Отговори
евреин преди 4 месеца
за какъв геноцид говорят турските циганннни и техните бг другари, Турция изби 1,7 милиона арменци, 200 хиляди българи и 150 хиляди гърци, жени и деца и Ганняяяя пак ходи в Турция.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И къде се крият терористите от Хамас! Толкова мирно населението избиха и още не са ги открили. Първо бяха в училища,след това в болници. Всичко е изравнено със земята.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По резолюция на ООН се създават две държави а не една, това е решено отдавна . Друг е въпросът че Моше вечно се прави на хитър и вече е стигнал до геноцид, а него там не го е имало 2 хиляди години. След втората световна от лицемерната "гузна съвест" на западняците в старанието си да запазят власт в колониите си в региона се излюпва тая змия Израел.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди няколко века България е била на три морета . Искаме си територията обратно ! И ние трябва да мислим като Хазарите
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западняшки щуротии , държава без територия , без санкция на ООН с признати граници и пр. Не , че палестинците не би следвало да имат държава , но по редовния начин , а да нямат държава отговорността е пак най-вече на Запада , както обичат да казват , предвождан от САЩ .
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На 7-ми октомври миналата година целият свят подкрепи Израел и с право. Когато се видя какъв е отговорът на евреите т.е. око за 10, зъб за 20, тогава доста държави дадоха на заден ход отново с право. Когато си нагъл така се получава. Хамас са терористи, които трябва да бъдат спряни, но за целта не е редно да убиваш десетки хиляди хора без съд и присъда.
19
0
 
11
 
! Отговори
бг турчин преди 4 месеца
аз съм един от малкото бг турци, които казва че Турция и ДПС действат срещу България и в полза на турция и всички ме мразят от нашите, защото казвам истината, а бг турците сме най-бедния етнос в БГ. НО си го заслужаваме
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще признае, какво, нещо което го имало до миналия век.:)), и как ще признае нещо, което от миналия век е Израел, къде ще отидат израелтяните, когато и Йерусалим е и столица на Израел или ще делят шепа земя и ще продължават да се унищожават взаимно. Ще има ли нова земя за някой от двата народа и чия земя ще се даде или един от двата народа ще се изсели по широкия свят. Лесно се играе със съдбите на двата народа.:))
17
4
 
0
 
! Отговори
Ахмед Пацулов преди 4 месеца
балгария е турска ни виждаш ли сички турци и циганнни ходим в турция и ногу балгари да пъзарим и да харчим там ердоан каза ше изкарвате парити в европа а ше ги харчите в анем тюркие и ние харчим сичко до стотинка което искараме в бг и германия и ф ранция в тюркие
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Погледнете триумфалната арка на римският император Тит Флавий Веспасиан в Рим и всичко ще ви се изясни за конфликта. Няма държава Израел, такава държава не съществува, по заповед на Римският сенат и народът на Рим.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България е признала Палестина и има даже и посолство в София. Макар че Мосад действа и там. Преди няколко години един "съвсем случайно" падна от третия етаж. След Норвегия ще я признаят и Испания и Ирландия, а Израел вече отзова посланиците си за консултации как да отмъщава понеже не им изнася на ционистите.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 1..... А защо не и в нато.. Поне ще ги пази от агресори..
13
0
 
14
 
! Отговори
Free Palestine преди 4 месеца
Браво, крайно време беше!Номер 9, Бг е признала Палестина още на 25 November 1988.
12
12
 
3
 
! Отговори
пффф преди 4 месеца
тия пустинни маймyняцu явно са проникнали яко в норвежкият парламент. Като цяло Израел добре се оправя с палестинците. Само трябва да бъдат спрени да не идват в Европа.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голям праз.
10
1
 
5
 
! Отговори
Нешо О'гретен преди 4 месеца
Норвегия има нужда от урок по демокрация, ако протестите там не успеят, не ни остава нищо друго, освен да приемем вълната от бежанци норвежци.
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А България кога ще признае Палестина??? Или както всеки път пак си мишкуваме
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аууу, и сега като се разсърди Биби, приятеля на Бойко? Че са много тънкообидчиви там, нали светът им е длъжен за всичко!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз мислех, че Палестина отдавна е призната за държава. Така или иначе, жестът ще огорчи гърбооносите. Но сами са си виновни - опитаха се да създадат халифати, управлявани от тях. Изглежда, че не им се получават съвсем нещата.