До 15 г. затвор получиха 13 кубинци за протест срещу спирането на тока

Присъдите са за бунт, неуважение, вражеска пропаганда и саботаж
27 апр 2024 13:20, Анисия Иванова
76
До 15 г. затвор получиха 13 кубинци за протест срещу спирането на тока
Снимка: БГНЕС

Присъди до 15 години затвор за протест срещу продължителните прекъсвания на тока на острова през 2022 г. получиха 13 кубинци, съобщи правозащитна група в петък.

10-те мъже и трите жени вече бяха задържани, защото излязоха на улицата и поискаха подобряване на условията на живот и прекратяване на прекъсванията на електрозахранването в град Нуевитас на 600 километра от Хавана. Някои прекъсвания на тока са продължили 18 часа.

В петък те бяха уведомени, че присъдите им ще варират от 4 до 15 години затвор за бунт, неуважение, вражеска пропаганда и саботаж, наред с други обвинения, според списък, предоставен на AФП от базираната в Маями неправителствена организация Justicia 11J. Всичките 13 бяха съдени през януари 2024 г. от градски съд в Камагуей при засилено военно и полицейско присъствие, съобщи тогава неправителствената организация Cubalex, също базирана в Маями.

Според Justicia 11J осъдените все още могат да обжалват присъдите си. Недостигът на енергия в Куба предизвика ежедневни прекъсвания на тока през 2022-ра - една от най-трудните години на острова. Антиправителствените демонстрации като тази в Нуевитас стават все по-чести в Куба, въпреки риска от арести и тежки наказания. Стотици хора бяха арестувани по време на историческите демонстрации на 11 юли 2021 г., а близо 500 бяха осъдени на до 25 години затвор, според последните официални данни. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: токКубаприсъди
Още от ЕС
Европа бере първите горчиви плодове от вкопчването в електромобилите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През соца в БГ, доколкото си спомням разбира се, имаше през 2 часа спиране на тока, а бананите беха само за ЧНГ :)))
32
1
 
11
 
! Отговори
Куба като Раша преди 3 седмици
И на двете места дейстста репр_есивен режим дикта тура и няма свободно волеизявление
31
1
 
6
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
ТРЯБВА ДА СЕ РАДВАМЕ НА ЖИВОТА ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО ДОКАТО СМЕ ЖИВИ
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 1985 бях на 7 години и живеех в Бургас. Имаше режим на тока 3 към 1, т.е. 3 часа нямаше и 1 час имаше. Имаше в магазините един лилав спирт за горене и нашите го слагаха в едно метално канче и го палеха. Хем за осветление, хем за отопление. Абе друго си беше по байтошово време.
29
13
 
1
 
! Отговори
124 преди 3 седмици
До Анонимен 24 Ами въ-шльо си бил, имал си въ-шки. Аз що не съм имал? От кое село си? Водата във Варна никога не е спирала. Тока имаше проблем от 1984 г, но през есента на 1986 г пуснаха 6-и или 7-и реактор на Козлодуй и след това вече токът не спираше. Интересно що сега има винаги ток при закрити ел.централи? На опашки за храна се чакаше едва след "великия" 10 ноември 1989 година. Преди това никога не съм чакал за храна. Купувал съм каквото си ща. Не съм използвал никакви купони.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Другарите, нещо???
27
0
 
15
 
! Отговори
Знаете ли ,че: преди 3 седмици
В Куба всички ресторанти са собственост на парламента (с малки изключения...). Заплатата средната е около 30 -50 долара на месец. Имат две валути за туристи и за местните. И може би най-интересното. Често Северно Американците почиват ...там. Защо? Защото за 700 долара вземат със самолетните билети почивка алл инклузив за седмица а може и за две. А 700 долара в Америка понякога се вадят и на час. Властта там...е добре платена от когото трябва.
26
6
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 24: инфлацията в България няма никакво отношение към това коя бивша БКП метреса е на власт. Инфлацията в България се влияе от ЕС и световният пазар. Ако по време на бившата метреса на бай Тошо известна като Бойка калдаръм кадъна е имало ниска инфлация, то това е защото световната икономика тогава беше добре, а не защото метресата става за нещо!
25
11
 
3
 
! Отговори
ххаха,аз се смея,сме преди 3 седмици
До Роза Сега като направят либерализация на енергийния пазар в бегето. Което вече няколко пъти отлагат. И като започнеш да купуваш тока по пазарни цени ще видиш на какво ниво е България и какъв е извода. Ще се бръкнеш дълбоко в джоба, ама няма да протестираш. Нали ти искаш тези "новости"? Тогава ще гледам една увяхнала роза, хаааааа-хахаха.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТАКА БЕШЕ И ТУК НО ИМА ХОРА КОИТО ТОГАВА РАБОТЕХА В ДС И СЕГА ПРЕРАЗКАЗВАТ КАКЪВ РАЙ Е БИЛО- А АЗ ПОМНЯ ВЪШКИТЕ, ЛИПСАТА *** ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ, ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, ЗА ХРАНА СЕ РЕДЯХМЕ НА ОПАШКА, КУПОНИТЕ, ОТ 1984Г ИМАШЕ И РЕЖИМ НА ТОК И ВОДА- ДВА ЧАСА ИМА ДВА НЯМА- ТИЯ ОТ ДС ОГРАБИХА НАРОДА СИ ПРЕЗ РАЗЛИЧНИ СХЕМИ И СЕГА ПЛАЩАТ ЗА СВАЛЯНЕ И КАЧВАНЕ НА УДОБНИ/НЕУДОБНИ ПРАВИТЕЛСТВА- ПОМНИТЕ ЛИ 2020Г И АЛО МАДЖО, А ПОСЛЕ КЪФ ГО ДЪВКАХМЕ 30% ИНФЛАЦИЯ И СКЪПИ ГОРИВА...ПРИ БОРИСОВ - 0.6% ИНФЛАЦИЯ
23
1
 
13
 
! Отговори
Роза преди 3 седмици
На това ниво щеше да е и БГ,ако бяхме продължили по стария ред!Недоволните защо не бързат да отидат там?!Какъв е извода от цялата работа?Че тук е лошо по един начин,а там е лошо по друг начин!
22
2
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Ето това е комунизма в целият му блясък: протестираш за нещо което масата от човечеството приема за даденост от половин век и получаваш затвор! То и за храна като протестират по време на комунизма, пак получават затвор! Общо взето при комунизма ако протестираш дори за базови човешки потребности, то ти си чуждестранен агент, предател и каквото там друго им роди мозъка, ако умреш от глад докато ореш, може и да получиш медал: герой на социалистическият труд.
21
10
 
2
 
! Отговори
от кое село си? преди 3 седмици
До дедо ви Водата във Варна никога не е спирала през цялото денонощие. А режим на тока имаше до 1986 година, когато пуснаха 6-и или 7-и реактор на Козлодуй. Това са хиляда мегавата мощност. Интересно сега как няма режим на тока след като закрихме реактори и тецове Марица, а не сме изградили нито една нова електроцентрала. Но закрихме почти всичко в индустрията. Не остана вече промишленост (ако това е за хвалба!) и ето, токът дори е в излишък. При по-малко ел.мощности от 1989 година.
20
13
 
4
 
! Отговори
дори им е малко!!! преди 3 седмици
Каквото са търсели, са си го получили. Според Иванча и кафето. Какво има да се зъбят? Да си купят солар и ще имат ток. Ама кубинците и те като нас гледат да минат по тънката тарифа. Соца научи хората на философията, че всичко трябва да е евтино. И сега при капитализма е голям проблем с цените на стоките.
19
1
 
12
 
! Отговори
дедо ви преди 3 седмици
ееее , ние си бехме добре :) 3 ч. имаш ток 3 немаш , 3 ч. имаш вода 3 немаш , а и никой не протестираше . мдааааа
18
4
 
2
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 седмици
съобщи правозащитна група в петък.
17
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли Крим вече?
16
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Един написал, Св. Корея - Света Корея ли да се чете, еднокнижнико! Толкова за новото поколение.
15
2
 
18
 
! Отговори
факт преди 3 седмици
в комунизма е така , навеждаш главата на долу и дишаш когато ти разрешат !
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде, копейките, възхищавайте се! Русия, Св.Корея, Иран, Куба, Еритрея са мечтаните за вас места за живуркане. Само нещо не бързате да тръгнете за там от мразената от вас западна цивилизация.