До 15 г. затвор получиха 13 кубинци за протест срещу спирането на тока

Присъдите са за бунт, неуважение, вражеска пропаганда и саботаж
27 апр 2024 13:20, Анисия Иванова
76
До 15 г. затвор получиха 13 кубинци за протест срещу спирането на тока
Снимка: БГНЕС

Присъди до 15 години затвор за протест срещу продължителните прекъсвания на тока на острова през 2022 г. получиха 13 кубинци, съобщи правозащитна група в петък.

10-те мъже и трите жени вече бяха задържани, защото излязоха на улицата и поискаха подобряване на условията на живот и прекратяване на прекъсванията на електрозахранването в град Нуевитас на 600 километра от Хавана. Някои прекъсвания на тока са продължили 18 часа.

В петък те бяха уведомени, че присъдите им ще варират от 4 до 15 години затвор за бунт, неуважение, вражеска пропаганда и саботаж, наред с други обвинения, според списък, предоставен на AФП от базираната в Маями неправителствена организация Justicia 11J. Всичките 13 бяха съдени през януари 2024 г. от градски съд в Камагуей при засилено военно и полицейско присъствие, съобщи тогава неправителствената организация Cubalex, също базирана в Маями.

Според Justicia 11J осъдените все още могат да обжалват присъдите си. Недостигът на енергия в Куба предизвика ежедневни прекъсвания на тока през 2022-ра - една от най-трудните години на острова. Антиправителствените демонстрации като тази в Нуевитас стават все по-чести в Куба, въпреки риска от арести и тежки наказания. Стотици хора бяха арестувани по време на историческите демонстрации на 11 юли 2021 г., а близо 500 бяха осъдени на до 25 години затвор, според последните официални данни. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: токКубаприсъди
Още от ЕС
Европа бере първите горчиви плодове от вкопчването в електромобилите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв комунизъм има в Русия, бе? Тук пишат наистина много ограничени хора.
52
0
 
9
 
! Отговори
Комунист Антон преди 3 седмици
Правилно са ги осъдили! Комуниста може да стои без ток, но не предава другарите си. Нито пък Енергото. Или Топлофикация. Може да каже само името си.
51
9
 
9
 
! Отговори
Невероятни умници преди 3 седмици
Съседната на Куба държава се нарича Хаити - абсолютно същият климат и природни ресурси. Хаити винаги е бил под хегемония на САЩ и са най-бедната държава в западното полукълбо, посланика на САЩ Мъртън преди да дойде у нас беше в Хаити. Хаити имаше жестока диктатура под управлението на Франсуа Дювалие, който вземаше заеми от САЩ за строителство на пътища и болници, които останаха наполовина построени защото той ограби останалото и го изнесе в банки на САЩ. Сега в Хаити има хоас и гражданска война.
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не може да е вярно! Не сме в Русия или Северна Корея. Бях в Куба преди години. Няма такава репресия, както пишат тук и там. Може да ги стреснат, но няма да ги вкарат в затвора.
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да живее комунизма!
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
...никой нямаше да остане в нрб освен политбюро...Грешиш,те,политбюрото щяха да заминат първи понеже нямаше да остане кой да им работи и те нямаха да имат възможността да получават тлъсти заплати и облаги без да работят!
47
9
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 3 седмици
Същите присъди получиха и протестиращите пред Капитолия, които излязоха на митинг заради фалшифицираните избори в САЩ.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В соца винаги е имало режими. Дефицит и страх . Така оцеляваше Т. Живков . Сега при ГЕРБ стана " Чакалнята " за Шенген . Без дългата Чакалня на Б. Борисов много хора щяха да са равни като другите европейци в работата си . Но като сме извън Шенген те броят по зле и от колониална държава. А Куба острова на Свободата си е една политическа измама.
45
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 42: ти какво си мислиш? Че бай ти Бойка калдаръм кадъна може да влияе на световните пазари и да ограничи инфлацията ли? Я прочети някоя книга, а не Комсомолеца днес!
44
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 35 ти сам го каза, ако границите се отворят дори цоцалистите знаеха, че никой няма да остане в НРБ освен политбюрото, иначе било рай. А фалита на НРБ? А девалвацията от 1947? А деноминацията 1952? А 1962? Тях къде ги пропускаш?
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По време на мунархита беше най убу!
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Инфлацията в България се влияе от ЕС и световният пазар." - Лажииии ... Инсониациии!
41
0
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Туриста да не емигрира. Много повече хора са загинали опитвайки се да избягат от цоца отколкото дори са опитали да влязат при него! Какво има повече да се говори за качествата на цоца след като никой освен политическата върхушка не желае да живее в него?
40
0
 
11
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 седмици
Брей, голяма "свобода" на тоя остров на "свободата", брей! 'баси!...
39
0
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 124 и всички останали фенове на цоца: самият факт, че комунизма (без значение в коя страна) му се налага да прави стени, минни полета, да вербува голяма част от населението за да слухти само и само за да спре собственият си народ да избяга, а на капитализма му се налага да строи стени за да спира прииждащи от комунизма хора говори само по себе си за това колко е прекрасен цоца! Ако случайно пуснат някой да отиде на екскурзия за него се лепват 2-3 ДС мекерета които да слухтят и да пазят
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво! Така и трябва!
37
0
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 3 седмици
Ако има Рай на Земята то той е някъде около Куба/Кайо Ларго!Целунато от Бога място с население имащо нещастието да робува на диктатори!Неземна красота!
36
0
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 седмици
До 124 Лъжеш. Работех в енергото, и аз спирах тока... Не вярвам на лъжите на соц носталгиците. Имаше режим на тока и водата, в магазините продавачки с мръсни престилки на казваха:"Няма, бе другарю, аз не крия." Освен, че нямаше, продавачките криеха стокиза техни хора. За коли се чакаше, за апартаменти, за телевизори... Не ми хвали онзи строй. Тогава, ако някой протестира, например за тока, щеше да бъде бит, уволнен и изселен, ако оцелее в МВРто. Но, за другарете имаше всичко, по много и без пари
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До26. Не е точно така . При Т. Живков различните периоди на соца бе различно . След 1980 г. Тито почина Запада предложи на НРБ Свободно движение на хора, стоки , услуги. Живков и Политбюро заподозряха , че ако се изпълни това условие. Комунизма пропада. И никои няма да остане в НРБ. Така бе отхвърлено. ЕС ни наложи ембарго без кредити и ли бяха ограничени Живков пусна печатницата на пари ДП" Родина" за компенсация на инфлацията и така до края на 1989г
34
0
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 124: преди 1989: кисело мляко в магазина не можеш да намериш, молиш се да има роднина който да получава от завода, че да ти даде. Всичко с връзки, на всеки се полага определено количество от всяка стока, план! Ако не си чакал на опашки или не си ползвал купони значи ти или родителите ти са били партийни членове или ДС!