71 млн. души са изправени пред абсолютния праг на бедност заради войната в Украйна

Войната е увеличила броя на бедните в света с 9 %
16 окт 2022 21:25, Нели Христова
52
71 млн. души са изправени пред абсолютния праг на бедност заради войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Около 71 млн. души са изправени пред абсолютния праг на бедност поради продължаващата война между Русия и Украйна, според Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Очаква се въздействието на войната върху цените на храните и енергията да увеличи броя на крайно бедните в света.

Според доклада на ПРООН за последиците от руско-украинската война приблизително 51 млн. души са попаднали под прага на бедността през първите три месеца на войната, която започна на 24 февруари.

Войната е увеличила броя на бедните в света с 9 % и е довела до това, че дневният доход на около 20 млн. души е паднал под прага на бедността от 3,20 долара в страните с нисък и среден доход.

Междувременно пандемията COVID-19 доведе до това, че през миналата година до 163 милиона души паднаха под прага на бедността, като същевременно увеличи с 8,1 % броя на хората, работещи за 2,15 долара на ден, което е прагът на крайната бедност. Световната банка изчислява, че през тази година броят им ще нарасне със 75-95 милиона.

Също така се очаква инфлацията на хранителните продукти да засегне допълнително бедните, като същевременно се смята, че две трети от дохода на глава от населението ще се изразходва за разходи за храна в страните с по-ниски доходи, докато в развитите страни този показател се очаква да достигне една четвърт от дохода.

Световната банка заяви, че планира да намали съотношението на бедните до 3% до 2030 г. като трудно постижима цел въз основа на прогнозите отпреди пандемията, докато с пандемията от коронавирус целта е станала още по-трудно постижима.

По данни на ООН половината от хората с доходи под прага на крайна бедност в света живеят в Южна Азия.

Бедните в Африка на юг от Сахара съставляват една трета от бедните в света, докато броят на бедните в Близкия изток и Северна Африка се е увеличил повече от два пъти от 2015 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската нация се състои от малоруси (украинци), белоруси и великоруси (руснаци). Оспорването на съществуването на която и да е част от тези три части е безумие. Да се каже, че малорусите (украинците) не съществуват е същото безумие като да се каже, че белорусите или великорусите не съществуват. Вече са разделени на три в три отделни държави и да се каже, че някоя от тези държави няма право на съществуване също е безумие.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците сега са като РОА едно време. Пожелавам им успех. Този път РОА ще победи болшевиките.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Русия и до ден днешен не оспорва в ООН съществуването на независима държава Украйна и на украински народ? Защо? Ами сигурно защото руснаците разбират, че ако оспорят съществуването на украинци, трябва да оспорят и съществуването на белоруси... А това значи да оспорят и собственото си съществуване...
16
3
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Че няма ромеи исках да кажа ама нали сме от джендурята вече..
15
4
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Сталин е бил доста краен в решенията си, но знаете ли защо е причинил това на прекрасните ви украинци? Защото са играли двойна игра, точно това, което правят и сега. Общо взето си го заслужават. Преди години бях там и ми направи впечатление, че няма ***.. Знаете ли защо?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е Кремъл.Войницитв не ядът на фронта.Но вратите на императора Путин в Кремъл а са от злато.
13
4
 
1
 
! Отговори
Въпросът преди 1 година
Заслужава ли си Украйна саможертвата на "цивилизования" свят.Нека всички живеем с ясното съзнание какво жертваме и за кого.
12
3
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Глад иде бряяяа! Сомалийски! Мислете му гражданята кък жаа карате ! От гзо ви пайджина жа фане ! Ний на селу сме си добре !
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на Сталин украинския геноцид известен като ,,Гомора" са загинали от глад милиони украинци.За руснака човешката бройка няма значение.Цялата им империя е на основата на кръв , убийства и насилие.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В на путин жо6а вече няма бели копейки, само жълти!
9
4
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Всяко нещо си има история. Какво е Украйна? От де се взе тая земя, че чак държава съчиниха.. Кой раздава курабийки по площадите? Какво се случи с тия майдани и оранжеви революции, и кой стои зад тях? Има ли нео-нацисти или това е плод на нечия болна фантазия? Кой в същност стои зад цялата тая простотия или Путин просто реши ей така да действа, щото няма достатъчно територия?
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война изцяло тежи на съвестта на Путин. Яко има 71 милиона гладни да се сърдят на Путин, а не на войната.
7
2
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
*** не вярва докато не се случи! После реве !
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това руските войници крадът хладилници.Защото имат храна в изобилие и няма в какво да я съхраняват.А....и тоалетни чинии за да има къде да ....след като преядът
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Русия е под владенията на тези посткомунистически утре,трепки, светът трябва да се научи да живее без тях.
4
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
Идва библейски глад ! Затова ЗАПАСЯВАЙТЕ се с консерви,гориво и лекарства! И се ВЪОРАЖАВАЙТЕ ЗА ДА СИ ПАЗИТЕ ХРАНАТА!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин иска от всеки руснак по един надник месечно помощ за руската армия! От ошушкания руски народ! Не е фейк! Факт е!
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ изкупуват храни. Западна Европа изкупува храни. В големи обеми. Заедно с това възпрепятства с цялата си икономическа машина достъпът на храни и торове от Русия. Забрана има за руски кораби , ни и за застрахователите на ВСИЧКИ кораби,превозваши руска селскостоп. продукция. От пуснатите кораби през Черно море повечето отидоха за Западна Европа. Кой е виновен за бедността?
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дето мине руски ботуш грандиозна бедност , глад и смърт