Растат критиките към Меркел за бежанците

Напливът им вече натоварва местната инфраструктура
11 сеп 2015 19:38, Виктория Тошкова
111
Растат критиките към Меркел за бежанците
Ангела Меркел. Снимка: архив, Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се изправя пред нарастваща критика от дясното крило на консервативната ѝ коалиция за решението ѝ да приеме хиляди бежанци, коментира Politico.

“Абсолютно безотговорно е, че хиляди се изливат в страната ни без контрол и без регистрация“, заяви бившият вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих за ежедневника Passauer Neue Presse. „Няма как достоверно да определим колко от тях са бойци на Ислямска държава или тайни ислямисти“.

Фридрих е високопоставен член на Християнсоциалния съюз, баварската партньорска партия на Християндемократическия съюз на Меркел, и се смята за влиятелен глас сред консервативните представители в парламента. Той нарече действията на правителството „безпрецедентна политическа грешка“, предупреждавайки за „опустошителни“ дългосрочни последствия.

"Изгубихме контрол“, каза той.

Коментарите на Фридрих бяха повторени от баварския финансов министър Маркус Зьодер, който заяви, че напливът е започнал да затруднява местното правителство.

"Решението да отворим границите трябваше да бъде изключение, но сега изглежда сякаш се превърна в правило“, каза той за вестник Münchner Merkur.

Критиките подчертават приближаващите политически предизвикателства пред Меркел по отношение на бежанците, въпреки че много германци приветстваха идването на новодошлите през последните седмици. Мнозина се опасяват, че настроенията на нацията може да преминат от великодушие към гняв, когато настъпи реалността при интегрирането на огромно мюсюлманско население, което не говори немски.

Напливът вече натоварва местната инфраструктура в много части на страната, тъй като общностите бързат да намерят жилища и училища, за да посрещнат основните нужди на бежанците. Германското правителство очаква 800 000 бежанци през тази година, но ако сегашният темп на новопристигащи се задържи, броят им ще надхвърли милион. Всеки ден през тази седмица хиляди бежанци пристигаха на основната входна точка в Мюнхен, включително повече от 7000 души само във вторник.

Засега Меркел не показва никакви признаци, че ще се откаже от политиката на отворени врати.

В края на август правителството на Меркел отхвърли по отношение на сирийците т.нар. Дъблинска регулация, която изисква бежанците да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която стъпят. Решението предизвика прилив от бежанци, насочили се към Германия от Унгария и други части на Южна Европа.

Според германските официални лица стъпката е трябвало да улесни бюрократичните процедури, защото Дъблинската система не успява да спре потока на бежанци към Германия. И все пак те признават, че не са очаквали решението да отприщи такъв масов наплив.

Меркел и помощниците ѝ многократно са настоявали през последните дни, че Дъблинската регулация не е била отменена и че Унгария и другите страни трябва да продължат да я спазват. Но след решението на Меркел да отмени правилата за сирийците призивите на Берлин за прилагането ù до голям степен биват игнорирани.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
15
 
! Отговори
отговарям ти преди 9 години
Вервай ми,че и мюсюлманина дето три поколения мият тоалетните в Германия за да получи статут и да си изучи децата и плаща данъци Не е съгласен да хрантути нахалниците ,които ще получават всичко наготово за негова сметка също
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама е обещал на Меркел пост в ООН само и само да приема бежанци
50
1
 
7
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До Анонимен9950;Абе глупчо нали нвремето бяхте най--големите интернационалисти. Все прегърнати се рисувахте Бели ,Черни и Жълти все идейни братя.
49
11
 
3
 
! Отговори
:))) преди 9 години
До Побъркахте хоратаВ Европа има 53 милиона мюсюлмани, в Германия има 15 милиона мюсюлмани,в България са над 1 милион !Това" ние" и "те", е доста относително, разликите и границите са промити,не се знае кой кой е, но със сигурност 20 % от ГЕРМАНСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА МЮСЮЛМАНИ,и за ТЯХ бежанците не са" ТЕ"
48
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 11.11.2001 американците взривяват кулите близнаци.Има безброй доказателства,че става въпрос именно за атентат организиран от ЦРУ.Убивайки над 3000 мирни граждани те на практика започват борба с така нареченият враг АЛ Кайда.Стабилни,проспериращи държави като Либия и Ирак са сринати със земята,лидерите им са убити.Започва така наречената арабска пролет.Американците подпомагат крайни ислямисти,така саздават ИД.Оказват натиск върху лидерите на ЕС и ислямизират Европа.Адът е отворен.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНад 3,000!И още се строят!По тошово време бяха около 250!
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БАЧКАТОРНе е вярно !
45
0
 
3
 
! Отговори
57 до 59 преди 9 години
Питам като човек, ако не знаеш, не се намесвай! Лошо ли е човек да има информация?
44
0
 
23
 
! Отговори
Побъркахте хората преди 9 години
Мното ясно,че Европейския данъкоплатец в т.ч. и ние Не искаме да хрантутиме дошли наготово нахалници, Не е законно !!! Длъжни са да питат хората ! Не е честно ! Да затварят границата на съюза Веднага ! Да идат при богатите араби-не да се подиграва оня,че ще строи 200 джамии ! и Меркел да иде там и да стане кадъна ,ако ще
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами занимавай за Саудитска арабия, бе "малко данни", аз съм живял в Русия и с радост бих се върнал, ***!
42
20
 
3
 
! Отговори
и малко данни преди 9 години
Убииства на 100 000 човека:Саудитска Арабия - 0.8Русия - 9.2Пред фактите и руските *** мълчат!!!
41
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какви образовани и заможни сирийци става дума? Не видяхте ли какво оставят тези хора след себе си! Ако това го правят образованите и заможните, представете си какво биха направили бедни и необразовани така наречени бежанци. Една германка ми каза тъжно, че бежанците не знаели какво е разделно събиране на ***. Аз й отговорих, че те въобще не знаят какво е събиране на ***.
40
8
 
9
 
! Отговори
@58 преди 9 години
Живея на морето, ела да се разходиш тук и ако от 10 руснака намериш 2-*** трезвени след пет и половина, ще ти купя златна ***.
39
0
 
18
 
! Отговори
ауслендър преди 9 години
В началото на миналия век , според писанията Германия е довела Европа и света до колосална криза, сега в началото на следващият век ситуацията се повтаря... естествено наблюдаваме двете крайности, на злото и доброто! Но и двете ситуации , ще се окажат пагубни... :)
38
1
 
19
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
"Прав си, няма как да сравняваш руснаците с арабите, просто едни не пият, а другите не изтрезняват."Прав си, руснаците дори пияни пак са хора, а арабите дори като са трезвени вярват, че като умрат ги чакат 72 девици, дупят се и бият чела в земята, молейки се на измислен герой, стават джихадисти и камикадзета, самоубиват се на обществени места, убиват грешниците с камъни на площада... Това е поведение на нормални и най-важното трезвени хора, нали така?
37
17
 
5
 
! Отговори
до трол 57 преди 9 години
Що бе? Да не те е страх от джамии? В Русия има много по-малко джамии и 6 ПЪТИ повече убийства...
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, "арабите не пият", явно не си в час, разходи се малко по "Мария Луиза" и "Цар Симеон"...
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой знае ли какъв е в момента броят на джамиите у нас?
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в Югославия имаше война, над Сърбия имаше ембарго и бомбардировки, но сърбите не бягаха като мишки, а защитаваха земята си.
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще перефразирам Петко Войвода, който преди смъртта си написа на едно черно знаме - "Те погребаха България!"Те погребаха Европа!