Растат критиките към Меркел за бежанците

Напливът им вече натоварва местната инфраструктура
11 сеп 2015 19:38, Виктория Тошкова
111
Растат критиките към Меркел за бежанците
Ангела Меркел. Снимка: архив, Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се изправя пред нарастваща критика от дясното крило на консервативната ѝ коалиция за решението ѝ да приеме хиляди бежанци, коментира Politico.

“Абсолютно безотговорно е, че хиляди се изливат в страната ни без контрол и без регистрация“, заяви бившият вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих за ежедневника Passauer Neue Presse. „Няма как достоверно да определим колко от тях са бойци на Ислямска държава или тайни ислямисти“.

Фридрих е високопоставен член на Християнсоциалния съюз, баварската партньорска партия на Християндемократическия съюз на Меркел, и се смята за влиятелен глас сред консервативните представители в парламента. Той нарече действията на правителството „безпрецедентна политическа грешка“, предупреждавайки за „опустошителни“ дългосрочни последствия.

"Изгубихме контрол“, каза той.

Коментарите на Фридрих бяха повторени от баварския финансов министър Маркус Зьодер, който заяви, че напливът е започнал да затруднява местното правителство.

"Решението да отворим границите трябваше да бъде изключение, но сега изглежда сякаш се превърна в правило“, каза той за вестник Münchner Merkur.

Критиките подчертават приближаващите политически предизвикателства пред Меркел по отношение на бежанците, въпреки че много германци приветстваха идването на новодошлите през последните седмици. Мнозина се опасяват, че настроенията на нацията може да преминат от великодушие към гняв, когато настъпи реалността при интегрирането на огромно мюсюлманско население, което не говори немски.

Напливът вече натоварва местната инфраструктура в много части на страната, тъй като общностите бързат да намерят жилища и училища, за да посрещнат основните нужди на бежанците. Германското правителство очаква 800 000 бежанци през тази година, но ако сегашният темп на новопристигащи се задържи, броят им ще надхвърли милион. Всеки ден през тази седмица хиляди бежанци пристигаха на основната входна точка в Мюнхен, включително повече от 7000 души само във вторник.

Засега Меркел не показва никакви признаци, че ще се откаже от политиката на отворени врати.

В края на август правителството на Меркел отхвърли по отношение на сирийците т.нар. Дъблинска регулация, която изисква бежанците да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която стъпят. Решението предизвика прилив от бежанци, насочили се към Германия от Унгария и други части на Южна Европа.

Според германските официални лица стъпката е трябвало да улесни бюрократичните процедури, защото Дъблинската система не успява да спре потока на бежанци към Германия. И все пак те признават, че не са очаквали решението да отприщи такъв масов наплив.

Меркел и помощниците ѝ многократно са настоявали през последните дни, че Дъблинската регулация не е била отменена и че Унгария и другите страни трябва да продължат да я спазват. Но след решението на Меркел да отмени правилата за сирийците призивите на Берлин за прилагането ù до голям степен биват игнорирани.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Халал да и са на баба ви бежанците,нали си ги искаше.
71
0
 
5
 
! Отговори
биров преди 9 години
по темата,германия все по често е на преден план в най важните конфликти по света,дано е съвпадение
70
1
 
4
 
! Отговори
биров преди 9 години
това изван темата,имам чуството че много от хората които споделят своите мисли тук не са излизали от българия
69
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В материала е пропуснато да се спомене, че Саудитска Арабия е декларирала готовност да построи 200 джамии в Германия. Меркел да не се ослушва, а с комсомолски плам да приеме насрещен ангажимент Германия да построи 300 джамии!
68
0
 
21
 
! Отговори
Пълен Член преди 9 години
Не знам какво ще дойде, но със сигурност знам, че това няма да доведе до нищо добро за нас, за Европа и за всички.
67
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро време ще се пръкне втори Хитлер и Четвърти райх. На сила ще ги покръстват и ще ги карат да си сменят имената като разрушават всички джамии и правят клади от кораните им - а ако не искат ритници и обратно от там от където са дошли. Германците вече се надигат, а Меркел спи и даже не усеща как ще я свалят от власт някои нео нацисти.
66
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските *** ще умрат от злоба - Германия с 3 милиона турци има 7 пъти по висок БВП на глава от населението от Русия.
65
0
 
10
 
! Отговори
spasov преди 9 години
Като гледам как е тръгнало,САЩ се прегръщат с ИД ,АЛ КАЙДА и други подобни ***,Русия с Рамзан Кадиров и чеченските му ***,трабва да се стягаме.Който не се е научил да борави с оръжия сега е момента!Зощото обикновенните хора винаги са клани,така беше в Югославия,Чечня сега в Сирия и Ирак,а как е тръгнало скоро и в цяла Европа,няма значение от вярата.Обикновенният човек, пак ще бъде на първа линия,ако има война и ще бъде клан,за тово стягайте се и купувайте оръжия.
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел трябваше да унищожи до сега И.Д в Сирия и Ирак ,Заедно с подслушвателните й - САЩ и Англия !Не го направиха , защото Обама ги спря .Обама непрекъснато говореше , че справянето с И.Д ще бъде бавно ??Колко бавно и защо бавно ? Значи хората като са убивани в държавите им , няма значение ! Но като бягат към Европа , да бъдем състрадателни ?? Това ли беше целта ?
63
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По закон всеки получил статут на беженец има право да доведе всичките си роднини в държавата гостоприемник,а тези имат минимум по 20 такива роднини. Демек баба Меркел като даде статут на беженец на 1 млн мюсулмани трябв да очаква 20 000 000. Някой да е виждал арабин да работи и да се интегрира?????? Това е краят на Европа и европейците и христянството. Това е ритуално самоубийство.
62
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел няма деца и не е осиновила децаНея не я интересува бъдещето на Европа
61
1
 
18
 
! Отговори
хората го виждат преди 9 години
Какво ни занимавате с тая "бояджийка"Докато била студентка в Гдр била начело на немските комсомолциСега се " прибоядиса" на демократкаПродажна муцунаИма да чакаме някой да осъди комунистическия терорТая е някаква руска шпионка . Без друго
60
1
 
19
 
! Отговори
Know how преди 9 години
1945 год., Германия губи войната, в договора за капитулация е записано че германския канцлер се избира от USA.
59
0
 
24
 
! Отговори
1 преди 9 години
Дано само ислямистите са от един тип, че ако се окажат различни типове джамиите ще започнат да гърмят малко след като ги построят. Много хора си мислят, че така наречените мюсюлмани са една голяма обединена общност. Такова нещо няма. По - скоро са разделени на племена които се управляват от племенни вождове. Сблъсъка между християнската култура която отдавна е надживяла преманното общество и новодошлите е неизбежна. Дано гостод направи така, че да няма много жертви !
58
4
 
26
 
! Отговори
:))) преди 9 години
До твойта майка също...Аз не съм християнин, но уважавам християнските ценности,но за съжаление 80 % от християнска Европа не ги уважава,съвременните ЕС ценности не са християнските, а парите,имотите,наркотици,алкохол,разврат,на почит и уважание е всичко противно на християнската ценностна система ,ТОВА Е ЕДИН РАЗПАДАЩ СЕ СВЯТ, без ценности, без семейства, без приятели, без деца !!!
57
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бабо Меркел, де така? На джамия, Мустяфа!
56
1
 
32
 
! Отговори
твойта майка също... преди 9 години
Наивно създание,те дори не показаха трупът на най-издирваният враг на САЩ Осама Бин Ладен.Десетки учени са доказали недвусмислено,че това е дело на ЦРУ.Но ти вярвай,че лошите са взривили кулите.Така или иначе ЕС ще се разпадне,ще има размирици,кланета,атентати.А такива като теб ще плюят Русия,която няма нищо общо.За теб изглежда е без значение,че бялата раса загива,че православието е в опасност,че цивилизованият свят ще бъде погълнат от мюсюлмани,за които нашите ценности не представляват нищо.
55
35
 
3
 
! Отговори
:))) преди 9 години
Четох някои коментари, и погледнато от странилъха на ЗАВИСТ към ВЕЛИКА ГЕРМАНИЯ,ГЕРМАНИЯ РАСТЕ И СЕ РАЗВИВА ,Германия иска работливи хора, не иска " не народ а скот",това е горчивата истина
54
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бабето ще затрие четвъртия райх. Не е ли време да се пенционира?
53
0
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 78Кой обещава нещо на послушните си слуги!??? Ще я награди разбира се, но просто за да се покаже великодушен!