Украйна унищожила 15 руски военни кораба в Черно море

Други 12 плавателни съда били повредени от началото на войната
18 ное 2023 07:52, Елка Василева
218
Украйна унищожила 15 руски военни кораба в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия заяви, че операциите ѝ са довели до унищожаването на общо 15 руски военни кораба в Черно море от началото на войната, а още 12 руски плавателни съда са били повредени, предаде Ройтерс.

Украйна засили атаките си в Черно море и срещу Крим, който Русия завзе и анексира през 2014 г. Киев съобщи и за поредица от удари по военни кораби в Крим и близо до полуострова, нанесени тази есен, включително по голям десантен кораб и подводница.

"Можете да преброите тези, които вече са били изведени от строя. Това са 15 унищожени и 12 повредени кораба. Не всичко това е резултат от работата на безпилотните летателни апарати, но те също имат заслуга за доста повредени кораби", заяви говорителят на военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук в коментар по телевизията.

Той определи Украйна като "пример за нов тип военноморска война", накарала Русия да премести военноморските си сили на позиции, по-трудно достижими за оръжията, с които разполага Киев. По думите му Русия изпитва и логистични проблеми, дължащи се на необходимостта да премества кораби в Новоросийск и периодично в Туапсе - двете пристанища на източния фланг на Черно море, намиращи се югоизточно от Крим и по-далеч от Украйна.

Ройтерс не може да потвърди тези информации от независими източници. Русия обикновено не признава загубите, нанесени на военните ѝ сили и твърди, че отблъсква повечето украински атаки, отбелязва агенцията.

Украинската армия заяви, че операциите ѝ в Черно море досега са включвали удари по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол и корабостроителницата в Керч, където е бил повреден кораб, който все още не е бил включен във флота.

През април 2022 г., малко след началото на войната, украинските сили заявиха, че са поразили ракетния крайцер "Москва", флагман на Черноморския флот на Русия, с произведена в Украйна противокорабна ракета "Нептун". Русия така и не призна, че корабът е бил потопен, като заяви, че той е потънал вследствие на голям пожар на борда, посочва Ройтерс.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Тоя за първи път го чувам, явно поема по пътя на предшествениците относно дезинформацията. Така е, когато нямаш никакви успехи. Утре няма да се учудя ако тоя каже, че са свалили и 15 руски спътника в орбита.
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоест Руската империя е имала модерно развито военно далекоморско и задокеанско корабоплаване преди повече от сто и петдесет години и акустира свободно за Западното крайбрежие на САЩ прави сметка умнико
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледах един много хубав руски филм преди няколко години "Пасажирка". Действието се развива някъде по време на руско турската война. Руски военен кораб отплава от пристанище в САЩ за Русия и т.н. Прави сметка.
149
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и боеприпаси нямаха руснаците, Путин умря от рак 80 пъти и сега и корабите са им унищожени..... Ами тогава зеления наркоман защо мрънка за пари?!? Нищо не разбирам вече.
148
2
 
7
 
! Отговори
Нормална преди 5 месеца
Всеки ден унищожават и много странно,колкото повече унищожават укрите толкова по голяма става руската флотилия
147
3
 
6
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 5 месеца
Не разбрах кои са 15-те кораба. Толкова много празни приказки и липса на 15 имена.
146
3
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 месеца
Не им трябва на руснаците флот. Достатйчно е, че имат Посейдон, някъде до бреговете на САЩ.
145
2
 
11
 
! Отговори
До умника 168 преди 5 месеца
Как Вълчан войвода е платил за армия на руския император за освобождението ни след като е роден 1775г а русите тръгват 1877 г да ни освобождават.Аман от легенди и митове.Не пиши повече глупости човек ,мрази руснаците колкото си искаш ,но не се излагай с това което го нямаш в главата.
144
2
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЯТ КЛОНДАЙК преди 5 месеца
До "ВЪЛЧАН ВОЙВОДА КОНФИСКУВА..." __ ВЪЛЧАН ВОЙВОДА Е САМО ЕДНА НАРОДНА ЛЕГЕНДА КАТО НАРОДНАТА ПЕСЕН ЗА МАРКО КРАЛЕВИТИ С КОНЯ ШАРКОЛИЯ!... АКО Е СЪЩЕСТВУВАЛ НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО НЕ Е ОСВОБОДИЛ БЪЛГАРИЯ СЪС ЗЛАТОТО, КОЕТО Е ПРИТЕЖАВАЛ, ВМЕСТО ДА ГО КРИЕ В ПЕЩЕРИТЕ,КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД,ЧЕ ЦЯЛОТО ДОБИТО ЗЛАТО В СВЕТА ТОГАВА Е БИЛО КОЛКОТО ДА ПАВИРА 5 ДЕКАРА С КЮЛЧЕТА ПО 1 МЕТЪР НА ВИСОЧИНА...
143
1
 
6
 
! Отговори
Това нищо не е преди 5 месеца
Само чакайте Зелю да опъне още 4 линии Бело и ще станат 1500 унищожените руски кораби :)
142
2
 
9
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 5 месеца
Ахаааа! Още малко и е унищожила целият руски флот?!? Хайде не надувайте толкова балона,че ще го спукате!По - умерено с лъжите!
141
7
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 месеца
Украйна унищожи 15 руски кораба, а Русия целият украински флот. Остава да отнеме на украйна и излаза на Черно море.
140
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 157. Абсолютно вярно с една подробност, не Путин, а действията на Зеленски унищожиха украйна.
139
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ИСТИНАТА Е ЧЕ УКРАЙНА ВОЮВА СРЕЩУ САМАТА СЕБЕ СИ. И ТЕ НАРИЧАЩИ СЕ БЯЛА БЯЛА ДЪРЖАВА СЕ ПРЕВЪРНАХА НА РОБИ КАТО НАС.
138
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 160 - УКРИТЕ бяха близо 50 милиона. Сега са около 23 милиона. ПУТИН ГИ разпиля за година и половина, останалата част ще изчезнат за близо година. Колкото и да реват Путин ще обезлюди "територията" НЕЗАЛЕЖНАЯ.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А "СКАЛПЕЛ" ВЪРШИ ЧУДЕСА. СЛЕД ОТЛИЧНИТЕ "ЛАНЦЕТ" ДОЙДЕ РЕД И ЗА СКАЛПИРАНЕ НА НАЦИТАТА.
136
7
 
14
 
! Отговори
УКРАЙНА ГУБИ всичко? преди 5 месеца
"Украйна унищожила 15 руски военни кораба в Черно море" - УКРАЙНА СИ УНИЩОЖИ ДЪРЖАВАТА, ИЗБИ МЛАДЕЖИТЕ СИ, ПРОГОНИ МИЛИОНИ. Кораби се строят, но държава и държавност след като се изгубят, трудно се възстановяват. Жалко - имаха най-плодородната земя, развита индустрия, излаз на морета, енергийна обезпеченост с ресурси, редки земни метали, над 40 милиона население. А сега какво им остава? Химера, наречена ЕС?
135
0
 
7
 
! Отговори
148 преди 5 месеца
Измисля си. Бай Дзън друго каза по телевизията. САЩ нямат намерение да прекратяват конфликта. Украйна ще получава оръжие още години напред.
134
14
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 5 месеца
Браво. Мачкай РУЧКИ! Да мрът.
133
9
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 месеца
До гошо 156 Защо да не вярваме ? Като са руски кораби , та какво ? Непотопяеми ли са ?Нали си ги знаем братушките.