Десетки кораби блокирани в Дунав край ключови украински пристанища

Това става дни, след като те бяха атакувани с дронове от Русия
8 авг 2023 22:20, Стела Стоянова
15

Десетки кораби са блокирани в Дунав край ключови украински пристанища, дни след като те бяха атакувани от Русия с дронове, сочат данните на специализирания сайт "Марин трафик" (MarineTraffic), който проследява в реално време местоположението на кораби и яхти, предаде Ройтерс.

Река Дунав, която се влива в Черно море чрез широко устие, остава последният воден път, по който може да се извършва износ на зърно от Украйна.

Русия атакува складове за зърно в района на украинските пристанища на Дунав и други инфраструктурни обекти през последните седмици, след като на 17 юли прекрати участието си в сделката, благодарение на която беше гарантирана сигурността на превоза на зърно от Украйна през Черно море, предаде БТА.

Украинските черноморски пристанища, както и портовете Измаил и Рени на Дунав, на практика са блокирани поради руските атаки, обявиха източници от сектора на корабоплаването, цитирани от Ройтерс.

По данни на "Марин трафик", най-малко 30 кораба са на котва край залива Мусура в Черно море, който е свързан чрез воден канал с Измаил.

Най-малко 20 плавателни съда буквално задръстват водния път към това ключово украинско пристанище на Дунав.

"Невъзможно е цялото количество (зърно - бел. ред.) да бъде превозено по реката или чрез железопътен транспорт. За да можем да го изнесем, трябва да бъдат отворени отново нашите пристанища на Черно море", заяви украинският заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки пред националната телевизия на Украйна.

Представители на застрахователния бизнес обявиха в средата на юли, че е преустановено застраховането на товарите с украинско зърно, транспортирани през Черноморския коридор. Това стана, след като Русия вече не гарантира безопасността на търговските кораби, които се движат по този маршрут, отбелязват анализатори.

Някои компании са започнали да ограничават и застрахователното покритие на корабите, които товарят украинско зърно на пристанищата, разположени на Дунав, са съобщили източници, цитирани от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: дунавблокирани кораби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Корабите вероятно са пълни с оръжия,нормално е руснаците да ги унищожават
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо никой не обяснява в какво се състои зърнената сделка и защо Русия се оттегля от нея?
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Верно че учих до 4-ти клас и съм зле с географията, но за пръв път чувам за украински пристанища на Дунав.
12
2
 
20
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 9 месеца
И спира незаконната търговия на смъртоносни оръжия.
11
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вова знае само да руши. Дайте му един автомобил да направи - тц, не може. Танкове, бомби и ракети - майстор.
10
3
 
24
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 месеца
Ми те тези корабчета не само извозват зърно , но и возят оръжия. Така че ще има бой.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гошо, 3 корабчета направиха опит за пробиване на блокадата. Съпровождаше отан. Товарене не последва, защото ВКС и ВМФ на ВС РФ разнесоха в пух и прах пристанищната инфраструктура на укро-пристанищата в Килия, Измаил и Рени.
8
0
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
Е нали там ,НАТОвците съпровождаха некви кораби, пробиваха блокадата ,какво стана ? Стоят си на котва и си клечат на рейда ,кефат се на лятото
7
0
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
ВСИЧКИ кораби в украински пристанища трябва да бъдат потопени.
6
0
 
17
 
! Отговори
Няма кой да го преди 9 месеца
отвори. . . . За да можем да го изнесем, трябва да бъдат отворени отново нашите пристанища на Черно море . . . . Още не е вдянал, че вече няма украински пристанища, защото са вече руски!
5
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
г-н Министър на Войната Тавариш Токарев да обясни защо търпи руски военни кораби да навлизат в бг териториални води и да атакуват бг кораби и що го е страх да ги изгони?
4
1
 
28
 
! Отговори
БАНко преди 9 месеца
ВЧЕРА В ИНСТАГРАМ БЕШЕ ПОКАЗАНО ВИДЕО ОТ ВЗРИВ НА КОРАБ В ТУРСКОТО ПРИСТАНИЩЕ ДЕРИНЕЖЕ ,,ПРЕВОЗВАЩ УКРАИНСКО ЗЪРНО " !!! ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА САМ СЕ ВЗРИВЯВА КОРАБ С ЖИТО !!! КАКВО Е ПРЕВОЗВАЛ СЕ ПИТАТ ОРЪЖЕЙНИТЕ ТЪРГОВЦИ !!!!
3
2
 
30
 
! Отговори
Bad Face преди 9 месеца
Наркомана Зеленски воюва срещу своят народ и Русия едновременно. Англия, САЩ и Европа поощряват това и постоянно му изпращат оръжия за да го прави. Истинската война в Украйна ще настъпи, тогава когато приключи военната операция и хората от териториите които няма да преминат към Русия ще потърсят сметка от неонацистите предвождани от наркомана.
2
0
 
27
 
! Отговори
ХА ХА! Горките! преди 9 месеца
Гледах клипче как укро-терористите вадят от опаковките bounty патрони! Сега без високо - експлозивните обратни помощи хептен няма как да правят мизерии!
1
1
 
36
 
! Отговори
Сериозно? преди 9 месеца
А когато укро-терористите бомбиха мостовете на Крим не се ли светнаха че "ще дойде мачка за погачка"?