Руски удари в Запорожка област, ракетен обстрел на Харков

Няма данни за непосредствена опасност за Запорожката АЕЦ
27 авг 2022 10:32, Елка Василева
39
Руски удари в Запорожка област, ракетен обстрел на Харков
Снимка: архив, БГНЕС

Украински медии съобщават за нови руски атаки срещу инфраструктурни обекти в Запорожка област. Към момента няма информация за пострадали хора.

През нощта въздушна тревога е прозвучала в много градове, информира агенция Униан, цитирана от БНР.

Още по темата
Ракетен обстрел е имало в Харков, потвърди кметът на града Игор Терехов.

За експлозии в Запорожие съобщава в социалната мрежа "Телеграм" началникът на Запорожката областна военна администрация Александър Старух. Няма данни за непосредствена опасност за Запорожката атомна електроцентрала.

В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ядрените специалисти в най-голямата ядрена централа в Европа са предотвратили най-лошия сценарий "въпреки постоянните руски атаки".

"Искам да подчертая, че ситуацията остава много рискова и опасна - всяко повторно изключване от мрежата, всякакви действия на Русия, които могат да предизвикат изключване на реактори, ще доведат централата отново до ръба", предупреди Зеленски.

Вчера стана ясно, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия възнамеряват да посетят Запорожката атомна електроцентрала още в понеделник.

Според информация на Wall Street Journal екипът на агенцията може да достави резервни части, включително устройства за радиационен мониторинг.

Генералният директор на агенцията Рафаел Гроси, който преди дни заяви, че ще оглави инспекцията, каза, че се обсъжда възможността  за постоянно присъствие на мисията в АЕЦ "Запорожие".

От март централа е под контрола на руските военни, но персоналът, който я обслужва е украински.

Москва и Киев почти ежедневно си отправят взаимни обвинения за атаки в района.

Според ежедневния анализ на вашингтонския Институт за изследване на войната през изминалата нощ руските сили не са постигнали значими териториални придобивки в Украйна. В анализа се посочва, че продължава подготовката за провеждането на референдуми в окупираните райони на Украйна за присъединяването им към Руската федерация.

"Малко вероятно е обаче руските окупационни власти да проведат успешно фиктивни референдуми", твърдят експертите на Института за изследване на войната.

По повод зачестилите искания за преговори между Русия и Украйна бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви в интервю за френска телевизия, че отказът на Киев от членство в НАТО е важно, но не единствено условие за постигането на мир.

"Русия ще продължи операцията си до постигане на целите", увери Медведев, който заема поста на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
34
 
! Отговори
Резил преди 2 години
за Могучая и Джуджетная. За цели 6 месеца - нищо.
30
8
 
33
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Не ми се удаде блицкрига. За 6 месеца НАТО щяха да стигнат от Киев до о.Сахалин.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази земя е руска русия не си хвърля бомбите на празно укропите ги хвърлят бомбите и правят отчет че са загинали един или два човека свикнали сме на такива лъжливи новони
28
33
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Добри новини Това да се чува
27
15
 
41
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Изхвърлете си руските книги, момчета!
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руското ВДВ е в Благодатное, отстоящо на 25 км източно от Николаев.
25
22
 
46
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Дам, Русия ей сега отива до Хага. 4 месеца се превземаше един завод, Русия навлезе около 40км в Украйна, но ще стигне до Хага. Мхм, вЕрвай си, бедняко.
24
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам какви военни действия се водят от страна на Русия но за 6 месеца трябваше да са стигнали до атлантика. За да победиш която и да е държава първо се унищожават енерго източниците след тях водоисточниците а накрая се блокира пътя на хранителните продукти. Без нито една цивилна жертва държавата фалира и развяват белият байряк.С такава стратегия се ообеждава.
23
47
 
41
 
! Отговори
Дановски преди 2 години
Президентът Путин е уникален световен шампион. Светът не познава подобен случай, когато държава под ударите на смазващи колективни санкции, печели в пъти повече от времето преди да й бъдат наложени санкциите.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Недоразбрал ... може и да разбереш, ама ако ходиш на училище и се научиш да пишеш и четеш..
21
42
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анализатор ... може и това да стане - Путин да отиде в хага, ама след като през там мине руската армия и хага стане руска..
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СМЕХ... да, ама при гринч и толкова жертви няма! а оръжията ,дето са му дадени, са за милиарди..
19
14
 
39
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
...удари с ракети за милиони ----и загинали само 1-2-човека ....ха,ха,хааа......ТАКА СЕ ОЧИТА ДЕЙНОСТ НА ВОЙНА "ПО РУСКИ"!
18
18
 
17
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Според западната пропаганда, руснаците нямат чипове за високоточните си ракети. Украинците трябва само да чакат и да търпят докато свършат руските запаси от ракети.
17
24
 
41
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 15 Каква примка бълнуваш па ти бе! Дори когато отведат Путин в Хага и го сложат в клетка в съда като Милошевич, и тогава ще повтаряш до припадък че "Путин е велик!" Болен мозък, ако изобщо имаш такъв...
16
20
 
13
 
! Отговори
СМЕХ...ЕЙ..СМЕХ преди 2 години
БОЙ ПО РАЗВАЛИНИТЕ НА ЖИЛИЩНИТЕ БЛОКОВЕ...ха,ха,хааа..с ракети за милиони !ТОЧНО ТАКА СЕ ОЧИТА ДЕЙНОСТ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ И ПУТИНСКИ ...ДОРИ ВЪВ ВОЙНА!
15
17
 
37
 
! Отговори
Путин Велик преди 2 години
Браво чудесни новини ,примката около гушата на Зеленски и нацистите се затяга. Скоро Украйна ще бъде освободена от фашистите завинаги.
14
19
 
14
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Некакъв рузки конощип се напъва да копае в торът и да се радва,че рузките конощипи щели да взривят ЗАЕЦ?!Да го успокоя,че ако това стане,и той и останалите балъци като него ще се превърнат на това в което ровят,тоест в ТОР!!Трябва да си напълно от,качен и да не си пиеш редовно аповете за да призоваваш да бъде взривена атомна централа??!Ако ви се умира с Путин,щото скоро ще му се случи случката,то направете си колективно,ритуално харакири и оставете нормалният свят да си гледа животът,Т,ЪПАНАРИ
13
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По същия начин, (засега без война), Русия иска да откаже и България от членство в Нато, чрез намеса в изборите и политиката ни, като организира референдуми по тези въпроси, използвайки подкупните политици. Ако някой не вижда в налудничавото предложението на Слави за организиране референдум за президентска република ръката на Кремъл, значи е безнадеждно сляп.
12
42
 
32
 
! Отговори
РуSSия фашисти преди 2 години
Русия е световен терорист.