Децата на СССР, които сега бягат от войната в Украйна

Възрастните хора не знаят дали ще се върнат у дома
Обновена: 10 мар 2022 22:03 | 10 мар 2022 21:15, Нели Христова
119
Децата на СССР, които сега бягат от войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руската инвазия в Украйна разкъса животите на милиони. Много от тези, които бягат от страната, са израснали по време на комунизма, когато Украйна е част от СССР – Съюза на съветските социалистически републики. Фъргал Кийн от BBC среща двама членове на това по-старо поколение на жп гара в Лвов, Западна Украйна, където се опитват да избягат от Украйна.

Когато бил войник в Афганистан той имал само себе си и мъжете, с които се биел заедно. Да се ​​биеш с муджахидините в Кандахар означавало да се грижат един за друг. Никой друг няма значение. На мъжете им било дадена заповед и те се биели.

В онези дни Владимир Дехтяров бил войник на СССР, без да знае тогава, че мисията за спасяване на промосковския режим в Кабул е обречена.

"Получихме нашите заповеди и изпълнихме дълга си", казва той. Старият войник стои на дълга опашка на гара Лвов и чака да бъде евакуиран в Полша заедно с дъщеря си, снаха си и четирима му внуци. Синът му и внукът му, който е аутист, трябвало да останат в Николаев, Южна Украйна.

В неговите черно-бели снимки от онази друга война фонът е избелен от детайли от суровата слънчева светлина. Той стои уверено, с оръжие в ръцете си. Снимките, както и неговия афганистански медал за служба, са спомен от някога могъща сила и време на другарство, изковано в битка.

Но Червената армия отдавна я няма. А тази нова война разцепи приятелството му с руските ветерани, с които някога се е борил.

"Вече не говорим помежду си", казва той.

Владимир се пенсионира от армията с чин подполковник. Той е наясно с пропагандата, подхранвана на руснаците от тяхното правителство, характеризирането на Украйна като държава, управлявана от нацисти и фашисти.

Когато го питат какво мисли за такива етикети, той се смее. Това е дълъг, горчив смях и той махва с ръка към опашката от жени, деца и възрастни хора.

"Какъв въпрос е това. Тук? Нацисти? Фашисти? Тези хора? Момчета, за какво говорите? Това не са фашисти или нацисти. Вижте ги, това са украинци. Просто е."

Ветеранът се качва на влак за Полша със семейството си и се надява да отиде по-на запад, по-навътре в Европейския съюз. Както всички останали на гарата, той няма представа колко дълго ще продължи изгнанието.

В същата посока, но сама, е 82-годишната Валентина Малишкина от Кривой Рог в централна Украйна. В ръката си държи лист хартия, на който е изписан телефонният номер на дъщеря й.

Тя обяснява, че няма мобилен телефон, но се надява да вземе назаем от доброволец, когато пристигне в Полша.

Къде точно отива тя? Не знае. Някой би ли я посрещнал? Отново не знае дали някой я чака в Полша. Но досега доброволците били любезни, дали й храна. Когато кръвното й налягане се повиши и тя се почувствала зле, те й дали таблетка, която да постави под езика си, за да облекчи симптомите на световъртеж. Някой й намерил стол.

Всеки път, когато опашката се движи, някой й помага да се изправи и да продължи напред.

"Нищо не знам. Отивам. И това е", казва тя. "Надявам се да има добри хора. Това е всичко. Вярвам, че няма да остана по-назад."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се заяждайте чак толкова с Нелито, тя си пише добре като й дадат възможност сама да си пише статиите. А когато й се налага да превежда през гугъл мейнстрийм пропагандни статии, тогава се получават такива неща.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избиват ти комплексите на теб. РУСофоб, нацист.
22
15
 
10
 
! Отговори
РУСОФИЛИ=НАЦИСТИ преди 2 години
Избиват деца, жени, инвалиди, колеги, роднини.....
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато дойде и вашия ред,тогава от ББС и Дойче Веле щеразберете истинската трагедия на тези хораИ мисля че не е далеч този денСега ехидно се подигравате когато тези нещастни хора търсят спасение от войната,която вашите д предизвикахаНо всичко ще ви се върне и то много скороИкамък върху камък няма да остане от новия жесток и порочен РимНеиндерталци сте и такива ще измретеКалта на цивилизациятаСатрапите на СветаМалко ви е горила ИнквизициятаТрябвало е и един да не остане,сатанисти.
20
7
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
При нас в България по стълбовете лепят съобщения. Търси се жена/ мъж на 70г. напуснал дома си по чехли. От един кога си е в неизвестност. А тази бягала, но от какво бяга, не знае
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Който" или "които" Проста журналистика за прости хора.Ясно е че всичко е глупости
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23: Ако не беше журналист, нямаше да му таковаме лелята. Ама да си вадиш хляба с писане и да не го умееш, малко и е на лелята.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелята му разкатахте на това Й.
16
1
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Първо им обясни какво значат мн.ч. и ед.ч., защото май не знаят.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоооо джурналята. "КоИто" се пише.Мн.ч.на кой/коя/кое "КоЙто" е ед.ч. мъжки род.
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е лъжлива, защото е пропагандна. Освен това е превеждана с гугъл преводача. Свикнахме на лъжливите истории на тази пишман журналистка. Същата пишеше/ преписваше мелодраматичните истории на умиращите в ковид отделенията, дето преди да умрат пишеха във фейса "Ваксинирайте се" и си правеха селфи.
13
7
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Аз изобщо нямам нищо общо с Путин и троловете му или пък със западните ***. Тук съм за да мета бисерите на ФЖМК.
12
11
 
4
 
! Отговори
Смерт преди 2 години
И за Путин и троловете му! Ще получите точно това злодеи! ЙВМ блиадкийе!
11
3
 
16
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Тече ли пропагандата? Колко получавате? :)
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията изглежда като недовършена. Вероятно при копирането от гугълпреводача е изчезнала половината.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисирката христова е преживяла много войни че много знае
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същия пропаганден стил като пропагандата за ваксините. И неграмотно и некомпетентно.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кои бягат , в списъка на Путин са само Зеленски и тамошните групировки?
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възмутен съм от грамотността на младите български журналисти.
5
2
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Пропагандата не заслужава да се чете но трябва да се коментира за да несе случва !