Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп

Това сочат резултатите на ново проучване
24 юли 2024 07:00, Александър Попов
402
Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезиденткаата Камала Харис има незначителна преднина от 2 процентни пункта пред републиканеца Доналд Тръмп, след като президентът Джо Байдън прекрати кампанията си и ѝ предаде щафетата, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Изследването е направено през вчерашния и днешния ден, след приключилата в четвъртък национална конференция на републиканците, на която Тръмп официално прие номинацията на партията си, и обявената от Байдън в неделя негово решение, че се отказва от надпреварата и че подкрепя издигането на кандидатурата на Харис.

Харис, от чието обкръжение твърдят, че тя вече си е осигурила номинацията на демократите, води пред Търмп с подкрепа от 44% срещу 42% за републиканеца, сочи националното проучване. Това означава, че преднината ѝ е в границите на 3-процентната статистическа грешка.

В проучване, направено на 15 и 16 юли, Харис и Тръмп имаха еднакъв дял на подкрепа от 44%, а в предишно издание на изследването от 1-2 юли републиканецът водеше с 1 процентен пункт – и в двата случая преднината на всеки един от кандидатите отново беше в рамките на статистическата грешка.

Макар и националните изследвания на общественото мнение да дават някаква индикация за нагласите сред американските избиратели, изборите в САЩ обикновено се решават от няколко стратегически важни щата, които могат да наклонят в едната или другата посока съотношението на силите в Избирателната колегия – органът, който в крайна сметка определя кой ще бъде новият американски държавен глава.

Според най-новото проучване 56% от запитаните регистрирани гласоподаватели са съгласни с мнението, че 59-годишната Харис е "умствено пригодна и е способна да се справи с предизвикателствата"; за сравнение, същото казват за 78-годишния Тръмп едва 49% от анкетираните.

За Байдън това мнение споделяха само 22% от избирателите.

Осемдесет и една годишният Байдън сложи край на участието си в предизборната надпревара след дебат с Тръмп, в който често заекваше и не парираше с нужния хъс нападките на републиканеца, които съдържаха неистини, отбелязва Ройтерс.

Помолени да споделят кого биха подкрепили при хипотетичен дуел, при който в бюлетината освен имената на Тръмп и Харис стои и това на независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши, 42% от избирателите отдават предпочитанието си за Харис, а 38% за Тръмп, което означава, че при подобен сценарий разликата между двамата вече излиза извън рамките на статистическата грешка. Кенеди, който според проучването се ползва с подкрепата на 8% от избирателите, все още не е изпълнил изискванията на много щати, за да бъде допуснат до участие в изборите на 5 ноември (за да бъде включен в бюлетината, той трябва да събере законово определен брой подписи на граждани в подкрепа на кандидатурата си, бел. ред.).

Проучването на Ройтерс/Ипсос е направено по интернет сред 1241 пълнолетни жители от на цялата територия на САЩ, включително сред 1018 регистрирани избиратели.

Тръмп готов за дебат с Камала

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп изрази днес готовността си да проведе дебат срещу новия си съперник от Демократическата партия за президентските избори на 5 ноември Камала Харис, предаде Ройтерс.

Бившият американски президент заяви пред журналисти в конферентен разговор, че е готов да проведе повече от един дебат с Харис.

Камала Харис стана предполагаемият кандидат на партията, след като президентът Джо Байдън се оттегли в неделя от изборната надпревара заради намаляващата подкрепа за него в битката срещу Тръмп./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
8
 
20
 
! Отговори
Салютин преди 1 месец
Американците,тази пасмина, трябва да са изпрощели,за да изберат тази лигава индийска начело на тази велика нация.5-ти ноември,избори в САЩ,Доналд Тръмп ще влезе в Белия дом, помоща за украинския копой ще секне и така света ще тръгне по по нормален път.
266
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисирката пак успя да намери най-смешната възможна стъкмистика. Само не успяха да кажат кои са анкетираните - демократите от масата за чай на Хилъри Клинтън ли? Егати ниското ниво на медии, това дори в ПИК ги е срам да го публикуват, така мирише на спарена по върня от офиса на демократите.
265
3
 
4
 
! Отговори
баце преди 1 месец
близ близ близ ...
264
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Л..уда, черна, грозна, хистерясала ку..кундера! Така като нея се смеят само пациентите на Карлуково.
263
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Путин е на 72...
262
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По добра е и от Тръмп и Байдън взети заедно!Дано да успее!
261
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камала Харис - декемри 2023 г: "Имах щастието, че по време на мандата ми като вицепрезидент в много ситуации ми стана ясно, че има хора от всички възрасти и полове, които между другото виждат нещо в това да бъдат първи, което им позволява да осъзнаят, че не трябва да се ограничават от ограниченото разбиране на други хора за това кой и какво може да прави"
260
16
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
АКО ДОНАЛД ТРЪНП СПЕЧЕЛИ САЩ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ! ДОКАТО АКО КАМАЛА ХАРИС СПЕЧЕЛИ НЯМА ДА ИМА РАЗПАД ЗАЩОТО РЕПУБЛИКАНСКИЯ ЩАТ ТЕКСАС Е НА ИЗДРЪЖКА ГОДИШНА ОТ ФЕДЕРАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИНАЧЕ ДА Е ФАЛИРАЛ ОТДАВНА! ПУТИНИСТИТЕ СА ЧИСТО ЗЛО!
259
4
 
17
 
! Отговори
Гай Монтег преди 1 месец
Байдън не е способен да бъде президент след изборите, но преди изборите е способен. Камала е способна да бъде президент след изборите, но не и преди тях. Повечето от Вас не са виждали интервюта с Камала, но ако спечели ще се попикаете от смях. Спрямо нея, енигматични участнички в Биг Брадър и Ергенът са гении.
258
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е само три години по-млад от Байдън, което означава, че това, което важеше за възрастта на Байдън, важи и за Тръмп - прекалено стар и изкуфял е.
257
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камала поведе. И това - след два дни кампания.
256
5
 
23
 
! Отговори
НА ЖИВОТ И СМЪРТ преди 1 месец
"Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп" - АЛА-БАЛА ПО АМЕРИКАНСКИ. ПОДГОТВЯТ ГРАЖДАНИТЕ НА САЩ ЗА ВЕРОЯТНО НАЙ-ГОЛЯМАТА МАНИПУЛАЦИЯ НА ИЗБОРИ В ИСТОРИЯТА НА СТРАНАТА. ИЗГЛЕЖДА ТОЗИ ПЪТ БОРБАТА Е "НА ЖИВОТ И СМЪРТ".
255
3
 
20
 
! Отговори
Ясно преди 1 месец
И там, "социолозите" трябва хляб да ядат. Познато ни е добре. Наука, принизена до най- древната професия, която никой не взема на сериозно.
254
2
 
20
 
! Отговори
Дементният преди 1 месец
Дядо Байдън беше заменен от природния и-,,_ди. от Канала Харис и о, чудо за една нощ резултата се обърна в полза на празно главата марионетка на Килъри Клинтън. Тъкър Карлсон е абсолютно прав, че така както се манипулират изборите в САЩ никъде другсде не могат да се манипулират. Всъщност няма никакво значение кой ще спечели изборите, защото реално управляват Ротшилд и Лари Фин.
253
5
 
11
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Че много скоростно го проведоха това проучване, за 2 дни. Но предполагам, че резултатът действително е обърнат. Силно са се мобилизирали мъртъвците, гласуващи по пощата, както и тези с машинния вот. дано не се разкандърдисат за оставащите 3 месеца. Всъщност за матрялите започва да става вси по-ясно едно нещо - нюйоркски еврей и техните евролакей няма да сдадат властта без лобут. При това лобутът трябва да е доста здрав.
252
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е прекалено стар и изкуфял. Тръмписти, харесвате ли това? Хе-хе...
251
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рижия клоун ще бъде прегазен от чернокожа жена - това е като сбъдната мечта!
250
1
 
12
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 месец
А един мармот завиваше шоколадите в станиол.
249
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Удри, Камалче, удри!
248
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А още не е започнала...