Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп

Това сочат резултатите на ново проучване
24 юли 2024 07:00, Александър Попов
402
Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезиденткаата Камала Харис има незначителна преднина от 2 процентни пункта пред републиканеца Доналд Тръмп, след като президентът Джо Байдън прекрати кампанията си и ѝ предаде щафетата, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Изследването е направено през вчерашния и днешния ден, след приключилата в четвъртък национална конференция на републиканците, на която Тръмп официално прие номинацията на партията си, и обявената от Байдън в неделя негово решение, че се отказва от надпреварата и че подкрепя издигането на кандидатурата на Харис.

Харис, от чието обкръжение твърдят, че тя вече си е осигурила номинацията на демократите, води пред Търмп с подкрепа от 44% срещу 42% за републиканеца, сочи националното проучване. Това означава, че преднината ѝ е в границите на 3-процентната статистическа грешка.

В проучване, направено на 15 и 16 юли, Харис и Тръмп имаха еднакъв дял на подкрепа от 44%, а в предишно издание на изследването от 1-2 юли републиканецът водеше с 1 процентен пункт – и в двата случая преднината на всеки един от кандидатите отново беше в рамките на статистическата грешка.

Макар и националните изследвания на общественото мнение да дават някаква индикация за нагласите сред американските избиратели, изборите в САЩ обикновено се решават от няколко стратегически важни щата, които могат да наклонят в едната или другата посока съотношението на силите в Избирателната колегия – органът, който в крайна сметка определя кой ще бъде новият американски държавен глава.

Според най-новото проучване 56% от запитаните регистрирани гласоподаватели са съгласни с мнението, че 59-годишната Харис е "умствено пригодна и е способна да се справи с предизвикателствата"; за сравнение, същото казват за 78-годишния Тръмп едва 49% от анкетираните.

За Байдън това мнение споделяха само 22% от избирателите.

Осемдесет и една годишният Байдън сложи край на участието си в предизборната надпревара след дебат с Тръмп, в който често заекваше и не парираше с нужния хъс нападките на републиканеца, които съдържаха неистини, отбелязва Ройтерс.

Помолени да споделят кого биха подкрепили при хипотетичен дуел, при който в бюлетината освен имената на Тръмп и Харис стои и това на независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши, 42% от избирателите отдават предпочитанието си за Харис, а 38% за Тръмп, което означава, че при подобен сценарий разликата между двамата вече излиза извън рамките на статистическата грешка. Кенеди, който според проучването се ползва с подкрепата на 8% от избирателите, все още не е изпълнил изискванията на много щати, за да бъде допуснат до участие в изборите на 5 ноември (за да бъде включен в бюлетината, той трябва да събере законово определен брой подписи на граждани в подкрепа на кандидатурата си, бел. ред.).

Проучването на Ройтерс/Ипсос е направено по интернет сред 1241 пълнолетни жители от на цялата територия на САЩ, включително сред 1018 регистрирани избиратели.

Тръмп готов за дебат с Камала

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп изрази днес готовността си да проведе дебат срещу новия си съперник от Демократическата партия за президентските избори на 5 ноември Камала Харис, предаде Ройтерс.

Бившият американски президент заяви пред журналисти в конферентен разговор, че е готов да проведе повече от един дебат с Харис.

Камала Харис стана предполагаемият кандидат на партията, след като президентът Джо Байдън се оттегли в неделя от изборната надпревара заради намаляващата подкрепа за него в битката срещу Тръмп./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
20
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 1 месец
"Не е важно кой гласува, а кой брои гласовете" стара еврейско-банкерска демократично-плутократична поговорка при фалшифициране(открадване) на избори
286
2
 
24
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Тая нищо не обръща, "Ройтерс" обръщат истината... Тия нямат вече никакъв авторитет като новинарска агенция. както и Блумберг, СНН и т.н..
285
2
 
11
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 месец
Айде цоциолозите почнаха да ги нагласят пак...
284
2
 
8
 
! Отговори
г-н Камал Харис преди 1 месец
Аз съм транссексуален травестит!
283
3
 
6
 
! Отговори
клй;лк преди 1 месец
До Анонименкакво загуби ние загубихме от паплачта украинска
282
1
 
0
 
! Отговори
хлкй преди 1 месец
До Bongoводи война
281
1
 
2
 
! Отговори
клйлк преди 1 месец
До Сата НАТбя и на повече може за разлика от мумята
280
1
 
2
 
! Отговори
к;йхклй преди 1 месец
До Таняжените не ставт за президен като жена капитан неможе да е капитан
279
2
 
4
 
! Отговори
хсф преди 1 месец
нагласят предварително лезбо нямаш шанс без намеса
278
2
 
5
 
! Отговори
ьнн преди 1 месец
тръмп ще спечели
277
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има тя! Чушки! И всички знаят отлично това. Все още не е сигурно, че тя именно ще бъде кандидат. Че и преднина вече и преписват. Тръмп ще бъде следващият президент на САЩ (дали за хубаво или за лошо). Аз между другото изобщо несъм привърженик на Тръмп. Възраста му е по- голяма, отколкото на Байдън при инагурацията му. Трябва млад човек, с балансирана политика, който има съответните виждания как да балансира между интересите на корпорациите, на американците, и външния за тях свят.
276
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Украйна има два варинта - или да спечели Тръмп и руснаците да спрат до там докъдето са стигнали че даже и да се върнат малко назад или да спечели човекът на Сорос (Камала, Мишел) и руснаците да превземат Славянск и Краматорск, след което да обявят край на настъпателните действия като почнат да се окопават така че пиле да не може повече да прехвъркне.
275
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е по-лошия вариант за Путин най-малкото поради две причини - Тръмп ще предложи мирен договор, с което ще накара русия да прекрати все по-успешната за нея война, второ - Тръмп ще се разбере със саудитския принц бин Салман арабите да развъртят крана и да падне цената на петрола, така че да секнат приходите за Русия. Докато демократите с техния идеолог Сорос не дават и дума да става за развъртане на петролния кран, за да не им подбие зелената сделка, тоест те дефакто играят за Путин...
274
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите хамериканци,от евроатлантиците ни ,само от един ден я познават,и вече я направиха голямата работа камилата.
273
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През деведесетте Тръмп е бил в Русия да прави бизнес там , искал да строи хотел Смята се че тогава е вербуван от руснаците Даже е платил голяма сума за да спи в леглото на Ленин Оттогава е любовта му към Русия
272
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде влезе в историята Камала, първата жена президент на САЩ
271
4
 
11
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 1 месец
Целият свят се е побъркал, ние искаме у нас да е наред. Е, нЕма как да стане! Една война ще отрезви главите. Лошото е, че няма да дочакаме да се върне нормалността
270
8
 
15
 
! Отговори
Том Круз преди 1 месец
Гадовете ще прецакат Тръмп.Ясно е.И там е като у нас.Далавери,игри и мафия.
269
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е подал жалба до избирателната комисия с обвинение,че Харис иска да заграби 91,5 млн от фонда на Байдън.
268
32
 
11
 
! Отговори
Таня преди 1 месец
Успех на Камала Харис. Най-силната държава ще покаже, че жените могат да са безкомпромисни ръководители дори на света!