Байдън: Войските ни няма да влязат в Украйна, но ще защитим всеки сантиметър от нея

Президентът на САЩ ще наложи икономически санкции на Русия
Обновена: 24 фев 2022 22:53 | 24 фев 2022 21:10, Нели Христова
494
Байдън: Войските ни няма да влязат в Украйна, но ще защитим всеки сантиметър от нея
Снимка: БГНЕС

"Това е умишлена атака, която е планирана от месеци", заяви американският президент Джо Байдън на извънреден брифинг в Белия дом относно кризата в Украйна и санкциите, които САЩ ще наложат на Русия.

"Президентът Путин изпрати 175 000 войници и военно оборудване до границите на Украйна, донесе кръвопролитие и построи полеви болници", заяви американският президент. "Това ви говори за намеренията му през цялото време", добави той.

"Путин отхвърли всички опити за диалог, който Западът предложи, който би избегнал страдания и конфликти", продължи Байдън.

"Нападението на Русия срещу Украйна се осъществи до голяма степен според прогнозите на САЩ, с "неоснователни твърдения" и опити за провокация", каза още той.

В изказването си Байдън казва, че атаката е последвана от седмици на предупреждения от САЩ.

Президентът добави, че усилията на руското правителство за започване на войната включват кибератаки и обстрели на украински и държани от сепаратистите позиции в Източна Украйна. Байдън твърди, че Русия е организирала операции под фалшиво знаме, които са довели до нарушение на международното право.

Джо Байдън очертава строги санкции, за да "максимизира дългосрочното въздействие върху Русия и да сведе до минимум въздействието върху Съединените щати и техните съюзници".

Той каза, че се е договорил с лидерите на Г-7 от най-големите икономики в света, че колективно ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, паунда и йени.

"Съединените щати ще спрат способността на Русия да финансира и нараства своята армия", заяви Байдън.

Той казаа, че санкциите, които очертава, ще намалят способността на Русия да се конкурира във високотехнологичната икономика на 21-ви век. Очертавайки вече икономическите последици от инвазията, той посочи, че руската рубла достига най-слабото си ниво досега и руският фондов пазар се срива днес

"Сега санкционирахме руски банки, които заедно държат активи от един трилион долара", заяви Байдън. "Прекъснахме една от най-големите руски банки, която държи една трета от банковите активи на страната."

Президентът на САЩ обяви, че добавя към списъка на руския елит и членовете на техните семейства, които също ще бъдат санкционирани.

"Това са хора, които лично спечелиха от политиката на Кремъл и те трябва да споделят болката", заяви той.

Той бе категоричен, че американските войски няма да влязт в Украйна.

"Нашите войски няма да влязат в Украйна, няма да се бият в Украйна. Но НАТО ще защити всеки сантиметър от своята територия. Ще спазим нашите ангажименти по член 5", каза президентът на САЩ.

Байдън добави, че вярва, че НАТО е по-обединен от всякога и че "няма съмнение", че САЩ и другите страни от НАТО ще изпълнят своите договорни ангажименти.

Хиляди сухопътни и други сили на САЩ са разположени в страни от НАТО в Източна Европа, които се чувстват застрашени от Русия, включително Латвия, Естония и Литва в Балтийско море, както и Полша и Румъния.

Президентът Байдън каза, че руската инвазия в Украйна издава "зловещата визия" на Владимир Путин.

В изказването си Байдън каза, че операцията никога не е била заради "истински" руски опасения за сигурността, а вместо това е била за открита агресия и удолетворяването на желанието на Путин "за империя".

"Действията на Путин издават зловещата му визия за бъдещето на нашия свят, в което нациите вземат това, което искат със сила", заяви Байдън. "Но това е визия, на която Съединените щати и свободолюбивите нации ще се противопоставят."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
1
 
3
 
! Отговори
Тракторис- вишис преди 2 години
Търси джоп, може да "налега" бутони, да истрелва ракети.
314
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали щяхте да им помагате, американски клоуни? хахахахха нямате топки за това
313
1
 
2
 
! Отговори
Тракторис- пенцйонер преди 2 години
Търси джоб* като " ШОФЙОР НА ТАНК ".
312
4
 
25
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Предатели, сър. Нека всеки, който постави палец надолу, да напише името поне на един непредаден от САЩ съюзник!
311
1
 
24
 
! Отговори
Край преди 2 години
Всичко е вярно - питайте Паси, Инджев, Плевнелиев, Сашо Шопара и Елена Поптодорова. Всичко ще потвърдят.
310
3
 
38
 
! Отговори
иво папазов преди 2 години
миротворците от америка,се месят навсякъде...а не си гледат стадото
309
1
 
15
 
! Отговори
-- преди 2 години
В Киев денонощно работят тату салоните, нацистите много бързо взеха да си крият пречупените кръстове.
308
4
 
53
 
! Отговори
++ преди 2 години
Я направете референдум да видим колко българи искат да сме член на НАТО!!Като в Швейцария............пряка демокрация!!
307
7
 
50
 
! Отговори
+ преди 2 години
България е членка на НАТО незаконно.............без референдум..........там ни вкара един ционист и антибългарин............Соломон Паси...........един лигльо и ревльо, който се фукаше с един стар Трабант!!!
306
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екстремистите и терористите от "Десен сектор" в Украйна ще бъдат наказани...........руснаците си знаят работата!!!
305
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистите в Киев, бандеровците, *** от "Десен сектор" ще бъдат наказани за престъпленията си в Украйна!!!
304
2
 
48
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Русия не иска нищо друго, освен чувството за сигурност. Те ясно дадоха да се разбере, че повече няма да търпят тази несигурност, в която съществуват. Те не искат Вашингтон да им предаде Украйна или Източна Европа или Западна Европа. Те просто му казаха: Махай се от моя праг.
303
0
 
24
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Като слушах китайската външна министърка как обоснова случилото се с пет вълни на разширяване на НАТО и притиснатата голяма държава и като се сетя за новия блок срещу Китай с Австралия,Япония и САЩ,то и Русия ще подкрепи словесно Китай,ако направят нещо на някой приятел на САЩ.
302
1
 
39
 
! Отговори
Тоест преди 2 години
украинците останаха с пръст... Байдън ги използва и сега ни лук ял, ни лук мирисал, типично по американски.
301
0
 
34
 
! Отговори
? преди 2 години
И как ще защитите Украйна, като преместихте посолството си в Лвов?Дори дипломатите ви напуснаха Киев!!
300
1
 
48
 
! Отговори
+ преди 2 години
Американците ще водят война с Русия до последният украинец................да, те винаги воюват с чужди ръце и винаги извън собствената си територия............сега запалиха война в Европа, заедно с Англия и Франция!!
299
1
 
28
 
! Отговори
Да да преди 2 години
До Анонимен 34 Е ами нашите пее.раси политици,не са ли същите.И те вярват на дядо.Особено един който даже плати 3млд. лв.народна пара ей така на юнашко доверие за хартиени самолети.Гаче ли той се е потил за тях.
298
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 402- "Подаръка от сенилния на Северен Поток 2 на Путин е една от причините за ербапското поведение на Путин сега."---- Дори САЩ купува вече сега милиони барели от Русия на двойна цена. Както и ЕС. Скоро и на тройна. И ще карат на китайски батерии ли? Какво харакири. Путин може да всичко но не и *** да не използва момента когато в Белия Дом е Байдън, твърдия и опитния. Тръмп го предрече това.
297
0
 
9
 
! Отговори
До 402 преди 2 години
Напротив! Подаръка от сенилния на Северен Поток 2 на Путин е една от причините за ербапското поведение на Путин сега. Другата причина е че Байдън обезкърви САЩ със спирането на САЩ да е енергийно независим и най-голям експортър. ЕС е сега изцяло в ръцете на Путин икономически. Путин може да бъде спрян само ако тези неща се обърнат. Но лицемерна Германия няма да взриви СП2 и Путин го знае. А Байдън е в ръцете на Затоплистите. И основното е глобалистите да заявят че Украйна няма да е в НАТО.
296
1
 
21
 
! Отговори
българинме о преди 2 години
До 405 енонимен:Кати ви виждам слугинско-ратайската същност,не се учудвам от срама ти.До демокрацията ние,българите ,бяхме горди хора,и не ходихме да слугуваме и бършем чужди ***.За 30 год. се правърнахме в ***.Каквото и да ми говорите.Да,войната е най-страшното нещо,тя води след себе си смърт и опустошение.Но какво видяхме от запада?Нищо.Къде са 8 самолета?Но взеха 3 млрд.напред американците.Нямат жал,нищо,че сме най-малките,най-бедните и най-слабите.Престанете с дивотиите.