Байдън: Войските ни няма да влязат в Украйна, но ще защитим всеки сантиметър от нея

Президентът на САЩ ще наложи икономически санкции на Русия
Обновена: 24 фев 2022 22:53 | 24 фев 2022 21:10, Нели Христова
494
Байдън: Войските ни няма да влязат в Украйна, но ще защитим всеки сантиметър от нея
Снимка: БГНЕС

"Това е умишлена атака, която е планирана от месеци", заяви американският президент Джо Байдън на извънреден брифинг в Белия дом относно кризата в Украйна и санкциите, които САЩ ще наложат на Русия.

"Президентът Путин изпрати 175 000 войници и военно оборудване до границите на Украйна, донесе кръвопролитие и построи полеви болници", заяви американският президент. "Това ви говори за намеренията му през цялото време", добави той.

"Путин отхвърли всички опити за диалог, който Западът предложи, който би избегнал страдания и конфликти", продължи Байдън.

"Нападението на Русия срещу Украйна се осъществи до голяма степен според прогнозите на САЩ, с "неоснователни твърдения" и опити за провокация", каза още той.

В изказването си Байдън казва, че атаката е последвана от седмици на предупреждения от САЩ.

Президентът добави, че усилията на руското правителство за започване на войната включват кибератаки и обстрели на украински и държани от сепаратистите позиции в Източна Украйна. Байдън твърди, че Русия е организирала операции под фалшиво знаме, които са довели до нарушение на международното право.

Джо Байдън очертава строги санкции, за да "максимизира дългосрочното въздействие върху Русия и да сведе до минимум въздействието върху Съединените щати и техните съюзници".

Той каза, че се е договорил с лидерите на Г-7 от най-големите икономики в света, че колективно ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, паунда и йени.

"Съединените щати ще спрат способността на Русия да финансира и нараства своята армия", заяви Байдън.

Той казаа, че санкциите, които очертава, ще намалят способността на Русия да се конкурира във високотехнологичната икономика на 21-ви век. Очертавайки вече икономическите последици от инвазията, той посочи, че руската рубла достига най-слабото си ниво досега и руският фондов пазар се срива днес

"Сега санкционирахме руски банки, които заедно държат активи от един трилион долара", заяви Байдън. "Прекъснахме една от най-големите руски банки, която държи една трета от банковите активи на страната."

Президентът на САЩ обяви, че добавя към списъка на руския елит и членовете на техните семейства, които също ще бъдат санкционирани.

"Това са хора, които лично спечелиха от политиката на Кремъл и те трябва да споделят болката", заяви той.

Той бе категоричен, че американските войски няма да влязт в Украйна.

"Нашите войски няма да влязат в Украйна, няма да се бият в Украйна. Но НАТО ще защити всеки сантиметър от своята територия. Ще спазим нашите ангажименти по член 5", каза президентът на САЩ.

Байдън добави, че вярва, че НАТО е по-обединен от всякога и че "няма съмнение", че САЩ и другите страни от НАТО ще изпълнят своите договорни ангажименти.

Хиляди сухопътни и други сили на САЩ са разположени в страни от НАТО в Източна Европа, които се чувстват застрашени от Русия, включително Латвия, Естония и Литва в Балтийско море, както и Полша и Румъния.

Президентът Байдън каза, че руската инвазия в Украйна издава "зловещата визия" на Владимир Путин.

В изказването си Байдън каза, че операцията никога не е била заради "истински" руски опасения за сигурността, а вместо това е била за открита агресия и удолетворяването на желанието на Путин "за империя".

"Действията на Путин издават зловещата му визия за бъдещето на нашия свят, в което нациите вземат това, което искат със сила", заяви Байдън. "Но това е визия, на която Съединените щати и свободолюбивите нации ще се противопоставят."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както каза Макарон,НАТО е в кома.Всяка страна ще се брани сама от руската армия.
254
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байгън от Байдън!
253
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На НАТО не му се ще да се сблъска с руската мечка и китайската панда, евентуално!
252
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние тука чакаме вече червената армия , ще им махаме като в отава , нямаме друго спасение ,
251
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проекта Нова Хазария приключи ! Да му мисли е/В/Р/Е/ската шайка ,къде ще бяга ?
250
2
 
25
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Не ги разбирам янките.Или са страшно нагли или ни имат за адски ***.Подпалиха десетки държави под предлог,че налагат демокрация.Коя демокрация?Тяхната си,целяща заграбване и разруха за другите.***,оядени,самодоволни,неосъзнаващи колко страдания понасят другите за да живеят те в охолство.Но нали войните които подпалват са далеко от тяхната държава няма как да го разберат.Жалко,че нервите на Путин не издържаха.Ще страдат още невинни хора.
249
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От утре Русия изнася нефт и газ за целия свят и за сделките приема само рубли и никаква друга валута !
248
2
 
25
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Американските военни,които обучаваха украинската армия какво ги научиха,да бягат по бързо ли,когато стане напечено?Американците поне имат опит в това,Афганистан,Виетнам ...
247
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с толкова гейове в американската армия стиска ли му
246
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е така да се каже е доста оптимистично за Украинците,че НАТО няма да им помогне...това за сетен път доказва,че НАТО ще се бият с руснаците до последният украинец...
245
1
 
13
 
! Отговори
До българина преди 2 години
Прав си .. На маймуни ни направиха .. Обаче, според мен, изходът е Общ Отпор .. Така си мисля .. И Референдуми за всяко нещо
244
2
 
27
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
САЩ е за разцепването на света. Явно искат всеки град да стане отделна държава като Косово.
243
2
 
27
 
! Отговори
българина преди 2 години
Косово и убеднен уран? Ирак Либия Сирия Афганистан! долу сащ!
242
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този път руснаците прибраха американско оръжие за милиони. Сега се чудят какво да го правят. Тези янки са изперкали да въоръжават противника толкова успешно, чудо.
241
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори ида им стиска на САЩ никога няма да тръгнат срещу Русия в тази ситуация. Най-печеливши от цялата история са те. Цените на газта и петрола удариха рекордни нива. Печелят милиарди, а дори и не им се налага да воюват те.
240
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истукан,к.273 Единствените мъже, които се облещиха на Путин и Русия, бяха А.Йорданов, който от своята камбанария обеща ако стане президент да изгони посланичката на Русия, вторият - евроатлантикът с хубавото българско име Соломон Паси.С тях се солидаризира премиерът-харвардец К.Петков, който внесе силен американски дух в кабинета "ПП". Дори министърът на МО не беше толкова войнств ен като Кирчо.Той утре отлита за Варшава и дано оттам не реши да обяви война на Русия.
239
2
 
19
 
! Отговори
Курейшо преди 2 години
Склери , стиска ли ти да изправиш пикльовците с униформи срещу руската армия ! Американската армия е силна само срещу многократно по-слаб противник ! Който е нападнал Русия е бил погребан век и веков !
238
2
 
17
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Украинският Генерал Москал казва за Зеленски, цитирам" "Капризен и неуравновесен човек, който прилича на Наполеон само по ръст".
237
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дън може да си пази памперса,като си го сменя по-често за да не се види как се е оакал от страх!САЩ направиха хайка на мечката,заградиха я и сега тя като рипнааа......
236
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталиниста откачи. Руският народ ще плати цената, както винаги. Руснаците хич е са съгласни с военната хунта в русия.