ВАС реши: Полицаите няма да бъдат тествани за наркотици

Пловдивски полицаи успяха да свалят наредбата от 2022 г.
26 авг 2024 11:12, Александър Попов
63
ВАС реши: Полицаите няма да бъдат тествани за наркотици
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отменя наредбата от 2022 г., която определя условията и реда за тестването за наркотици в министерството на вътрешните работи. Това става след жалба на пловдивския "Централен полицейски синдикат на МВР".

Тази наредба беше приета след няколко случая на случайно заловени дрогирани полицаи. Тя обаче предизвика неволство сред униформените, особено след случаи на заловени в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки, припомня "Сега".

Скандалът се разгоря, след като стана ясно, че с използваните DrugCheck3000 и DrugTest5000 се тестват и шофьорите.

Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест.

В жалбата на полицейския синдикат се изтъкваше, че при приемането на наредбата не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС. В наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР. Регламентът гласеше още, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, което според жалбоподателите не е конкретно.

Те негодуваха и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции.

Прокурорът, който се явява по делото - Виржиния Димитрова, пледира в полза на синдиката.

Тримата върховни съдии подкрепят тезата на синдиката че липсват два задължителни елемента - финансова обосновка и очаквани резултати.

Неговото решение не е окончателно и МВР може да го атакува пред 5-членен състав на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: наркотициполицаи
Още от Темида
Прокуратурата във Варна се захваща с "черния списък" на "Възраждане"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не е никаква полиция,а стохилядна банда младопенсиониращи се корумпирани трудоустроени, морално разложени шуробадженакорушветчийски крадци, престъпници,дилъри,наркомани, обирджии,стълбоносци, каналджии изплащащи десетките си кредити с рушветчилък. Не случайно няма престъпление без участието на бивш, настоящ или бъдещ милюполюцай или родата им.
31
0
 
24
 
! Отговори
Asassin преди 3 седмици
Пълна пародия! Тогава да ги проверяват нали са пласьори на наркотици и какви пари получават, като такива.
30
0
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Правилно!Полицаите не са наркомани,а наркодилъри!
29
1
 
17
 
! Отговори
аха преди 3 седмици
сега по-първичените читатели да не си помислят, че съм "за" полицаите да не трябва да бъдат тестване, а пък всички останали които не сме полицаи да трябва...И да, разделението го правят много тънко точно през закони, правосъдие...
28
2
 
29
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Такава наглост няма никъде по света!
27
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нема такава пропаднала държава и толкова пропаднал град софиа
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи, полицията продължава да ползва наркотици, а обикновеният човек е съден за болкоуспокояващо... Бойковщината няма да умре, явно. Нищо, ние пак ще си замълчим! Обичаме да сме мачкани!
25
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За пореден път сме свидетели какво се случва с българското правосъдие,и обикновенните хорица винаги сме потърпевши.За едни е майка за други мащеха
24
4
 
27
 
! Отговори
аха преди 3 седмици
Според мен целта на урпажнението тук е да насъскат граждани срещу полиция. Кукловодите на глобално ниво видяха, че българите всъщност можем да сме доста единни, макар почти ежедневно да ни се повтаря точно обратното.
23
0
 
29
 
! Отговори
Хахахаха..... преди 3 седмици
....клета и жална майко Българийо!!!!
22
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно, а мен ако ме спрат и тестват, тогава теста е "валиден" без съмнения? Няма такива 2ни, 3ни и Х-торни стандарти...
21
0
 
38
 
! Отговори
Шмрълкльо преди 3 седмици
Те само разпределят пазара,не се друсат.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ушев на вена!
19
0
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 3 седмици
изродииии
18
1
 
40
 
! Отговори
Смех преди 3 седмици
Ако ви спрат за проверка, напишете в протокола, че имате съмнение, че полицаите са употребили наркотици, защото поведението им е странно и превъзбудено. Пледирайте това ваше съмнение навсякъде. Оттам-насетне те трябва да докажат противното със същия тест.
17
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами ВАС да реши и ние шофьорите да не даваме проба....и ние пием камари от хапчета...няма такава държава...
16
2
 
42
 
! Отговори
Всички срещу мафията преди 3 седмици
От сега на татък всеки който го спрът за проверка звъните пред полицая на 112 и казвате - спряха ме за проверка, имам съмнение, че са употребили алкохол или наркотици. Така ще ги проверяват по 2-3 пъти на ден. Вие изразявате ваше мнение - съмнение. Според вас полицая се държи неадекватно. Погледа му блуждае, ръцете треперят, зениците разширени, поти се. По закон нищо не могат да ви направят. Но на милиционера ще му се стъжни живота.
15
0
 
41
 
! Отговори
асмо преди 3 седмици
Свинете винаги са над закона.
14
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Полицията става добро място за работа на наркомани." ......по-скоро продължава да е добро място!
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доста щяха да паднат оборотите на дилърите, вътрешно са голямо перо във финансите на подземния свят.