Арестуваха кмета на Генерал Тошево заради разследване за измама със субсидии

Съобщението идва от Европейската прокуратура
Обновена: 9 авг 2023 20:53 | 9 авг 2023 18:46, Красимир Ангелов
41
Арестуваха кмета на Генерал Тошево заради разследване за измама със субсидии
Снимка: БГНЕС

По искане на офиса на Службата на Европейския главен прокурор в София кметът на град Генерал Тошево, Добричка област, е арестуван днес във връзка с разследване за измами със субсидии, свързани с проект за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища, съобщи на сайта си Европейската прокуратура.

Днес са извършени също така обиски на сгради на общината и в канцелариите на длъжностни лица, заподозрени за съучастие в престъпленията, за които се води разследването.

Няколко свидетели и заподозрени ще бъдат разпитани.

Фактитте по делото датират от 2017-2019 г. Става въпрос за грант, получен от общината по проект за увеличаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева). За изпълнението на проекта е привлечен частен подизпълнител.

Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в изпълнението на проекта, включително кметът, са представили невярна информация за извършената работа по него, която освен това не е била завършена до крайния му срок.

Всички замесени лица се смятат за невинни, докато не бъде доказано обратното от компетентен български съд, подчертават от прокуратурата.

Службата на Европейския главен прокурор е независима обществена служба на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на извършители на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Валентин Димитров от коалиция "БСП за България" е за втори мандат кмет на Генерал Тошево.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
До ББ преди 9 месеца
не е от ДПС-ГЕРБ, от БСП е
26
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 9 месеца
В Ген Тошево отдавна и при старият кмет се извършват измами относно събиране такса смет,която е по голяма от данъка за имота! По селата в кметствата няма образец,за да декларираш,че имота е необитаем.Трябна да отидеш в община Ген.Тошево месец октомври,за да подадеш такава декларация,но....резултатът е същият.Отговорът на шефката на данъчната служба е" решение на общинският съвет"! При по сериозен спор,те пращат при екологката,която започва да те обеждава,че парите отиват да... се коси тревичкат
25
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
мали ако е от дпс-герб...вебер ще ви уволни...кгб-щази няма да ви позволят да спрете приходите на путин...Война е!!!
24
0
 
8
 
! Отговори
Дядката преди 9 месеца
А Борисов , Пеевски и останалите от ГЕРБ кога ще ги прибират?Те май са под чадъро на ЕНП!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поне заглавията си следете за грешки, излагацията ви е голяма с тия неграмотни служители. ЕДИН ПОНЕ грамотен назначете, да изчита заглавията, за целите текстове е твърде много да очакваме.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма нужда от разследване, да ги арестуват всички един по един. Вижте им само палатите и колите, всичко е ясно мноооого отдавна.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лельо Корни , втори мандат от БСП е, а ти мълчиш, ако беше от ГЕРБ или ПП, да беше отворила вече устата с остроумията, защо тъй?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В община Тервел,живо ,дава акъл как да се краде,той се има за акъла на крадене.скоро ще е ...при бай,бай бай....
19
0
 
8
 
! Отговори
До преди 9 месеца
Имаше много коментари ,който бяха изтрити,до 22 коментар,имало много работи направени,ама в община Тервел,елате нищо,нищо ама нищо не е направено като хората,улиците в селата обрасли в трева според къщите,кофите за смет са на 200 метра ,в с.полк.савово сметта се събира всяка сряда и се изхвърля на сметище не рагламентирано, питам защо плащам данък като сметта се изхвърля там.май яко се краде от това.мъка,мъка ,мъка и крадене.къде сте бе общински съветници,за заплата ,комисии и на работни места.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1 - Анонимен - Да пожелаем успех на Лаура Кьовеши! НЕКА СТАНЕ КАТО В РУМЪНИЯ, А НАПОСЛЕДЪК И КАТО В АЛБАНИЯ! ВЪЗМЕЗДИЕ за дългогодишните български корупционери. Добър знак е, че Христо Иванов (по прякор Лодкаря) напоследък взе да се снишава и потулва. Усеща, че номерата му с Борисов и Пеевски няма да минат.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди две седмици минах през Тошево и ми направи впечатление колко подреден и поддържан е градът. Явно в България е разрешено само да се краде, ако правиш нещо и за хората ти удрят балтията.
16
1
 
14
 
! Отговори
Самарин преди 9 месеца
Много шум за нищо,буря в чаша вода,така бих окачествил действията на румънката Л.Кьовеши,"боркинята" против корупцията в Европа.Ген. Тошево,едно провинциално градче,от където според нея,ще излезе най корумпирания българин.Малцумеск драга,но кога ще се занесеш до София.Там са акулите а ти се занимаваш с цаца.Милиардерите за кого ги оставаш,или се правиш на глуха и кьорава за по изгодно.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
кметът е от коалиция "БСП за България"....ясно, политически разправии...
14
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 9 месеца
Така, така. От някъде трябва да се почне и така по веригата, да стигнат до най-големите крадци.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Грозна Жена е. Но не разбирам защо искам да я плющя здраво
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То си е живо корумпе... същото и с другия БСП-ар в Руси... ако там пипнат пак ще излезе нещо голямо!
11
0
 
6
 
! Отговори
Така така преди 9 месеца
Тепърва ще има възмездия за тия със ЕС класите и ге класите!! Всички сте на списък!! Това да не е Пешо кварталния да прибере дна три бона и да си трае!! Европейската прокуратура!! Продавайте мерцедесите и бягайте незнам само как ше върнете парите от белото дето го изсмъркахте и селянките дето ви прибраха откраднатото за силикони и лукс! Хахахаха
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
2019 какво чакат? И онези 300к лева тогава си вземаш апартамент а сега гарсониера на село. Измими има където пипнеш ама никой не пипа защото са навързани като свински черваа
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обаче я какво пише - европейската прокуратура подчертава, че всички замесени лица се смятат за невинни, докато не бъде доказано обратното от компетентен български съд. Ха-ха-ха, зАбрави значи...
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тва на снимката може да мине за НСО