Apple увеличава натиска си над Samsung

Американският концерн разширява патентната си жалба
3 сеп 2012 22:13, Бойчо Попов
175
Apple увеличава натиска си над Samsung
Снимка: Reuters

Американският технологичен концерн Apple разширява започналото през февруари дело в Калифорния с новия таблет Galaxy Note 10.1, както и с фоблета Galaxy Note. Представеният преди дни на изложението IFA в Берлин наследник Galaxy Note 2 не се назовава в съдебния иск, предава Ройтерс.

В това второ дело от петък Apple говори за "най-малко 21 устройства", а по-конкретно се споменават 22 модела на Samsung, които са нарушили правата на американската компания. Ако се стигне до нов процес, той се очаква да започне в началото на 2014 г. Съдия Луси Кох, която председателства двата процеса на Apple и Samsung в Северна Калифорния, беше отложила този иск, за да се концентрира върху първия процес.

При осем патента в случая става дума за синхронизиране и отключване на устройства, обозначаване на пропуснати повиквания, предложения Word за писане и функции за търсене, които използва асистентът Siri. Hidden Field

Представеният през май Galaxy S3 в момента е флагманът на Samsung. Някои експерти го смятат за по-добър от iPhone 4S в технически аспект. Сега с нетърпение се очаква Apple да се противопостави със следващия iPhone, който може да бъде представен през септември, въпреки че Apple все още не е потвърдила събитието. През последното тримесечие Samsung е продал 50 млн. смартфона - два пъти повече от Apple. Това се дължи и на факта, че много фенове на Apple чакат следващия iPhone.

В първия процес в Калифорния съдебното жури постанови, че Samsung трябва да плати на Apple обезщетение за 1,05 млрд. долара заради нарушаване на авторски права. Малко по-късно Apple поиска забрана за продажбата на осем модела смартфони на Samsung, сред които няколко варианта на Galaxy S2, който продължава да е важен модел за Samsung като по-евтина алтернатива. Луси Кох обаче насрочи изслушванията за началото на декември.

Освен това Samsung вероятно ще се опита да постигне отлагане на цялото решение на журито, преди то да бъде потвърдено от Кох. Подобно решение обаче се случва доста рядко, пише още DPA.

Решенията припомнят познат дебат в САЩ за това дали жури от лаици всъщност е правилната инстанция, която да се произнесе по сложен IT процес. Още по време на сензационния процес между Oracle и SAP за възможен промишлен шпионаж се показаха наяве ограниченията на системата на съдебните заседатели. Рекордната глоба от 1,3 млрд. долара срещу SAP по-късно бе касирана от съда и бе намалена до доста под 500 млн. долара.

Още новини за технологичните компании четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
9
 
! Отговори
. преди 12 години
На мен лично галаксито ми е много голямо. Не е удобно за работа с една ръка. А техническите спецификации на двата телефона са почти без значение. Каква е разликата дали едно приложение ти зарежда за 1,4 сек. или за 1,32 сек ? Всеки си избира телефон според собствените си нужди и предпочитания. Например новият айфон ще бъде със стария процесор, което е скандално, но няма да попречи на огромния успех, който ще пожъне. iOS e по интуитивна, следователно е по-лесна за употреба от масовия потребител
45
4
 
17
 
! Отговори
bai Vanio преди 12 години
Благодарение на Самсунг си купих смартфон. Щото предлагат такъв на добра цена. Да го д*хат ейпъл с техните шантажи. Да го ду*ат и членовете на най-бедната нация в Европа, дето ги защитават.
44
0
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Виндовс 7 :))))) ....остави имаш желание :)))
43
5
 
10
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
Mak Os била система без аналог за дизайна и звукозаписа? Моля? МОЛЯ?Дизайнот и Звукозаписот се правят с различни програми, които ги има и за мак и за виндовс.Дали си добър дизайнер или звукозапистник зависи само от теб самия. Мак е просто ОС, аз лично предпочитам Виндовс 7, защото не го забелязвам и спокойно мога да дизайнствам и звукозаписвам.
42
1
 
10
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 12 години
До До 37Масовото производство не е лошо нещо, когато дава възможност на повече хора да ползват технологии. Изравнява шансовете. Иначе днес в България с интернет и компютри щяха да работят само мутрите и партийната номенклатура. Китайските и корейски продукти въпреки недостатъците си, ни позволяват да ползваме масово LED телевизори, МР3 плейъри, смартфони и каквото се сетиш още.
41
4
 
18
 
! Отговори
fire преди 12 години
Като гледам в България имало доста болни фенове на Apple. Купувайте си ограниченият и в пътъ надценен Iphone, клекнете задружно и пейте- Стийв Джобс е велик, той е нашият Бог.
40
11
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 12 години
"? преди 40 минути"по качество, по софтуер, по хардуер, по цветове"явно тук има хора който коментират без да са виждали iPhoneпичове кога ще осъзнаете че samsung е компания която НЕ залага на качеството "Напълно съм съгласен с теб...те залагат на масовото производство а това че е пласмасотия..не ги *бе !
39
2
 
17
 
! Отговори
fire преди 12 години
Хахаха мишоците от Apple почнаха да се ***, когато самсунг ги изпревари и по брой на продажбите на смартфони и по-качество. Samsung Galaxy Note и Galaxy S3 направо отвяват Iphone като качество, фунции и въобще всичко. Ужасно е, че Апле прибягват до съдебни дела, вместо просто да си подобрят своя продукт. Все едно първата компания създала компютър или лап топ да съди всички останали, че правят и те лаптопи и компютри. Абсурд.
38
0
 
7
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 12 години
До ?Нещата се менят. Доста време след войната японските продукти са имали славата на евтини и долнокачествени (както китайските днес). През 80-те трендът се променя, японските фирми натрупват умения и технологии и започват да инвестират в иновации, благодарение на което тяхната продукция се превръща за десетилетия в символ на качество. Подобен процес наблюдаваме днес при корейските и китайските продукти. Самсунг продуктите от 2012 г не са като Самсунг продуктите от 2000 г. Нужно е време.
37
2
 
26
 
! Отговори
svetli преди 12 години
Мисля, че подобни съдебни дела само вредят, а не допринасят с нищо за иновациите. Нито един човек с акъл не би могъл да обърка Samsung с iPhone, във всеки случай не и ако е грамотен и знае да чете... Приликите в дизайна им произлизат най-вече от еднаквото им предназначение. Дори Природата редовно заимства успешен дизайн при съвсем различни организми, защо при техниката да е различно... На моменти от Apple се вземат твърде насериозно в ролята на световен IT иноватор и чак започват да си вярват...
36
15
 
7
 
! Отговори
? преди 12 години
"по качество, по софтуер, по хардуер, по цветове"явно тук има хора който коментират без да са виждали iPhone пичове кога ще осъзнаете че samsung е компания която НЕ залага на качеството
35
0
 
11
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 12 години
Истинският въпрос е възможно ли е да си купиш Самсунг и да останеш със заблудата, че си си взел IPhone. Тоест направили ли са Самсунг така, че за потребителя да е невъзможно при покупка да открие разликата. Мисля, че отговора на този въпрос е ясен. Няма как да си поръчаш Самсунг и да ти продадат IPhone или обратното. Освен ако продавачът умишлено не те излъже. Дори и тогава има брандиране, хора. Все едно да влезеш в магазин, да ти дадат PEPSI, а ти да си искал COCA COLA и да не забележиш.
34
17
 
9
 
! Отговори
Гост преди 12 години
Основният проблем на Самсунг е абсолютната липса на въображение и абсолютното отсъствие на каквъвто и да е усет към естетичното. Всичките им продукти са такива, отдалече им личи че са пластмасови и доста нетрайни. PS: Коментарите на повечето луузъри отдолу ме спукаха от смях. Епъл щели до няколко години да фалират, ха ха. Даже и iPhone да бъде изместен като най-продаван телефон, MAC OS е система, която е без аналог при дизайна и звукозаписа.
33
0
 
4
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 12 години
Любопитното е, че въпреки глупавите и крайно общи претенции в иска на Епъл (първите 10 точки ако сте ги зачитали са общи локуми), в отговорите и контраиска на Самсунг личи гузност. Наясно са били, че копират някои успешни черти на IPhone и IPad и са положили усилия да го направят с разлики, така че да не са съдебно уязвими. Истината е че исковете и на двете компании са неоснователни при нормална логика и представляват етап от окопната война между тях.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Abe ne im li pisna taya wojna na patenti. Ma kak shte im pisne, to taka nali cocat pari bez da si mrydnat prysta. Be shto ne wzemem da patentowame dishaneto, pieneto (na wsykakwi technosti) i hraneneto! Ajde ot men da mine, da patentowame spaneto prez rabotno wreme samo.
31
9
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Относно "превъзходството": iPhone4S (~800Mhz, 512MBRAM, 3.5") vs GalaxySIII (1.5GHz, 1GBRAM, 4.8") Да, на цифрички са яко напред. Е, Android гиизяжда тези цифрички, че явно не му и стигат ... Няма да се научите, че подобни чисълца нямат кой знае каква стойност, освен рекламна - псевдо-специалистите много се връзват.
30
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 12 години
Искът на Apple се профанизира, и никой не иска да погледне детайли. Почти всички телефони последните 15 години са с правоъгълна форма, и заоблени ръбове. Подреждането на иконите в грид е стандартен подход при Nokia от почти 2000-та година. Същевременно, адвокатите на Samsungне можаха да различат собствения продукт от този на Apple (в Европейско дело)Други факти: Google са предупредили Самсунг, че копират Apple прекалено дословно. BestBuy са съобщили за върнати таблети, объркани с iPad.
29
4
 
8
 
! Отговори
vagabonti преди 12 години
Аз така и не разбрах, кое в отключването с плъзгане е същото като при Ейпъл, и нали всички вече са така? И не намирам истинска прилика в дизайните, и айфона има малък дисплей, тежък е и е скъп! Няма много от БЕЗПЛАТНИТЕ функции на Андроид...
28
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самсунг са най-големите иноватори!Самсунг измислиха уникален метод, с който можеш за 3 месеца да копираш това, което други са измислили и разработили за 5 години!!!Е това ако не е иновация...
27
8
 
26
 
! Отговори
Apple преди 12 години
Продуктите на Apple са много добър маркетингов продукт и нищо повече. Софтуерно и хардуерно нищо ново не могат да предложат. Ще изкарат Айфон с четириядрен процесор... такива ги има вече от месеци.Операционната система пък е толкова скучна и с липса на customization...Болните фенове на Apple, ако може да пишат по-грамотно...

Спонсорирани публикации