Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ

Решението на съда ще бъде взето до месец
28 авг 2012 16:16, Бойчо Попов
124
Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ
Снимка: Reuters

След като американският съд в Калифорния отсъди, че корейският концерн за потребителска електроника Samsung е нарушил патенти на Apple и трябва да плати милиардна глоба, сега същият състав от съдебни заседатели ще разгледа и възможността някои от устройствата от портфолиото на Samsung да бъдат спрени от продажба в САЩ.

Изслушването на двете страни по този въпрос е започнало веднага, след като е била произнесена присъдата, като адвокатите на Apple са отправили искане за бърза процедура заради непоправимите щети, които им нанасят продажбите на продуктите на Samsung, нарушаващи патентите, предаде Ройтерс.

Според агенцията Apple настоява за забрана на продажбите на осем продукта на своя конкурент. В понеделник калифорнийката компания е предала на съда списък с устройства, които според нея са с нарушени патентни права и трябва да бъдат снети от търговските вериги в САЩ.

Сред тях са шест устройства от смартфон серията Galaxy S, както и Droid Charge и Galaxy Prevail. Съдия Луси Кох определи изслушването по случая да се състои на 20-и септември, а Apple има право да предаде документите си до 29 август. От Samsung са възразили с аргумента, че по темата има много доказателства, а компанията ще разполага само с 14 дни, за да подготви отговора си.

Евентуална забрана за продажба може да засегне доста широка гама от продуктите на Samsung, въпреки че исковете бяха ограничени само до стари модели от портфолиото на компанията.

В понеделник Samsung, подобно на Google, чиято операционна система Android се използва от устройствата на корейската компания, бе наказан от трейдърите. Курсът на акциите в Сеул се срина със 7,5 на сто – най-голяма загуба за ден от четири години насам. И книжата на други азиатски производители на смартфони, които залагат на Android, отчетоха спадове, а акциите на Google паднаха в Ню Йорк с 1,4 на сто.

От десет дни насам пък Apple е най-скъпо търгуваната борсова компания в историята, като в момента пазарната й капитализация е 633 млрд. долара. Акциите на технологичния лидер достигнаха до 665,15 долара за брой. Представянето на компанията през настоящото тримесечие е в унисон с прогнозите на анализаторите, че може да се окаже най-доброто в историята на Apple. Предишният рекорд за най-скъпа компания се държеше от Microsoft и е от 30 декември 1999 година - 618,9 млрд. долара.

Още новини за технологичния свят четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: SamsungApple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЗИ ГОРАНСКИ ПЕСНИ МНОГО ЯКИ НАПРАВО СЪМ ОТВОРИЛ РАКИЯТА ТУКА И СЕ НАЛИВАМ ХАХАХАХА
53
4
 
24
 
! Отговори
TTTSPS преди 12 години
Много ядосаха Samsung. Корейците така, ще отвърнат, че ябълката, ще се чуди от къде им е дошло.
52
5
 
21
 
! Отговори
Хо преди 12 години
Много поздрави на iPhone от LG Optimus G!!!Отново от Ю.Корея с много любов!
51
4
 
12
 
! Отговори
... преди 12 години
Ползвал съм самсунг телефони и смартфони, имам доста неща на ейпъл, но щатски съд да се изказва това кой какво откраднал ми се струва слабо казано смешно, че и наказание 1 милиард. Защо не накажат китайците заради копията или тогава ейпъл ще е само минало, производството им ще е клонящо към 0. Тогава за месец ще е между най-бедните компании!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самото дело също се вписва в понятието реклама или пиар- както щете го наричайте. Информацията за хода на делото изостря вниманието на клиентите към продуктите на тези производители (доколкото може да се каже че епъл изобщо са производители на телефони), което очевидно и за двете компании е добре. Рекламните кампании на такива гиганти струват доста по-скъпо.
49
2
 
11
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
...да не би да искаш да кажеш, че това не прави съдът щатски? Или съдебните заседатели са внос от Корея, за да легитимират обективност? Естествено, че точно този съд е гледал да тръшне вратите на поне една малка порция корейски внос. Със сигурност тази "обективност" ще бъде щедро възнаградена по един или друг начин.
48
1
 
10
 
! Отговори
Чвор преди 12 години
А съдебните заседатели бяха корейчета така ли?? Айде моля ви се...
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сменяйте телефоните много на често! На това се крепи икономиката - потребление. Щом излезе нов модел- разбирай с последна версия на нещо което не ползвате - купувайте. Така някои компании ще станат рекордьори по капитализация, а и ще има мноооого пари за огромните екипи от адвокати. Не бъдете егоисти - мислете и за другите.
46
2
 
13
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Не виждам защо да сменям телефон, който работи и ми върши работа. Бил морално остарял. Не знам какво точно имаш предвид, вероятно че не е фйешън?
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно какво се очакваше от това дело? Щатски съд е арбитър в дело между щатска компания и корейска компания. Тетка му на съдията може би работи за Епъл :) Едва ли щатски съдия ще спомага за накърняване на интересите на водеща щатска структура. Щатските съдии далеч не са най-обективните, особено в международен спор. А иначе не ползвам нито едната от двете измъчващи се взаимно платформи :)
44
8
 
3
 
! Отговори
До анонимен 50 преди 12 години
Телефон след 4 години трябва да се заменя с нов защото е морално остарялСлед 25 години ще са други тенденциите при мобилните телефони
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ви пука ве хора.?!Докато не почнат да правят не еднодневки а телефони ,които да издържад 25 години за какво говоритеконсуматори сте всички.защо трябва да сменяш нещо защото не е нов модел ли или защото се скапва на 2-рата година.това всичко се прави с цел,но помислете къде отиват изхвърлените от вас стари телефони.отиват в бунищата на африка и се трупат.Баси хората майна.как ви ръководят за носъ с нови и нетрайни телефони и тем подобни техники.StuffNameStuffNameTextStuffAbbr2StuffA3U
42
1
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 12 години
Ами за да не се беше стигнало до това решение самсунг трябваше да се споразумеят с епъл и да им плащат Ти анархия ли искаш
41
2
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Епа голям праз. Да си ги продават.
40
1
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Ми що пък не?
39
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 12 години
Да ама епъл си имат изградени магазини където се продават само техни стоки
38
6
 
19
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
И ти не си прав. Самсунг имат много модели за различни групи от потребители. Айфон имат за една група - хора, които искат да изглеждат тежко.
37
1
 
2
 
! Отговори
До анонимен 42 преди 12 години
Неграмотен ли си
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В най- скоро време очаквайте Ейпъл да съди , заради правоъгълника, за който толкова реват...щото е доста спорен този момент - как Самсунг им били откраднали "уникалния" правоъгълен дизайн...скоро и колите да се съдят, че имат по два фара, решетка и много си приличали в предниците....
35
1
 
2
 
! Отговори
До анонимен 39 преди 12 години
Ти не би да искаш да може да си произвеждаш твои айфони и да си ги продаваш