Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ

Решението на съда ще бъде взето до месец
28 авг 2012 16:16, Бойчо Попов
124
Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ
Снимка: Reuters

След като американският съд в Калифорния отсъди, че корейският концерн за потребителска електроника Samsung е нарушил патенти на Apple и трябва да плати милиардна глоба, сега същият състав от съдебни заседатели ще разгледа и възможността някои от устройствата от портфолиото на Samsung да бъдат спрени от продажба в САЩ.

Изслушването на двете страни по този въпрос е започнало веднага, след като е била произнесена присъдата, като адвокатите на Apple са отправили искане за бърза процедура заради непоправимите щети, които им нанасят продажбите на продуктите на Samsung, нарушаващи патентите, предаде Ройтерс.

Според агенцията Apple настоява за забрана на продажбите на осем продукта на своя конкурент. В понеделник калифорнийката компания е предала на съда списък с устройства, които според нея са с нарушени патентни права и трябва да бъдат снети от търговските вериги в САЩ.

Сред тях са шест устройства от смартфон серията Galaxy S, както и Droid Charge и Galaxy Prevail. Съдия Луси Кох определи изслушването по случая да се състои на 20-и септември, а Apple има право да предаде документите си до 29 август. От Samsung са възразили с аргумента, че по темата има много доказателства, а компанията ще разполага само с 14 дни, за да подготви отговора си.

Евентуална забрана за продажба може да засегне доста широка гама от продуктите на Samsung, въпреки че исковете бяха ограничени само до стари модели от портфолиото на компанията.

В понеделник Samsung, подобно на Google, чиято операционна система Android се използва от устройствата на корейската компания, бе наказан от трейдърите. Курсът на акциите в Сеул се срина със 7,5 на сто – най-голяма загуба за ден от четири години насам. И книжата на други азиатски производители на смартфони, които залагат на Android, отчетоха спадове, а акциите на Google паднаха в Ню Йорк с 1,4 на сто.

От десет дни насам пък Apple е най-скъпо търгуваната борсова компания в историята, като в момента пазарната й капитализация е 633 млрд. долара. Акциите на технологичния лидер достигнаха до 665,15 долара за брой. Представянето на компанията през настоящото тримесечие е в унисон с прогнозите на анализаторите, че може да се окаже най-доброто в историята на Apple. Предишният рекорд за най-скъпа компания се държеше от Microsoft и е от 30 декември 1999 година - 618,9 млрд. долара.

Още новини за технологичния свят четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: SamsungApple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
3
 
! Отговори
Xerox преди 12 години
Aplle не краде от Ксерокс, напротив Ксерокс са тези които първи повярват на Aplle и инвестират 1 милион (срещи които получават дял) и показват собствените си разработки на Aplle. Вероятно са изкарали милярди от тази инвестиция. Може би само са можели да изкарат повече, но кой знае ? Да сте чули Ксерокс да правят компютри?
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ ТАЗИ ЯБЪЛКА НЕ ЛИ Е ПРОГНИЛА ОТВЪТРЕ?
12
4
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 12 години
Патентите са най-лошото нещо, което може да се случи на технологичния прогрес!
11
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самсунг ще фалират и Епъл ще направят монопол.
10
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На iPhone-a само touch-a на дисплея ми харесва, иначе Галаксито е на светлинни години пред него по останали параметри.... Джобс умря и сега кво стана, нещо няма иновативност, за тва по-добре да се съдим за "заоблените ръбове и формата на устройството" !!!! Не знам по-*** дела от тия които Апъл завежда срещу всички останали фирми в бранша.... по-добре да станат юрист-консултант отколкото да са в технологичния бизнес.
9
1
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
ок пич може и да съм в грешкано трябва да се съгласиш, че ако XEROX бяха патетовали мишката и графичния интерфейс сега щяхме да пеем друга песенпатентите пречат на прогреса
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе защто винаги сте на страната на лузерите? Все само тях подържате. Нормално е, всички крадят, и Apple и Samsung и всички останали, кво мислите вие Самсунг светци ли са? И Самсунг да бяха на мястото на Apple и те щаха да направят същото.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изгледайте този TED talk, много е обективен, към края става "по темата"youtube/watch?v=zd-dqUuvLk4
6
5
 
29
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
как мислиш е започнала компанията Apple ? с кражби ... мишката и графичния интерфейс са измислени от XEROX, Apple ги краде от тях.
5
5
 
30
 
! Отговори
до иван преди 12 години
иванчо, "копиране" е доста силно казано, като се има предвид, че процесорът и дисплейът на iphonе са разработка и производство на Самсунг всъщност. По-скоро американците си уредиха с политически връзки това дело. Само си помисли, че аналогични дела вече бяха гледани в държави като Германия и Австралия и там съдът отхвърли исковете на Епъл като абсурдни.
4
2
 
27
 
! Отговори
До Иван преди 12 години
Иване само Американски съд вижда това, въпреки, че още във филма на Кубрик 2001 от 68г. астронавтите са със същите таблети като на Епъл. Което показва че те са крали от други и не те са измислили дизайна на таблета. Второ каква конкуренция няма да има? Мислиш че Самсунг ще спре да продава устойствата си? Може и да ги забранят в САЩ, но САЩ не е целия свят. Дори може да забранят Епъл в цяла Азия щото и Китайците се съдиха с Епъл а Азия е най-големия пазар на устройства в света.
3
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е вече поне е ясно че Епъл се уплаши, Самсунг им превзе пазарите и сега са наред ударите под пояса. След като не могат да се справят с конкуренцията на Самсунг с конкурентна стока, започват със задкулисни машинации. След като изгубиха делата в останалите държави, чак в Англия ги накараха публично да се извинят на Самсунг, в САЩ положението е друго, там "независимия" американски съд, работи само за Американските компании и против конкурентите им. Това обаче само усилва търсенето на Самсунг.
2
11
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много искат. Само Samsung, само Android, долу огризката!
1
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Конкуренция по американски... ако някой има по-конкурентни продукти, просто му забраняваш да продава в щатите:))) демокрация в действие...