Притежатели на iPhone и iPad съдят Apple

Компанията не осигурявала защита на личната информация
30 дек 2010 16:50,
30
Притежатели на iPhone и iPad съдят Apple
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Две групи потребители на iPhone и iPad подадоха искове срещу компанията Apple заради това, че приложенията към тези устройства не осигуряват защита на личната информация, като по този начин тя става достъпна за трети лица. Ищците искат да се прекрати практиката личните им данни да се ползват без тяхното съгласие или компенсация, пише ВВС.

Apple е една от шестте компании производители на приложения, чиито действия се оспорват в съда от две групи потребители. Юридическата компания, която подава колективния иск от името на потребителите, заявява,че може да се оспори и законността на действията на компанията Google по повод изтичане на персонални данни от приложения, използвани в операционната система Android.

В иска се споменават приложенията Backflip Studios, Weather Channel и Dictionary.com. В документа се казва още, че много приложения събират персонални данни по такъв начин, че потребителят може да се идентифицира без особена трудност.

Това става независимо от декларираната от Apple политика, според която информация за потребителите може да се предава на трети страни само в случай че приложението не може да работи без такава информация.

Ищците твърдят, че много компании, включително рекламни, намират начини да идентифицират потребителите чрез уникалните номера, които Apple дава на всяко устройство. Според жалбоподателите компанията полага недостатъчно усилия, за да осигури защита на личните данни или да попречи да се използват уникалните номера на устройствата от трети лица.

Засега Apple не коментира ситуацията. Независимо че към компанията са подадени едновременно няколко иска, някои експерти се съмняват, че потребителите ще спечелят делата.

"Ако това се признае за сериозен проблем, то всички уеб браузери трябва да се закрият, а в интернет нямаше да има никаква реклама", казва аналитикът Трип Чоудри от Global Equities в интервю за Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: iPhoneAppleGoogleAndroidiPad
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Emigrant преди 13 години
da- saglasen sam vseki komputar go ima , no mojesh li da si slojish komputera v joba :)e ne polzvam Iphone ( prosto haresvam poveche windows ) - polzvam HTC HD2, i polzvam dosta ot prilojeniata...
29
3
 
1
 
! Отговори
botsos преди 13 години
Много ме кефят такива тарикатчета като теб, които гледат само колко мега пиксела е! Мога да ти гарантирам, че айфона ще направи в пъти по-добри снимки от почти всеки телефон с 3-4 мегапикселова камера! Тук е важно и самата оптика каква е! А, само да допълня за невежите - има екстерни батерии за айфон за по 10-15 долара, които осигуряват го 168 часа режим на готовност. Вие си ползвайте сименсите и не се бутайте, където нищо не разбирате!
28
2
 
2
 
! Отговори
k преди 13 години
Защо който има iPhone трябва да е гъзар? Аз имам 4ка и ми върши прекрасна работа.. Получавам си пощата там, знам какво ще е времето постоянно във всеки час, GPS-а ми е перфектен, сърфирам си в нет-а винаги, когато ми се наложи (а това не е рядко:)), редактирам си офис документи и мн мн др полезни приложения.. Нямам никакъв проблем с обхвата или батерията - зареждам го на 2 дни.. или когато го пренатоваря, вечерта..не ми е проблем:) П.С. Дисплея наистина е уникален:)
27
3
 
3
 
! Отговори
Tedzilla преди 13 години
9 това не го бях чувал супер яка историика. От 3 години съм с ифон и макбоок и съм много доволен, иска ми се да оплюя новата 4ка защото нямам 1000лв да си я взема, но не мога да намеря причина, освен че не може да ти направи ...........
26
1
 
9
 
! Отговори
Дядо 130 преди 13 години
Ами да са гледали и да са чели, че не са го направили си е тяхен проблем! Това само утежнява живота, имам си Нокиа 3110 от 10 години и си работи, доволен съм като ме набират и аз мога да набирам! Другото е изгъзици и между другото всеки компютър го има!
25
1
 
13
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
До 20 Аз пък имам "айсиктир"! Хи!
24
8
 
2
 
! Отговори
Валентина преди 13 години
Не харесвам политиката на Джобс и Apple, но принзавам, че устройствата им се супер и за момента нямат адекватна конкуренция, освен ценово - няма по-скъпи от техните продукти!!!Аз имам HTC с Андроид 2.2, приятелят ми има iPhone 4 и му завиждам за него, въпреки че могат едни и същи неща като устройства......
23
0
 
4
 
! Отговори
Жорето преди 13 години
Кое е общото между Android и Apple ?!
22
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 13 години
Не е вярно това. Кръстил я е така, защото е работил във фирма за ябълкови дръвчета по това време.
21
11
 
10
 
! Отговори
Да ама не! преди 13 години
Не става въпрос за гъзария - iPhone е уникално устройство. Ползвам от 3 години такъв и съм много доволен. Сега се радвам на новата 4-ка най-добрия смартфон в света. Дисплея е уникален, а да не говорим за възможностите - ще изброя само 3-4 неща - TeamViewer, Mail, Office, PDF, споделяна на интернет към компютър, дори и пускане на музика и филми. Имам си и докинг станция с дистанционно управление, TV-out и т.н.Който плюе просто досега не е ползвал подобно устройство и не го познава - уникално е!
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А в тази връзка вече имам и айфон, и айпад, и аймак. Нямат равни, сори.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви турбогъзари, айфон има всеки втори вече. Не виждам нищо гъзарско в него, но не забеавяйте, че като излезна преди 3 г и половина, нямаше паралел. Като си купиш веднъж, после не ти се сменя, въпреки недостатъците.
18
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ami u nas kade osigurqvat za6tita na li4nata informaciq
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кучетата лаят, а кервана си върви. Стив Джобс продава като луд по време на криза и затова си има причина - никой не може да достигне apple като качество на продуктите :) Който лае никога не е имал...
16
1
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
НЕЕЕЕ не не за репликите. Оргинален. Пействам ти директно от описанието на ОРГИНАЛНИЯ Ифон "Вградена камера 2 MP" НА МОДЕЛА ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА "Вградена камера 3 MP" :D :D NOMENT
15
1
 
4
 
! Отговори
той преди 13 години
Ако не искате да Ви слушаме/подслушваме/и записваме..тогава си изберете какво желаете.Последния писък на модата или поверителност..Всеки си има право на личен избор.Само *** си мислят ,че НИЩО НЕ СЕ СЛУША.Успокойте се, весели празници.Утре е Нова Година...
14
2
 
12
 
! Отговори
гагаг преди 13 години
ако камерата му е като на старият ти сименс то ти говориш за репликите на iphone
13
6
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
достатъчно че да не си купя Iphone който като му се скапе батерията да го изхвърля. Или като съм на екскурзия да не мога да зема резервна. :D :D :D Да не говорим за камерата дето стария ми сименс има повече MP :D :D Телефона ми е за малко повече от хилядарка но за разлика от турбогъзарите знам какво получавам :D :D :D
12
0
 
5
 
! Отговори
Хах! преди 13 години
А ти явно разбираш от техника.. :DОбаче завистта не ходи по гората.. ;)
11
4
 
7
 
! Отговори
vlad_m1 преди 13 години
С излишно много пари.

Спонсорирани публикации