Какво се знае за тайнствената руско-германска среща в Баку?

Явно неофициалните срещи между двете страни не са прекъсвали
19 окт 2024 13:15, Александър Попов
52
Какво се знае за тайнствената руско-германска среща в Баку?
Баку. Снимка: Istock

Германско-руските срещи на високо ниво като част от т.нар. "Петербургски диалог" официално не се провеждат от години, но очевидно неофициално диалогът продължава, пишат германски медии.

В програмата, започваща на 20 октомври, най-напред има вечеря в петзвездния хотел "Четири сезона" в столицата на Азербайджан Баку, за следващия ден са предвидени разговори, посветени на германско-руското сътрудничество. Така поне изглежда руският вариант на програмата от началото на октомври, носеща официалното лого на "Петербургския диалог", с която разполагат германските медии "Ди Цайт" и ARD, съобщава "Дойче Веле".

Срещата би била взривоопасна в политически план, тъй като би влязла в пълно противоречие с официалната външна политика на Федералната република, насочена към политическата изолация на Русия, посочва ARD. Обществено-правната медия пояснява, че никой от неруските участници не е потвърдил присъствието си на срещата – някои категорично са отрекли, други изобщо не са коментирали, а трети са дали уклончиви отговори.

"Петербургският диалог" официално е разпуснат

"Петербургският диалог" бе създаден през 2001 г. от тогавашния германски канцлер Герхард Шрьодер и от руския президент Владимир Путин с идеята да сближава гражданските общества в двете страни, припомня ARD. И след като през 2021 г. Русия обяви участващите във форума организации за "нежелани", диалогът бе прекратен официално от германска страна. След пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г. Германия разпусна и свързаните с форума структури.

Съгласно програмата, с която разполагат германските медии, в срещата би трябвало да участват бившият заместник-председател на Социалдемократическата партия и бивш премиер на федералната провинция Бранденбург Матиас Плацек, бившият шеф на Федералното канцлерство Роналд Пофала от ХДС, както и бившият директор на "Петербургския диалог" Мартин Хофман. И Плацек, и Пофала са били в ръководството на форума от 2015 г. до закриването му, припомня ARD.

Швейцарско участие?

Предвидено е и участието на двама швейцарци: Тим Гулдиман, бивш посланик в Берлин, и Томас Гремингер, бивш генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, днес директор на финансирания от швейцарската държава Център за политиката по сигурността в Женева. Наскоро в интервю за "Нойе Цюрхер Цайтунг" Гремингер спомена необходимостта от осъществяването на "доверени формати за диалог" с Русия, припомня ARD.

Сред участниците е посочен и германският депутат Армин Лашет, бивш председател на ХДС и бивш премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, но от неговия офис са отговорили, че той има във въпросните дни други ангажименти и "няма да участва в някакви разговори в Баку". Посочено било още, че "г-н Лашет ежедневно получава множество покани за конференции и събития, в които не може да се включи". Роналд Пофала, Матиас Плацек и Тим Гулдиман са оставили въпросите на германските журналисти без отговор.

Без потвърждение, но и без отричане

Швейцарецът Томас Гремингер пише, че всички съществуващи контакти "вероятно са резултат от частни инициативи, това важи и за споменатата среща". По думите му "не е негова работа да потвърждава или да отрича съществуването на определени частни контакти или срещи". Сходна е и реакцията на Мартин Хофман: "Моля за разбиране – принципно не коментирам конкретни частни контакти и нито ще ги потвърдя, нито ще ги отрека".

От руска страна – съгласно програмата – би трябвало да участват например Виктор Зубков, бивш премиер на Русия и дългогодишен съратник на Владимир Путин, и руският посланик в Азербайджан Михаил Евдокимов, пише ARD.
Санкциониран руснак потвърждава срещата

В списъка с участници е и Валерий Фадеев, председател на руския Президентски съвет за човешки права и съветник на Путин. Той е в списък на ЕС със санкционирани лица заради "дезинформация и пропаганда", оправдаващи руската агресивна война срещу Украйна. В отговор на журналистическото запитване той казва, че би могъл да говори за срещата едва след нейния край.

Михаил Швидкой, също включен в програмата, който е специален представител на Путин по културното сътрудничество, заявява, че срещата е от неформален характер, участниците се явяват в лично качество и няма да представляват никакви институции, включително "Петербургския диалог".

Съмненията, че не става дума просто за частна среща обаче, остават. Не само защото някои високопоставени руснаци са част от програмата и е използвано логото на форума. Германските журналисти са достъпили и информация, че в Държавния университет на Санкт Петербург се търсят възможности за провеждане на събития като част от "Петербургския диалог".

Среща в Баку е имало още през април

Според документи, които също са били предоставени на "Ди Цайт" и ARD, поверителна среща в същия хотел в Баку е имало още преди шест месеца – през април. Журналистите са получили потвърждение от Михаил Швидкой, а основната тема, обсъждана от руски и германски експерти тогава, са били настоящите и възможните бъдещи връзки на Русия.

ARD отбелязва, че по предложение на германската страна в програмата е имало две точки: "На следващия ден" и "Времето дотогава". По-конкретно е ставало дума за изграждането на комуникационни пътища и мостове на доверие, както и – какво биха могли да направят двете страни в името на поддържането на мрежите. Било е предвидено и обсъждане на честотата на бъдещите срещи на "контактната група".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: германиярусиябаку
Още от Миш-маш
Шест причини, които могат да развалят брака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Уточнявали са разпадането на Русия. Някои части ще идат към Германия, други към Китай...
45
0
 
4
 
! Отговори
00-11 преди 15 минути
Ами ако не бяха "продали, предали и унищожили" българското външно разузнаване и контраразузнаване можехме и да знаем..., а ся, прайм догадки или копи-пейстим чужди мнения!
44
0
 
4
 
! Отговори
Три положения: преди 22 минути
1) Зеленски не трябваше да започва войната. 2) Войната беше провокирана от САЩ и Байдън използвайки Борис Джонсън след преговорите в Истанбул. 3) Войната е загубена.
43
0
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 30 минути
До 41. Хахаха, авторски материал тук няма. Всичко е преписано отнякъде през гугъл преводач и с хиляди грешки. Не очаквай чудеса от колектива.
42
0
 
3
 
! Отговори
Бисмарк преди 32 минути
Разпределят парчета от Украйна. Да се знае всичко предварително и да няма изненади в края на годината.
41
1
 
3
 
! Отговори
Pen преди 32 минути
***, пишете повече статии за България ! В Русия не пишат толкова за Путин колкото вие ! Продажна ***.
40
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 37 минути
Русия не трябва да се среща с германия, освен когато Берлин ще подпише за репарациите, които ще плаща.
39
1
 
3
 
! Отговори
абв преди 52 минути
До Ястреб Османлия-Талибан и демокрациа са несъвместими,ходи коментирай в анадолските сайтове на имамина.
38
1
 
7
 
! Отговори
До Османлиев преди 1 час
Не знам къде ще ходят германците, но турците стигнат ли по някакъв начин Германия, не може да ги изгониш. Хващат се като удавници за сламка. Отпуските им отпуски, осигуровки, пари за болничен, екстри, за които в Турция са чували само, че в белите страни има. В същото време, си говорят алманиа битмиш, ама май Турция отдавна е битмиш, та така се държат за Германия.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
35, дръж джоба си широко отворен. Ще те догонят и ще ти насипят допълнително.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Журналистите са получили потвърждение от Михаил Швидкой" - Този Швидкой беше капацитет преди 20 години. Сега е от калибъра на Тихановская. Помните ли я? Не? Беше назначена за премиер на Белорусия в сянка. Видимо сянката е дебела, орехова.
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
РФ и Запада трябва да плащат репарации на Източна Европа за 45 години робство!
34
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
малко статистика, преди украйнската авантюра на Путин през 2013 година БВП на Ррусия е бил 2,1 трлн $ на 8-мо място в света, през 2023 година БВП вече е 1,7 трлн $ на 13-то място в света, е това е цената която плаща руската икономика заради амбициите на великия бунмерен "гросмайстор" 400 млрд $ на година
33
2
 
10
 
! Отговори
Германците преди 1 час
ако не искат да са колония на САЩ, както се вижда че са в момента, трябва да търгуват с Русия. Иначе бизнеса им отлита за САЩ. Неслучайно им взривиха северните потоци. Знаят го, но с тези 20+ американски бази на тяхна територия няма как да мърдат. Тайно се надяват Путин да победи в Украйна и НАТО да се разпадне. Сега говорят като евроатлантици от кумова срама и заради базите.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Време е да теглим шута на чичо Сам от Европа и да им наложим санкции и мита
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Ястреб Османлията, световната банка работи с данните на националните статистики, те не създават или не правят собствени статистики, затова и показателите за паритета на покупателна способност са им доста оспорвани
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Путяята немало да ходи в Бразилия за срещата на Г20, щото го е страх да не бъде арестуван:)))
29
3
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 час
До Анонимен 24 - Данните са от Световната банка, както съм подчертал в предишния си пост, не от Росстат. Чете бе хора, четете повече и тропайте по-малко с копита по клавиатурата!
28
2
 
4
 
! Отговори
Държавна Тайна майна преди 1 час
Немците и руснаците са се споразумели , руснаците да спрат оганя за 24 часа - времето е необходимо за провеждане на гей-парад сред натовско-украинските башибозуци. Всички български евроатлантици са поканени да участват в грандиозното мероприятие . (подходящо облекло, топли напитки и закуски са подсигурени от организаторите на гей-партито , а сигурноста на българските евроатлантически гости е гарантирана лично от Урсула, Кончита Вурст и донякъде от Азис в дуо с Емили Тротинетката !)
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До обаче, хаха да бре, та пак да им купуваме газта по 500 евро нали, забрави тая, европейските пазари ще стават все по затворени за русия от тук нататък и всякакви мечти на сибирските варвари са безсмислени