Кълбовидна мълния може да е взривила складовете за фоейерверки

Според експерт такива инциденти остават достатъчно следи
26 юли 2024 11:00, Петър Бойчев
55
Кълбовидна мълния може да е взривила складовете за фоейерверки
Снимка Пиксабей

Кълбовидна мълния е една от възможните прличини за взрива в склада за фоейерверки в Елин Пелин. Има, разбира се, и други, но да се правят предположения към момента е рисковано. Сред тях са освен кълбовидна мълния, попаднала в склада, е и човешкият фактор, престъпна небрежност или умишлено деяние. Държавата би трябвало да знае какво има в склада, фирмата е задължена да го декларира. Това каза в ефира на НОВА експертът по сигурност Милен Иванов.

Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза. "Терминът два тона тротилов еквивалент звучи страшно, но така би било само ако всичкият експлоадира едновременно. Взривните материали в склада не са бързогорящи. Черният или още наричан димен барут - това е основната суровина за производство на фойерверките.

Той гори бавно, може да възпроизведе силен взрив само в затворено пространство. Ако и другия склад в района бъде засегнат, ще има сериозен взрив. Няма какво друго да се направи освен да се чака и да се надяваме да няма нови експлозии", заяви той.

Законът не прави разлика между боеприпаси, взривни вещества и пиротехника - има определени правила на съхранение и работа. "Абсолютно възможно е някой да е неглижирал правилата за безопасност. При такива бедствия първо се изолира района от външната граница, за да не станат домовете жертви на мародери. Съобщение "евакуирайте се'' не стига, трябва да има организация", поясни Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
7
 
! Отговори
Аз пък мисля, че преди 1 месец
беше сферична мълния, защото дивергенцията DIV беше Нула, а абсолютната стойност на ротацията на тензора на електрическото поле беше ROT по голям от 10! Какво е мнението на госпидина като самозван пишман специалист!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и конусовиден осмоъгален паралелепипед да е било
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма Как кълбовидна мълния да влезе точно там, при тези трима души, точно там при тях е епицентърът и началото на взрива. Явно е ЧОВЕШКА ГРЕШКА.
31
1
 
6
 
! Отговори
Като граматиката на преди 1 месец
. . . експертът по сигурност Милен Иванов. . . днесбг! Хич я няма! В затворени помещения било по силно! От години изчислявам ДГЕ и ГГЕ, което са Долна Граница на Експлозия и Горна Граница на Експлозия и обикновено правя оценки за годност на затворени или незатворени пространства за работа (лаборатории, мини, производствени помещения итн.) по отношение на безопасност! Преди години бях в България в един завод и шефа ми каза, че щяло да бъде много скъпо, ако реализират всичко!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ракети има, може без градушки и мълнии.
29
1
 
6
 
! Отговори
незабавно преди 1 месец
Мълнията да се арестува!
28
0
 
6
 
! Отговори
Кълбовидна тиква преди 1 месец
Този защо не е споменал колко често се наблюдава това природно явление? Толкова е вероятно то да стане причина за инцидента, колкото и спонтанното самозапалване на някой велик "иксперд" по въпроса.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къдя е тоз Енигмаджия бомбаджията Тодор Попов що го крият :)
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано спасят дъщеря му! Този не го е слушала главата - гледах клип с негово участие, събрала се тълпа от дечица и майките им, а той дава малко дистанционно с антенка на едното детенце и обяснява - като натиснеш копченцето и това ще гръмне. След което взривява макет на сграда - метър на половин на половин на няколко метра от децата. (най-малкото антифони да им беше раздал). Голям кеф, голямо ахкане и за късмет без жертви. Един път късмет, втори път късмет, трети път късмет и видяхме до къде стигна
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде стига глупости. На всички е ясно, че е Путин.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странно, времето беше слънчево. Бури нямаше. На тия хорица високите температури съвсем им свариха мозъците. Сега остана да си измислят и HAARP
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувачът, купувачът...?
22
0
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Там НЕ се произвежда пиротехника, само се складира. Това загиналият снощи в болницата и дъщеря му ли са?
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха, ОК. откъм изток ли е дошла бурята.
20
2
 
11
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 месец
Само да не е бойковидна мълнията
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
най-близо до взрива са били доцентът специалист по пиротехника и дъщеря му, на експеримент някакъв прилича
18
1
 
1
 
! Отговори
хюмнозавър преди 1 месец
До Анонимен16избра ли си газов бойлер?
17
3
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Всякакви щото не може складовете на ченгето да са изрядни и да има техногенна катастрофа едновременно. за това - "божията воля", или некой от загиналите бил пушач.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14 Много си депресиран. Що не се гръъмнеш да се освободиш от това бреме?
15
0
 
3
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
А така...:)))