Солени измами по морето, десетки българи опарени

Само за този сезон "Мими" е взела капаро от поне 30 души
21 юни 2022 07:10, Петя Славова
79

Продължава да растат броя на измамените по морето, които са дали капаро за своята почивка за отдаване на апартаменти под наем. С тази схема са завлечени десетки българи.

Поредният ужилен от измамата е Деси Първанова от София. Преди няколко дни тя търси във Facebook групата "Квартири в Поморие" апартамент под наем за лятната почивка със семейството си.

"Тогава въпросната Мими ми пише на лично съобщение, че предлага апартамент до плажа - 50 лв. за нощувка", сподели тя.

Деси изпраща капаро за две нощувки, общо 100 лева.

Още по темата

"Даде ми банкова сметка на мъжа ѝ. И искаше да платим през Easypay", обясни тя.

Деси плаща, като парите са преведени по сметката на Паскал Драмаданов. Никой не знае кой е този човек и дали реално съществува. Жената, която предлага апартамента, се представя за Мими Славова Иванова-Пеева. Профилът обаче най-вероятно е фалшив, предупреждават експерти по киберсигурност.

"Напълно е възможно такова лице да не съществува. Дали е хакерска група, най-вероятно, но не извън България. Начинът, по който се пише, издава, че е човек от България, не от чужбина", каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Измамниците ловят жертвите си не само в групата на Поморие, но в групи за квартири по цялото море, а измамените са от цялата страна.
Bulgaria ON AIR е в контакт с около 30 души - само от тях за този сезон "Мими" е спечелила средно 3 000 лв.

"Обикновено измамниците са много добри психолози. Те успяват умело да се възползват от човешката наивност", посочи още Тулев.

Деси разбира, че всичко е измама, след като изпраща парите, а въпросната Мими спира комуникацията си с нея.

"Започнаха и други хора да пишат в групата, че са платили капаро, а няма такъв апартамент - оказа се, че той е в Пловдив", обясни тя.

След като заплашва, че ще подаде жалба в полицията, Деси апочва да получава заплахи.

"Родена съм в дена на смъртта - събота, и никой не е видял хубаво, който се е опитал да ми навреди! Моята майка, лека ѝ пръст, правеше магии. Предала ми е една част от тях. Внимавай какво говориш, защото ще ти очерня живота!", гласи текста на заплахата.

"Народопсихология е това - да позволиш някой да те излъже и да те изплаши, но такива измами зачестяват", убеден е адвокатът Веска Волева.

Съветът към всички, които са станали жертва на измамата с апартамента, е да подадат сигнал в полицията и да пазят цялата комуникация с въпросното лице, което ги е измамило, както и всички бележки, фактури и платежни нареждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Че то един TЪП военен ги излъга та на морето ли няма да ги излъжат
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако можеш я намери и и направи една магия с нещо остро или по тежичко !
14
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много разбиратели в коментарите, но и те са същите когато ромеите ги изментят.
13
1
 
47
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 2 години
Ходил съм много пъти на квартири и семейни хотели в Несебър, Варна, Поморие, Сарафово и др. НИКОГА не съм изпращал предварително пари и никога не сам имал проблеми при пристигането на морето. Договорката се прави по телефона и от разговора може да се усети, що за човек имаш насреща. Ако ти се види подозрителен, се отказваш и му съобщаваш за решението си.
12
0
 
27
 
! Отговори
...пак цигани преди 2 години
Ясно...
11
1
 
35
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
И като го гледат на камерите с шапка и очила?Какво? Лицево разпознаване? Разследване? Съд? Прокуратура? Съдебно гражданско дело 2 г., свидетели, отлагания на дела, явяване в съда? За 100 лв.? Забрави!
10
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето така дават пари на анонимници са същите мозъчни тръстове като комунистките дето мятат пари от балкона. Гледам, че бая шамани натам са тръгнали, пожелавам ви го, да сте роска губерния.
9
5
 
37
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 2 години
няма по-хубаво от това да ловиш шарани
8
3
 
43
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДЪРЖАТ СЕ КАТО МАЛО УМНИ И ЗА ТОВА ГИ ПЪРЖАТ! ПРИ ТАКИВА СИТУАЦИИ ПЪРВО СЕ ИСКА ТЕЛЕФОН ДА СЕ ЧУЕШ С ЧОВЕКА! НИТО ЕДИН ОТ ИЗМАМЕНИТЕ ДОРИ НЕ Е ГОВОРИЛ ПО ТЕЛЕФОНА.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо, другият път - пак.
6
3
 
36
 
! Отговори
мхм преди 2 години
В Изипей има камери, гледат, виждат кой е прибрал парата и го прибират..
5
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за умнокрасив трябва да си за да прратиш пари на някой след разговоор във фейсбук? Предполагам същите, които се връзват на ало измамниците. Буукинг и еърбнб няма ли за вас, тарикати? От дребен тарикатлък цял живот сте в мизерия
4
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е така, защото тези които трябва да следят за реда и законността в държавата,си драпат макарите, чакат пенсията на младини, двадесетте заплатки и се занимават с всевъзможни престъпления.Не случайно във всяко едно престъпление има замесен бивш, настоящ или бъдещ милюполюцай или родата им.Отделно хотелиер ганчаков татуирания мошеник е с ограничено количество разум и бизнес планът се описва с думите,ден година храни.В Турция и Гърция например, никой не се опитва да лъже и ***, защото приклчва
3
3
 
75
 
! Отговори
Драмаданов преди 2 години
Да пускаш пари на Паскал драмаданов по Изипей си е сигнал, че те пързалят. Българинът така и не разбра, че когато нещо е 100 единици, ако някой ти го предложи за 50 има нещо. Това пак идва от беднотия. Всеки иска да мине по-евтинко. Но даже да не може да си позволите хотел, разпитайте, осведомете се, бе хора. Не пускайте така пари наляво и на дясно само защото някой ви е писал, че има апартамент до плажа? За без пари? Мислете!
2
3
 
50
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Един лев не давам на местни тарикати.
1
3
 
36
 
! Отговори
Дармадан Паскалов преди 2 години
Затова ходя на морето на едно и също място и хотел......