Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни

Когато има най-много туристи, цените са най-високи
13 авг 2021 07:10, Петя Славова
98
Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни
Снимка: БГНЕС

Черноморието ни се оказва по-скъпо през уикенда - времето, в което от бранша очакват по-голям наплив от туристи. Това показва проверка на "Телеграф".

Като пример е дадено, че при резервация на хотел в Слънчев бряг е обявена цена от 109 лева за нощувка вторник срещу сряда. Но ако изберем да отседнем в събота срещу неделя, се оказва, че ще платим за стаята два и половина пъти по-скъпо – 269 лева.

Увеличението на цените през уикенда се движи в границите от 50% до 2-3 пъти, обясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му петък, събота и неделя е невъзможно да се намерят свободни стаи, особено по Южното Черноморие, без да сме резервирали отрано. Такъв шанс, макар и малък, обаче имаме, ако искаме да отседнем вторник, сряда и четвъртък.

Още по темата

Според специалистите, хотелите се пълнят 80-90% през седмицата в пика на сезона. Петък, събота и неделя обаче са запълнени дори над капацитета – средно 106%, посочи Драганов. Това се получава, като например двойна стая се превърне в тройна с още едно легло.

Такава е ситуацията заради пандемията, която превърна хората в уикенд туристи. Мнозина вече нямат отпуск и това е единственото време, което могат да отделят, а също онези, които живеят в близост до морето – в Сливен, Ямбол, Търговище, отскачат до плажа по 20 пъти през лятото за ден, ден и половина. Голяма част от тях идват сутринта, плащат за чадър и шезлонг и си отиват привечер. Някои дори си носят храна от вкъщи, други обядват в някой ресторант. Има и такива, които си резервират една, две или три нощувки. Тръгват за морето петък вечер след работа и стоят до понеделник сутрин, когато напускат хотела и поемат обратно към работните си места.

Точно това е причината за огромния наплив по морето в момента, заради което сутрин плажуващите не могат да си намерят места на пясъка и още призори се хвърлят хавлии, за да се запазват шезлонгите.

Освен че не могат да си намерят чадър, друг проблем, с който се сблъскват гостите на хотелите, е дублирането на резервации. Дублажите се получават от страх, че хотелите ще останат празни. Много от собствениците направили договори за 120% от леглата, презастраховайки се, че базата им ще бъде запълнена в несигурната COVID обстановка, когато част от гостите могат да отменят резервацията си в последния момент.

Тази практика се е превърнала в масова, което пък поставя в невъзможност хотелиерите да пренасочват гостите, останали без стая, към друго място за настаняване от същата категория, понеже всичко е запълнено. Така не са рядкост случаите, когато уикенд туристи, току-що пристигнали в курорта, остават буквално на улицата и с куфарите тръгват да си търсят нов хотел на късмет. Скочи ли заетостта над 92%, ще има недоволни туристи заради дублажите, каза Румен Драганов.

Оказва се, че и чадърите са по-скъпи на някои места през уикенда. Ако през делничните дни на определени плажове цената за чадър е 5 лв, тя стига до 7 през почивните дни. Също така има и проблем с паркирането като цените за автомобил за денонощие на закрито струва 16 лв, а на открито 12 лв. Скок се наблюдава в последните седмици на юли, когато сумата се вдигнала съответно на 18 и 14 лв за същата услуга.

Румен Драганов коментира и факта, че преди време българинът е почивал много по-дълго на морето. През 30-те години на миналия век хората са летували по 3 месеца и това се е наричало курортолечение. По време на социализма класиката бе главата на семейството да вземе карта от службата и да заведе цялата фамилия за 14 дни на море в почивната станция. В последните години се затвърждава традицията да ходим на морска почивка по пет, най-много седем дни. А заради коронавируса това и миналото лято много хора вече отскачат само за ден до родното море. Преди такива еднодневни пътувания масово имаше към гръцкото море. Сега тези екскурзии обаче станаха неизгодни заради тестовете и потокът от туристи се ориентира към Черноморието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33На теб може да не ти си е наложило, ама по курортите е друго.....хахахаха :)) Варна е пренаселен град, като дойдат туристите става мазало, първата им думичка е....къде има тоалетна.....хахахахаха, големи посе рковци са :)))
29
1
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Примери мога да ти дам 1 милион. И в повечето на едни места се плаща на други не - абсолютно нормално Между другото в България никога не ми се е случвало да трябва да плащам за тоалетна /с удоволствие бих / а обслужването по бензиностанциите ни е 5 звезди в сравнение с практиката на запад
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Челяка има предвид обществена тоалетна, там се плаща, поне във Варна е така :)) Когато бех охрана, първия въпрос който ми задаваха е за тоалетна, като им кажа да пикаят в храстите, гледат ме намръщено.....хахахахаха :)))
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Италия има плажове които са към определени хотели. Още първия ден като отидеш на плажа те питат от коя стая си и като кажеш - те ти казват вашите чадър и шезлонги са номер еди-кой си. И до края на почивката ти никой друг не ги ползва.
26
8
 
20
 
! Отговори
Борис преди 3 години
На запад когато има много туристи цените се свалят. Само в Ббългария се дигат. Гербаджийска работа. Всички ресторанти и хотели са раздадени на техни хора и пълнят шкафчето ! А народа мизерства и се чуди как да завърши месеца.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Ние нали сме най-бедни в ЕС, требва да си плащаш за всичко.....хахахаха :)) Иначе ми е ясно че има безплатни чадъри в Италия и Испания, но те просто искат да привличат клиенти, не да ги пъдят......хахахаха :))))
24
0
 
17
 
! Отговори
Илюминат преди 3 години
Вдигайте, вдигайте си цените, той 4-тия локдаун идва и ще ви каже....
23
2
 
27
 
! Отговори
Не си струва преди 3 години
Аз също съм от един от тези градове. Но решихме да отидем на почивка на Приморско, на хотел "както си трябва". Платихме по 200 лв. на вечер за 6 дни, т.е. 1200 лева и получихме персонал темерути, които едва говорят български, не се сещат да почистват и не ти осигуряват това което си заявил предварително - например паркомясто. И защо да ходя на "почивка" от която се натоварвам вместо да си почина? По-добре всеки ден да отивам и да се връщам. Хем по-евтино, хем всеки ден на различно място.
22
1
 
9
 
! Отговори
Зевзек преди 3 години
Ами като ви е солено подсладете го!
21
6
 
10
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Хайде и от мен два примера - в Словения и Италия не плащаш ако ще и един литър да не си заредил. Същото в Белгия и Франция. Запада си е запад, тук нещата са на много светлинни години.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Куку рукуНема безплатен обяд....хахахаха :)) Само дето ни е нисък стандарта на живот спрямо Норвегия :) Повечето дето идват от богатия Запад са си социалки, тоест едва са пипнали истинска работа, което те кара да се замислиш.....хахахаха :))
19
0
 
7
 
! Отговори
Открихте парното преди 3 години
Това си е логично и е факт за абсолютно навсякаде и абсолютно всичко в туристическия бранш Аман от "велики" открития
18
1
 
12
 
! Отговори
Не си струва преди 3 години
До този с Халкидики:Самите гърци от Солун да речем имат същата практика - през уикендите отскачат до курортите на Халкидики. И в Неделя вечер се прибират.И не са само от Сливен и Ямбол които ходят на море за ден-два. Така правят и тези от Добрич, Шумен, Разград, Силистра и дори Русе и Велико Търново. От тези градове отиване и връщане с кола им излиза около стотина и по-малко лева, което е по-евтино от хотел.
17
0
 
10
 
! Отговори
Куку руку преди 3 години
До 13Не знам за кой "Запад" точно говориш, но ще ти дам два примера. В Норвегия тоалетна в къмпинг или друго място за почивка - 10 крони ( около 1.80 лв.), в Германия тоалетна на бензиностанция ( без значение, че си напълни резервоара до горе) 0.75 евро! Айде лек ден от мен!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и кат идеш в халкидики, кво? няма сливенски и ямболски цър вули ли?
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ И ПАЗАРНА ИКОНОМИКА О БЪЛГАРСКИ! ПОСЛЕ СЕ СЪРДИМ НА ЗАПАД КАТО КАЖАТ БЪЛГАРИНВ НЕГАТИВЕН КОНТЕКСТ! В НС ПРО *** СЕ ОБИЖДАТ КАТО МАХЛЕНСКИ КЛ'ЮКАРКИ. НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА И НА МОРЕТО ВМЕСТО ДА ПАДАТ ЦЕНИТЕ, ТЕ РАСТАТ !
14
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми бил съм охрана на Златните, не знам каква почивка изживяват чужденците, камо ли българите от вътрешността на страната....хахахаха :) Освен да се прибереш по беден и пребит от "Почивката", не виждам смисъл...хахаха :)) Това си е алкохолен туризъм, както и туризъм на дрогата, нема как да не се върнеш изморен и изтискан като лимон :))
13
7
 
38
 
! Отговори
На море преди 3 години
в Гърция - по-близо, по-чисто, по-евтино и без мутри
12
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10: на запад тоалетните са безплатни. Тук *** се научи да изкарва пари от всичко.
11
8
 
7
 
! Отговори
Асан преди 3 години
Кеф цена няма :)))