Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни

Когато има най-много туристи, цените са най-високи
13 авг 2021 07:10, Петя Славова
98
Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни
Снимка: БГНЕС

Черноморието ни се оказва по-скъпо през уикенда - времето, в което от бранша очакват по-голям наплив от туристи. Това показва проверка на "Телеграф".

Като пример е дадено, че при резервация на хотел в Слънчев бряг е обявена цена от 109 лева за нощувка вторник срещу сряда. Но ако изберем да отседнем в събота срещу неделя, се оказва, че ще платим за стаята два и половина пъти по-скъпо – 269 лева.

Увеличението на цените през уикенда се движи в границите от 50% до 2-3 пъти, обясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му петък, събота и неделя е невъзможно да се намерят свободни стаи, особено по Южното Черноморие, без да сме резервирали отрано. Такъв шанс, макар и малък, обаче имаме, ако искаме да отседнем вторник, сряда и четвъртък.

Още по темата

Според специалистите, хотелите се пълнят 80-90% през седмицата в пика на сезона. Петък, събота и неделя обаче са запълнени дори над капацитета – средно 106%, посочи Драганов. Това се получава, като например двойна стая се превърне в тройна с още едно легло.

Такава е ситуацията заради пандемията, която превърна хората в уикенд туристи. Мнозина вече нямат отпуск и това е единственото време, което могат да отделят, а също онези, които живеят в близост до морето – в Сливен, Ямбол, Търговище, отскачат до плажа по 20 пъти през лятото за ден, ден и половина. Голяма част от тях идват сутринта, плащат за чадър и шезлонг и си отиват привечер. Някои дори си носят храна от вкъщи, други обядват в някой ресторант. Има и такива, които си резервират една, две или три нощувки. Тръгват за морето петък вечер след работа и стоят до понеделник сутрин, когато напускат хотела и поемат обратно към работните си места.

Точно това е причината за огромния наплив по морето в момента, заради което сутрин плажуващите не могат да си намерят места на пясъка и още призори се хвърлят хавлии, за да се запазват шезлонгите.

Освен че не могат да си намерят чадър, друг проблем, с който се сблъскват гостите на хотелите, е дублирането на резервации. Дублажите се получават от страх, че хотелите ще останат празни. Много от собствениците направили договори за 120% от леглата, презастраховайки се, че базата им ще бъде запълнена в несигурната COVID обстановка, когато част от гостите могат да отменят резервацията си в последния момент.

Тази практика се е превърнала в масова, което пък поставя в невъзможност хотелиерите да пренасочват гостите, останали без стая, към друго място за настаняване от същата категория, понеже всичко е запълнено. Така не са рядкост случаите, когато уикенд туристи, току-що пристигнали в курорта, остават буквално на улицата и с куфарите тръгват да си търсят нов хотел на късмет. Скочи ли заетостта над 92%, ще има недоволни туристи заради дублажите, каза Румен Драганов.

Оказва се, че и чадърите са по-скъпи на някои места през уикенда. Ако през делничните дни на определени плажове цената за чадър е 5 лв, тя стига до 7 през почивните дни. Също така има и проблем с паркирането като цените за автомобил за денонощие на закрито струва 16 лв, а на открито 12 лв. Скок се наблюдава в последните седмици на юли, когато сумата се вдигнала съответно на 18 и 14 лв за същата услуга.

Румен Драганов коментира и факта, че преди време българинът е почивал много по-дълго на морето. През 30-те години на миналия век хората са летували по 3 месеца и това се е наричало курортолечение. По време на социализма класиката бе главата на семейството да вземе карта от службата и да заведе цялата фамилия за 14 дни на море в почивната станция. В последните години се затвърждава традицията да ходим на морска почивка по пет, най-много седем дни. А заради коронавируса това и миналото лято много хора вече отскачат само за ден до родното море. Преди такива еднодневни пътувания масово имаше към гръцкото море. Сега тези екскурзии обаче станаха неизгодни заради тестовете и потокът от туристи се ориентира към Черноморието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
12
 
! Отговори
До 43 Статистика преди 3 години
Испания - 60-100 евро, но въпросът не е в цената. Които пишат за цени се чешат езиците и манипулират. Въпросът е каква почивка получаваш като цяло, а не само колко струвало преспиването в хотела. В България поличаваш лоши условия за почивка, а като отидеш някъде в чужбина получаваш добри или отлични условия, а това е важното. Ти с твите цени е все едно да ми сравняваш, цената на развален домат в България с цената на хубав домат някъде другаде и ми казваш, че в България било по-евтино. Е, не е.
49
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Пичове, трябва да си *** за да платиш 130е на вечер за стая на слънчака при условие че са тия пари ще вземеш къща в гърция.
48
18
 
0
 
! Отговори
стана така преди 3 години
Сичкото ганьовец що се блъскаше по границата да си яде филиите с мас на гръцки плаж, са се е натъпкало по нашето черноморие, което до миналата година наричаха лaйномориe и бетономорие. Като не им харесва българското черноморие, да си седят и да си рупат филиите в къщи. Колко хубаво си беше минали години по морето ни без тия ***.
47
3
 
10
 
! Отговори
Доктор Сън преди 3 години
На черно море се ходи само по ''голяма нужда''
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Из ония дни погледнах как са цените ( всеки може да го направи ) и по северните плажове в Испания хотел със 3-4* започва от стотина юро най - евтините и като най много имаш закуска, далеч от плаж , така че за парите които ви искат в Бг няма какво да мрънкате.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Има, обаче са кофти образования....хахахаха :)) Все повече си мисля че сте де били от Днес....хахахаха :)))
44
1
 
9
 
! Отговори
Морето в България преди 3 години
Ешерихия коли (E. Coli) е грам отрицателен микроорганизъм,обитаващ долните отдели на храносмилателната система при човека и други бозайници. Заразяването става по фекално-орален механизъм. Симптомите на инфекция с ешерихия коли са стомашен дискомфорт - колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е изключително устойчива във външна среда- над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис.
43
0
 
8
 
! Отговори
да ви имам заглавият преди 3 години
Що са тия кавички ? То наистина е по-солено през почивните дни- десетки хиляди повече хора се облекчават в него, в реда на нещата е да му се вдигне солеността
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 43. Образовай се преди да пишеш глупости, че Италия нямала плажове.
41
4
 
6
 
! Отговори
Статистика преди 3 години
Среден морски хотел в Гърция 80 - 200 евро, Италия 100- 250 евро , Англия 120 - 300 евро ..България 50- 120 евро .Вие си чешете езиците с глупости
40
4
 
6
 
! Отговори
NZ преди 3 години
Важното е бизнеса сега да върви, после болниците като се напълнят на 106%, пак ще пляскаме по балконите на лекарите в 21ч.
39
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Италия нема плажове като хората мой човек, за Испания може.....хахахахаха :)) Италия не е плажна дестинация, за културна и историческа да.......хахахаха :)) Първо требва да знаеш нещо, преди да изръсиш некоя глупост в пространството, простено ти е :))
38
5
 
11
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Драганов млад ли е та не помни? По времето на соца, картите за море бяха обикновено по 20 дни, а не по 14. Детските лагери също бяха по 20 дни и на практика всички деца ходеха на море или на планина на детски лагер за 20 дни. За себе и помня, че една година бях три пъти на море по 20 дни, два детски лагера - спортен и обикновен и с родителите ми.
37
2
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Точно щот съм ходил , готин и в Англия и в Белгия .Безмислено скъпо а и не си потопих и пръста в 17градусовата им вода. В Белгия поне храната им е добра
36
0
 
8
 
! Отговори
Зависи преди 3 години
къде си. Това се отнася за всяка една морска почивка. Една година платих сума ти пари за хотел в Римини, а на плажа беше такава гмеж, че имах чувството че на места хората са на 3 реда един върху друг.
35
11
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Няма нормален българин, който да почива на море в България
34
0
 
9
 
! Отговори
Това е защото преди 3 години
през уикенда повече туристи и туристки пи.кат е морето
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА КРАНЕВО БЯХ В ХОТЕЛ НА 1 МОШЕНИК. ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СТЪПЯ НА ТВА ЧЕРНОМОРИЕ! ИНАЧЕ РЕВАТ ПО ТВ КАТ ВДОВИЦИ! ЕЛЕМЕНТАРНИ УСЛОВИЯ НЯМАШЕ! ПОДИГРАВАТ СЕ С НАС!
32
0
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Ти ме уби . И в Италия и тука има и такава практика за някои хотели , а и там и тука има хотели без собствена плажна ивица . Само изказвания да валят глупости и оплювания тука...другото няма значение
31
4
 
3
 
! Отговори
Да бе, преди 3 години
до Само глупости тука На кои северни морета, бе? *** на Ютланд и тогава се изказвай. Ама ще ти дойде малко скъпичко. Това да не ти е Гърция, та да наемете една къща сума ти народ, и от България да си носите даже бирата и минералната вода!