Терзиев: Амбициозна цел - София да е град с нулеви емисии до 2030 г.

Визията е ясна – градът да стане устойчиво и зелено място
27 юли 2024 13:27, Елка Василева
105
Терзиев: Амбициозна цел - София да е град с нулеви емисии до 2030 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г., каза столичният кмет Васил Терзиев при откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума, който бе открит днес и ще продължи до 2 август.

По думите на Терзиев, за да бъде София зелен град, е нужно сътрудничество, иновация и управление на околната среда. Според него София вече прави стъпки в тази посока. Терзиев спомена възможностите за технологично развитие, като даде за пример Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Нашата визия е ясна – да превърнем столицата в устойчиво и зелено място, което може да е пример за останалите градове в страната, коментира още Терзиев. И определи като сложен процес подготовката за адаптиране към променящите се климатични условия. Според него това е по-сложно като процес, особено в гъсто населените градове.

Нашите подходи трябва да бъдат внимателни и да се има предвид свързаността на биосферата, градските елементи и социални и икономически нужди, отбеляза Терзиев.

За да посрещнем предизвикателството, се нуждаем от науката. Моята вяра в науката е огромна, каза столичният кмет. Затова и съм щастлив, че градът е домакин на 61-вата сесия на IPCC, каза още той. Вярвам, че вашите дискусии ще ни въоръжат със знание, увереност и инструменти да посрещнем проблема с изменението на климата, добави кметът.

В изказването си Терзиев посочи, че София се гордее, че е част от международна общност, с която, работейки заедно, да се създаде свят, в който икономическият растеж и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А с нулеви Факултети кога :)))
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито Китай, нито Русия, нито Индия, нито Африка, нито Южна Америка, нито САЩ участват в дeбилщината наречена Зелена сделка. A България по заповед на европедерастичните си господари спира ТЕЦовете и си унищожава енергетиката за да спасяват планетата от карбан имишаните - ами карайте колела, защото педерастичното ЕС им налага квоти за тецовете и тока става скъп непродаваем.
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай правят най-добрите коли, докато автомобилната индустрия на Германия умира. Европедерасляците ще карат колела, 60 годишни баби и дедовци на колела, с каски светкащи жилетки с лампички за сейфти, ха ха хаааа, за сейфти с жмикащи лампички, а качествени коли ще карат в Русия и в Китай.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МИСИЯ ГЛУПАВА И НЕВЪЗМОЖНА ТОВА ЗНАЧИ В СОФИЯ ДА НЯМА ЖИВА ДУША НИ ЧОВЕК НИ ЖИВОТНО
41
0
 
8
 
! Отговори
MNENIE преди 1 месец
Терзиев страда от болест наречена Логорея - тоест Словесна Диария . От тази Болест страдат всички БГ Политици и Партийци без Президента Радев .За Критиците - разбрахте ли как София ще стане с Нулеви Емисии след 4 години ?
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-голяма недомислица не бях чувал. Този на коя планета живее? Би ли отишъл в кв Факултета да обясни амбициозната си цел или на 99 процента от домакинствата в София, които се придвижват с ДВГ?
39
0
 
10
 
! Отговори
екозлобар преди 1 месец
Няма зелена сделка - има зелена измама, в основата е онази която преписа доктората си, ЕС ни тласка в посока обратна на света. Никой не го е еня, че 7-8% от населението на света го е спряло, и то ненужно, СО2. На всички други не им пука.А при нас затварят тецове, а цените на ел.енергията са 5-6-8 пъти по високи от всички други н ЕС. Това е корупцията , а не басните в НС.
38
0
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Ухото отдавна щеше аут от София 2030. Може да обещае и Факултето да е Харвард на Балканите.
37
0
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 1 месец
Този кмет е за психото. Само като си помисля Факултета и Христо Ботев с нулеви емисии и ми става тъжно за него.
36
1
 
13
 
! Отговори
еко кретен преди 1 месец
Дотогава ДС-то ще е само лош спомен.
35
1
 
7
 
! Отговори
Фен преди 1 месец
И сега какво ? Да кажат - не на дизел и бензин в столицата . Не е лоша идея - първо да кажат на бизнеса да разкарат камиони , бусчета и служебни автомобили - да ги сменят с нови зелени електромобили. Ще го сцепят и ще го изгонят в Терлик. Или ни пускате евтин китайски дерак с 1% мито или ще пръцкаме с дизел и бензин докато не стане изгодно за друго. Мирвам!
34
1
 
6
 
! Отговори
Фактор преди 1 месец
Защо не до 2025?
33
1
 
9
 
! Отговори
потребител преди 1 месец
"Моята вяра в науката е огромна"Вяра ... в науката !!!?? Как ги събра в 1 изречение? Не беше ли науката постоянно съмнение и изпитание на всичко което знаем до момента. Не е ли това точно обратното на сляпата вяра. Как може да "вярваш" в науката.Лицемер, абсолютен. Как допуснахме да ни управляват подобни клоуни?
32
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Без нулеви емисии и боневци.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като превърнеш основни улици във велоалеи и добавиш нови спирки към метрото ли? Докато не изобретят телепортацията нулеви емисии няма да има. С тези приказки само си чешят езиците
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
0 емисии само като последния ш0п бъде екстерминиран !
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и най богати улравници
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, да, де, ама знаете ли под това мото колко пари могат да се прилапат от Европа? От които софиянци нищо няма да видят, защото ще потънат по джобовете на властимащите.
27
0
 
8
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Е. Б. А. Т. И лицемер, я първо спри с колосалното строене, къде има малко зелено след 6 месеца сграда, ало зелен ти е мозайка Б. А. Л. Ъ. К, а си последен мандат може и да не го изскараш
26
1
 
8
 
! Отговори
Зла Гад преди 1 месец
Смешникът-мазняр от котилото на ДС/БКП, си поставил амбициозната цел, София да станела еко-био-гейвеган-прайд столица без вредни емисии. Ти щото всичко друго в т.нар столица оправи, та се зае с емисиите. Да те питам - мангалесромано дуняс, Как ще ги откажеш да се отопляват зимата изгаряйки де що им падне в печките? Комунистически лицемер!