Нова учебна година: Учителите искат по-висока заплата

Янка Такева: Трябва да държим един процент - 125% над средната брутна заплата
16 сеп 2024 23:10, Красимир Ангелов
47

Преподаватели искат по-високо заплащане през тази година. Образователният министър, заяви че се подготвя ръст с 15%.

Екипът на Bulgaria ON AIR прекрачи прага на 119-о училище с Валя Тренева. Тя е преподавател по математика от три години в софийското училище. За нея професията учител е мисия.

"Мисията на учителя не е лека, той носи немалко отговорности. Стресовите ситуации също не са малко, но с тях има хиляди прекрасни емоции, вълнения, очите на децата, които бликат и се учат", коментира преподавателят по математика.

Заради нелеката мисия на учителите, синдикатът поиска по-високи заплати.

"Ние трябва да държим един процент - 125% над средната брутна заплата. 2025 година ще има увеличение на учителските заплати, за да се поддържа този коефициент. По изчисления на синдиката са необходими 689 млн. лв. за учителските заплати", разкри председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Учителят е най-важният, с най-важната обществена значима длъжност в обществото. Никой не може да стане инженер, лекар, управленец, ако не е минал през образователната система", допълни Такева.

А образователният министър обеща.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Образование
Вълчев: Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На Дълбоката държава е изгодно на учениците всичко да е позволено и вместо ред и дисциплина да има хаос в обществото. Учителите нямат вина.
41
2
 
7
 
! Отговори
Една българка преди 1 ден
Разбира се, че заплащането на учителите трябва да е високо и подкрепям редовните увеличения. Вие с трици маймуни ли искате да ловите? За да има качествено образование, трябва да има конкуренция при учителите, когато дават по 1000 лв заплата - кой високо образован човек ще отиде да кандидатства за такава позиция? Но ако заплатата е 5000 лв ще има много по-голям избор за качествени учители, съответно по-добро образование.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Народното събрание гласува законите в образованието, а не учителите. Но заплатите на депутатите са пет десет пъти по високи и то за много по ниско работно време от на другите хора. Дори и да не ходят на работа. Но за тях не спорите.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И аз искам да искате повече пълномощност да държите дисциплината в час, защото това явно ви липсва и напълно ви влизам в положение. Ама вие искате заплати. Явно те повишават дисциплината.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Казано по друг начин - учителите искат по-високи данъци за тези, които не са на държавна работа.
37
0
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 ден
Учителката разцепва, феноменално парче! Искам Ергенът да е само с такива неизвестни готини мацки без филъри, силикони и гнусотии и ще взема да го гледам :)
36
10
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 ден
Посочете ми друга професия,която има 60 дни платен годишен отпуск!!!Ваканции-дървени,грипни,зимни,пролетни,междусрочни,празник на града,празник на училището,избори и още много други,в които не се работи,а се получават заплати!Нека резултатите говорятвместо нас.....!
35
1
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 ден
Искат по-високи заплати, ама качеството на обучението спада. Всички го виждаме. Все по-неграмотни, нищонезнещи, нищонеумеещи ученици завършват. Така че не може само да искаш - трябва и да покажеш нещо качествено! Голяма част от учителите просто си "изпяват" урока, гледат да го претупат. На такива и една стотинка повече е много! А тази Янка Такева - извинявайте, ама тя вече е на 78 години. Няма ли вече да се оттегли и да отстъпи мястото на някой по-млад? От 32 години е несменяема на този пост.
34
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 ден
Интересно. Вие гласувате мафията да ни управлява. Мафията приема закони в своя полза, вкл. и за образованието. Учителите изпълняват закона, но според вас те са виновни за качеството на образованието, а не вие?! Като не гласувате също оставяте мафията на власт и сте съгласни с правилата за образованието.
33
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 ден
Учителите искат договорените 125% от средната заплата, но и те са прецакани, както с минималната заплата дето уж щеше да е не по-малка от 50% от средната. Взимат средната заплата за минал период и по нея изчисляват проценти. Реално минималната за 2024 е около 38% от средната, а на учителите е около 95% от средната заплата. За 2025 ще е още по-зле.
32
12
 
14
 
! Отговори
аноним преди 1 ден
Най-малко работят,най-много почиват-то не са ваканции,то не са екскурзии с парите на децата,то не са отпуски,а отворили уста за най-добро заплащане!А за това,какви хора и с какъв умствен багаж излизат от училищата,под ръководството на тия същите-да не говорим!!!
31
4
 
7
 
! Отговори
Вчера, преди 1 ден
В голямо столично училище,в часа по китайски ,учителят казва :"ще умрете'.Не зная това колко е педагогическо,но да кажеш на 15 годишни ученици,ще ще умрат ,за мен е нечовешко.
30
3
 
8
 
! Отговори
чичо Гоше преди 1 ден
наборката Цола, пардон Янка още ли мръда? седим и се чудим, чудим се и седим, кога ли ще се гътне тоа женски нерез?!
29
9
 
21
 
! Отговори
Селянина преди 1 ден
Без пари не се живее, но тия даскали прекаляват. Само искат, а почти нищо не дават. На повечето дори общата им култура е доста бедна. Между тях е пълно с интриганти и завистници, мачкащи по-младите от тях. Изкуфели лельо-баби и комплексирани чичовци.
28
10
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 1 ден
Нямат срам учителите да взимат повече от служител в супермаркет! Трябва даже без пари да работят, нали нямат отговорна работа
27
0
 
25
 
! Отговори
Кандидат директор преди 1 ден
Проблемът с неефективното образование често се крие в липсата на управленски качества на директорите. Тази година се проведоха конкурси за директори на много училища. Тези, които са в системата ще разберат. Голяма част от конкурсите бяха нагласени. Назначиха директори, лоялни на една партия. А качества - никакви.
26
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Колкото по некадърни стават,толкова повече искат и нахалстват
25
3
 
23
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 ден
Интересно искане. Тая година ще теглим пореден дълг за да се покривт плащанията по пенсиите. Ако не еврофондовете и гастарбайтерите пари в хазната няма да има дори за обикновени неща.
24
5
 
35
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 1 ден
Работата на учителите е плачевна. образованието е ударило дъното ,сте за заплати реват
23
2
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 1 ден
Прав сте. Това го няма никъде в цивилизования свят. Дори е забранено да се снимат деца.