Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?

Шофьорите искат 30% скок на заплатите
Обновена: 18 яну 2024 06:57 | 18 яну 2024 06:55, Александър Попов
60
Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?
Снимка: БГНЕС

Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?

Шофьорите искат 30% скок на заплатите

Работещи в Столичния градски транспорт излизат на протест днес сутринта. Акцията е организирана от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, а основното искане е за 30% увеличение на заплатите.

Движението ще бъде спряно частично като ще се вземе решение дали ще се премине към стачни действия. Очаква се да има и среща с кмета васил Терзиев.

Протестът на работещите в градския транспорт може да затрудни движението в София. Той ще се проведе в кв. "Дружба" на последната спирка на линии тролей 4, и автобуси 88, 204, 304, 384.

Протестът ще започне в 8.00 ч. Движението на посочените линии ще бъде затруднено, като е възможно е да се стигне и до тяхното спиране.

"От 1 март най-късно трябва да има увеличение на заплатите или другият вариант - най-рано след приемане на бюджета на София. Хората очакват своите увеличения и напрежението в дружествата расте", заявиха от Федерацията.

Миналата седмица транспортните федерации на КНСБ и на Конфедерация на труда "Подкрепа" поискаха от кмета на София Васил Терзиев спешно свикване на Съвет за асоциално сътрудничество в транспорта, в което да участват и ръководствата на четирите общински дружества - столичен автотранспорт, столичен електротранспорт, Център за градска мобилност и Метрополитен.

Градският транспорт трудно задържа хората заради по-конкурентните заплати другаде, а това води до огромно текучество и натрупване на извънреден труд, твърдят от транспортната федерация. За 2023 г. той е достигнал до над 500 хиляди часа.

Шофьорите в различния транспорт започват със заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като в момента се търсят над 400 души. По-големите възнаграждения се дължат на трусов стаж и извънредни часове.

Липсата на кадри – водачи, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал ще доведе единствено до преумора на служителите и увеличаване на произшествията и авариите в сектора, предупреждават оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: протестСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези протести от месец -два са организирани от ГЕРБ и ДПС. Няма как да е по друг начин. На тези заплатите им бяха ниски и при Фандъкова и Бойко. Явно са взимали на черно пари за да бъдат доволни от предните кметове на ГЕРБ.
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разбирам хорта ,че искат по-големи заплати. Въпроса е защо не стачкуваха при Фандъкова и ГЕРБ? Това е основния въпрос. Вчера четох една статия в която тяхния организатор казва че били доволни от Бойко и Фандъкова и сега от един месец не били доволни т.е. от Терзиев. При тези обстоятелства ги питам. Той за месец ли Ви понижи заплатите?Защо хора сте толкова зле?Кажете си че сте от ГЕРБ и действате от команда.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До И кои лини бе тролей повечето линии са на Столична Компания Градски транспорт
5
9
 
12
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 7 месеца
На който не му харесват условията в работата, заплатата.......просто напуска и намира/евентуално/ друго поприще, тъй е по време на ДЕМОКРАЦИЯ в България!
4
15
 
8
 
! Отговори
Те преди 7 месеца
Новият кмет няма и 100 дни и се започна с мутренските провокации.
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали линиите са дадени на концесия на частни фирми, които получават доста добри пари за услугата, която предлагат? Защо не протестират пред собствениците?
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оставка на Терзиев, след погрома в Столицата от 15 см сняг, днес ще сме и без градски транспорт.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Синдикатите пак ги прецакват трябва да искат двойни заплати и дивиденти от общинската фирма, каквито се осигуриха за общинските съветници!