Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?

Шофьорите искат 30% скок на заплатите
Обновена: 18 яну 2024 06:57 | 18 яну 2024 06:55, Александър Попов
60
Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?
Снимка: БГНЕС

Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?

Шофьорите искат 30% скок на заплатите

Работещи в Столичния градски транспорт излизат на протест днес сутринта. Акцията е организирана от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, а основното искане е за 30% увеличение на заплатите.

Движението ще бъде спряно частично като ще се вземе решение дали ще се премине към стачни действия. Очаква се да има и среща с кмета васил Терзиев.

Протестът на работещите в градския транспорт може да затрудни движението в София. Той ще се проведе в кв. "Дружба" на последната спирка на линии тролей 4, и автобуси 88, 204, 304, 384.

Протестът ще започне в 8.00 ч. Движението на посочените линии ще бъде затруднено, като е възможно е да се стигне и до тяхното спиране.

"От 1 март най-късно трябва да има увеличение на заплатите или другият вариант - най-рано след приемане на бюджета на София. Хората очакват своите увеличения и напрежението в дружествата расте", заявиха от Федерацията.

Миналата седмица транспортните федерации на КНСБ и на Конфедерация на труда "Подкрепа" поискаха от кмета на София Васил Терзиев спешно свикване на Съвет за асоциално сътрудничество в транспорта, в което да участват и ръководствата на четирите общински дружества - столичен автотранспорт, столичен електротранспорт, Център за градска мобилност и Метрополитен.

Градският транспорт трудно задържа хората заради по-конкурентните заплати другаде, а това води до огромно текучество и натрупване на извънреден труд, твърдят от транспортната федерация. За 2023 г. той е достигнал до над 500 хиляди часа.

Шофьорите в различния транспорт започват със заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като в момента се търсят над 400 души. По-големите възнаграждения се дължат на трусов стаж и извънредни часове.

Липсата на кадри – водачи, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал ще доведе единствено до преумора на служителите и увеличаване на произшествията и авариите в сектора, предупреждават оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: протестСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
11
 
8
 
! Отговори
??? преди 7 месеца
Явно редовни пътници на градския транспорт коментират тук познаващи много добре нещата. Аз изключително рядко се качвам в градския транспорт на София и не познавам обстановката, но като чета тук знаещите, май никога не трябва да влизам в този ад наречен градски транспорт. По-добре всеки да си ползва личния автомобил и да закриват така омразния ви градски транспорт.
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АнонименРазбирам хората ,че искат по-големи заплати-Искат,да,но не ги искат само от кмета,а и от "доброто" ни правителство! Да си припомним,че настоящите са на власт вече ТРИ ГОДИНИ! А при ГЕРБ плащанията в транспорта бяха много добри-добра основна заплата,извънреден труд,нощен труд,бонуси,социални добавки,чисти превозни средства! Е откакто имаме ПРОМЯНАТА много от тези плащания са поотрязани,нищо не се поддържа и....хората напускат естествено! Ай стига плюене по предишните,много време мина.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За вашето здраве гласувайте за Промяната и "ходете пеше бе".
25
6
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 7 месеца
До Гошо ! Най-сетне добър коментар! Те са и толкова българи тия шофьори. Дори и с трафик на дрога от спирка до спирка се занимават,а ако се случи така,че някоя девойка бъде нападната сексуално в автобуса дори ще се включат в изнасилването. А такива шофьори,които слушат сръбска музика и чалга трябва да бъдат незабавно уволнявани и лишавани от Български лични документи.Да си вървят в Сърбия. Аз в Сърбия не съм видял един сърбин да слуша Българска Народна Музика.В покрайнините малтретират Българи.
24
2
 
13
 
! Отговори
джави преди 7 месеца
Под протест разбирам всичко спряло и блокирано.Върволица от спрели автобуси по булеварди.А то в дружба за малко за две-три линии закъсняват.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На фона на цените по магазините не само те трябва да стачкуват,а всички.
22
5
 
14
 
! Отговори
Статистик преди 7 месеца
Един пичага от протестиращите разправя, че механик вземал Х пари, а в частния сектор щял да взема два пъти повече. Ами да се замисли защо седи в "гадния" и "недофинансиран" публичен сектор...
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой знае ли сега шофьорите като ги превърнаха в билетопродавачи дали взимат допълнителни пари за това?
20
6
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 7 месеца
Наистина ли толкова много хора са заслепени да видят,че ГЕРБ управляват и правителството и опозицията? В България няма дори мечта за свобода,а камо ли грам от нея. Не може един народ да подиграе интелигенцията си и да я прати за зелен хайвер в чужбина и да иска интелигентно и качествено управление на страната. Докато не се осъзнае,че управленческото и опозиционното пространства са вакантни откъм живи същества все в морга ще си гледате на сутрешно кафе, чувайки гласове пред видения от нереалност
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Помолете Пеевски да оправи нещата.
18
2
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 7 месеца
До 21. Гърция не е управлявана от Турция , а България да. Нямаме шанс да подражаваме на гърците,защото нямаме таланта да пожелаем свободата. Българите не правят абсолютно нищо за да имат свободна и просперираща държава. Това е жалката и отвратителна истина.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ситуацията е пълна каша, по нашенски. Няма общински съвет и кмета не може да направи нищо, освен да ходи на работа. Шофьорите естествено това не ги интересува и стачкуват, а накрая виновни нема. Нещата са такива, защото няма ефективни механизми, които да карат политиците да работят за хората, а се разчита на тяхната добра воля, която пък по правило липсва.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
5 линии - толкова ли можаха. Кога ще ги стигнем гърците дето си блокират цялата държава за га нищо?
15
2
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 7 месеца
В България протестите приключват още преди да започнат . Организаторите на протеста са в Правителството . За да убиеш волята у някого го ласкаеш с протест ,яхваш го и докарваш участниците му до поредна фрустрация. От години разправям,че единствен сполучлив протест може да бъде онзи,при който има изгорени публично политици от абсолютно всички до една политически партии. ЕДИНСТВЕННО добро правителство може да бъде сглобено на съседска основа от хора,които са израснали в мизерията и неволята заедно
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 16 и 17 Вие май имате много къса памет. Преди половин година отново бяха на протест
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така работи мафията. Това е натиск на ГЕРБ и ДПС за да покажат на Терзиев колко са сили и какво могат. Всичко е за пари. Те искат пак да си крадат. Ако народа беше избрал над 51% общински съветници на ПП -ДБ сега нямаше да има нищо подобно. Общинския съвет щеше да работи. ГЕРб бе може да преживее че загуби кметския стол на София и не може да краде. Заплатите не са добри, но те не бяха добти и преди месец,преди Терзиев да стане кмет. Защо си мълчаха преди?
12
4
 
7
 
! Отговори
Тая преди 7 месеца
Гилдия живее още с мечтите по миналото, като се започне още с таксита, междунарони превози и се стигне до возенето на строителни материали за вилата и точене на бензин от служебната/ държавната кола/ за Москвича и Ладата.Като се имат за велики, има сектори с по 10 хил. лв заплата, а има и Терминал 2.
11
3
 
8
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 7 месеца
А ще отварят ли предните врати на тролеите и рейсовете (особено на тях) за да се качваме и слизаме или пак ще шикалкавят, че изстивали от честото им отваряне?
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ и ДПС протестират от няколко месеца. Въглища ,зърнари ,транспорт. Това са тяхните бизнеси.
9
8
 
2
 
! Отговори
Хе Хе преди 7 месеца
Стачкуват линиите на Буци. Могат да ги закрият че само точат.