Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години

Средната цена на купените тази година е нараснала до 132 800 евро
21 ное 2023 07:00, Елка Василева
226
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години
Снимка: архив, БГНЕС

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти, пише „Труд“. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човекът ви го каза, че две години нерви и мъки със строителство и 180 квадрата къща ще му стъпи 300К евро. После ако реши да я продава, трябва да си сложи минимум 20-30 печалба за тези 2-3 години и хоп, тя на пазара ще се появи на 400 хиляди евро. Със заплати от 2-3, 5 хиляди може ли да отдели човек 400 хиляди евро.
66
4
 
13
 
! Отговори
БАЛОНЪТ СЕ СПУКА преди 9 месеца
БАЛОНЪТ СЕ СПУКА ВЕЧЕ !!
65
2
 
6
 
! Отговори
селскиЯ преди 9 месеца
всичко кьораво,сакато и тн. Всичко матерял дойдохте на софията ?? Добре,че са банките за кредити да купите така мечтаново жилище
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А в блоковете сигурно ли е , че всичко ще се разпродаде веднага. Северни, последни етажи, скосени, с големи тераси първи етажи без гледка и т.н А парите дето трябва да имаш оборотни за да строиш без да чакаш да продадеш всичко дали са без пари... Рисковете дали не трябва също да се включат.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Станете програмисти и си купете апартамент и BMV , лесно е учиш , пишеш и като почнеш да сънуваш код , и виждаш всичко в код като в Матрицата , вече може да се пробваш за работа..
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не съм си купил, защото имаме парцел на Камбаните купен от дядо ми. Сега ако трябваше да го купувам, само за него трябваше да приготвя 100-120 хиляди евро.Грубият строеж знаеш ли какво е? Покрив, плочи и тухли, дори дограма няма. До тук за къща от 186 квадрата сме дали 140 хиляди евро, да е довършим с обзавеждане поне още 50 хиляди. Значи тези дето нямат собствен парцел, а трябва да го купуват да си приготвят над 300 хиляди евро за подобна къща и това без стотинка надценка, а себестойност.
61
5
 
21
 
! Отговори
Балонест преди 9 месеца
И ще паднат с над 50% следващата година!
60
1
 
15
 
! Отговори
До 73 преди 9 месеца
Лошото е,че в цената на новото строителство не се включва нито лепенето на плочките, нито самите плочки.Там купуваш на тапа и Ш/З.Нямаш дори интериорни врати, а при някои дори баните са на груб строеж (за да е по-удобно на новодомците)Ако платиш 2000 евро за квадрат (който всъщност е не повече от 90см на 90см, а при някой по-разчупени сгради е във формата на неправилен осмоъгълник описан около елипса), после трябва да сложиш поне още 500, дори 1000евро допълнително за да стане пригодно за живот
59
1
 
3
 
! Отговори
смях преди 9 месеца
До Люлин - хаха, абе люлин как от оня ден починала бабата, а вече внука стигнал до агенциите от холандия и разказал на всички съседи какво са си говорили. Смях
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Реален разговор между строителни предприамачи през 2012. Цитирам - Брато, толкова ме е ударила кризата, че вече ода на почивка само с жената.
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Балонът вече се спука. Година и половина трендът е надолу, ама никой няма интерес /разбирай строители, брокери, банки, та и държавата/ да се раздухва това, защото от спукването такъв вакуум може ще се заформи, че ще изсмучи много милиарди за отрицателно време.
56
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само който не е започнал да строи , той не знае колко е скъпо. Ние от две години си строим къща. Без да смятаме цената на парцела, за груб строеж ни взеха по 800 лева на квадрат за къщата , а след това да не ви казвам. В момента по 60 лева искат за лепене на плочки. А за двете бани да ги довършат с материалите 15 хиляди. Който се лъже , че било евтино да строи, да забрави.
55
0
 
7
 
! Отговори
Стоител до оня с500е преди 9 месеца
Така, хубавите апартаменти - обезщетение за собствениците на парцела, материалите скъпи, работниците и те вече скъпи, панамерите и те поскъпнали, яхтите също. Жената само екзотични острови и в главата, а любовниците искат вече освен хубаво е*ане да им подариш и лъскав жип, та и ако може и апартаментче.Е как бе хора, да продаваме на 500евро квадрата (включващ и пътеката пред вратата на съседа ти)
54
4
 
6
 
! Отговори
Някои сме на плюс преди 9 месеца
Колеги, с тези ниски лихви и 30-40 % инфлация, на много хора им се обезцениха заемите, които се изтеглиха преди 5 години
53
1
 
26
 
! Отговори
огромна молба преди 9 месеца
какво работят ( без приказки за ИТ ) хората, които купуват апартамент за 300 000 ЛЕВА и как не ги естрах от вноските за следващите 30 години, какви жени имат ( няма левове ), деца планират ли .. пеша ли ходят както се казва не излизат сметките ?? или всеки по София взема 5000 - 10 000 ( ИТ тата по 15 000 - 20 000 ) и чистачите са на 7000 или СИТУАЦИЯТА е ДРУГА ?? :)
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Счетоводител . . .Пълни глупости, че един квадрат струвал 500 евро. Друг път струва толкова. А цената на парцела за строителство, а разрешителни и една камара с глупости. Преди няколко години си купихме жилище в нов блок, който още не беше построен. Блокчето не е голямо с около 20 апартамента и познайте още преди да го започнели, най хубавите апартаменти с южно изложение , втори , трети етаж са за обезщетение на собствениците на земята. За един декар парцел, 4 тристайни с гаражи
51
7
 
32
 
! Отговори
До 61 преди 9 месеца
Когато гори съседа ти,скоро изгаряш и ти. Пожарът бошува от над 30 години вече.Изгоря Северозапада,изгоря Нова Загора,Айтос и още десетки градове.София е само временно спасение.Пушекът вече се усеща и тук.Съвет към малкото останали българи - хващайте самолета и се махайте,докато все още има възможност. Защото в момента в който западните ни партньори видят, че от моловете,хранителните магазини и евтината и качествена работна ръка не е останало нищо - ще станем държава на генералите, като Судан.
50
0
 
6
 
! Отговори
Калин 100янката преди 9 месеца
Цената те е важна важното е да има корупция
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 41 Ако имаш предвид, че в квартал Кремиковци има роми, има, но вече са доста малко и живеят в блоковете в жк.Кремиковци, квартал Кремиковци е само от къщи. Ромите повечето си продадоха апартаментите и се изселиха в чужбина. Квартала е доста спокоен, престъпност почти няма.
48
3
 
14
 
! Отговори
Аз ако имам пари за преди 9 месеца
Апартамент в София ще емигрирам в Европа. По добре