Наемите скачат, двустайните в София гонят 800 лв. на месец

Много хора предпочитат да се настанят временно вместо да купуват
22 авг 2023 21:45, Анисия Иванова
206
Наемите скачат, двустайните в София гонят 800 лв. на месец
Снимка: БГНЕС

Наемите в София ще продължат да нарастват, коментират брокери на имоти. За това има много причини. От една страна цените на жилищата вече са твърде високи и много хора предпочитат да живеят под наем, докато станат финансово по-стабилни и се ориентират на пазара на имоти. И едва след това пристъпват към покупка на собствен дом.

От друга страна чуждестранните туристи вече са на нивата от преди пандемията. Затова много хора отново започнаха да отдават жилищата си за краткосрочно настаняване на туристи вместо да търсят дългосрочни наематели. Това ограничава предлагането на качествени имоти в най-предпочитаните райони на столицата.

Наемите на двустайните жилища в столицата нараснаха средно до 760 лв. на месец, при около 700 лв. преди година, показват данни на специализиран сайт за недвижими имоти. Това дава основание на експертите от бранша да прогнозират, че наемите ще продължат да растат и може да достигнат ниво от около 800 лв. Това са средни нива на наемите на двустайни жилища, но реално те са в много широки граници и зависят предимно от локацията на имота и обзавеждането му.

Традиционни в София най-високи са наемите в районите “Оборище”, “Изток”, “Лозенец” и около Южния парк. А най-евтино излиза наемането на жилище в периферните квартали като “Овча купел”, “Люлин”, “Обеля” и “Надежда”. В южните квартали на столицата наемите на двустайните жилища са около 850 лв. на месец, показват данни на компания за недвижими имоти, цитирани от "Труд". Но наемът на ремонтиран апартамент с модерно обзавеждане в крайните квартали може да бъде дори по-висок отколкото на старо жилище в центъра, където мебелите не са сменяни и ремонт не е правен от десетки години.

Наемите на тристайните апартаменти в София са средно в размер на 1100 лв. на месец при около 900 лв. преди година. Но реалните наеми са в много широк диапазон. За апартаменти в нови сгради и с модерно обзавеждане наемите могат да надминат 1000 евро на месец. Такива жилища например наемат чуждестранни мениджъри в големи компании, които са в страната за няколко месеца. Или пък българи с високи доходи, които още не са решили дали да се установят в България, или да заминат в чужбина. Наемите на жилища в крайните столични квартали със старо обзавеждане са значително по-ниски.

Колко време едно жилище ще престои на пазара преди да бъде намерен наемател много зависи от месечната сума, която иска собственикът. Някои предпочитат бързо да намерят наемател и предлагат апартамент с наем малко по-нисък от средния за съответния район. Други пък са готови за изчакат по-дълго време и предлагат имота си с малко по-висок наем.

Средната цена на тристайните апартаменти в София е 175 хил. евро, показват данни на специализиран сайт за недвижими имоти. Преди две години същите жилища са били със средна цена от 120 хил. евро. Само за две години повишението на цените е с 45 на сто.

За това има много причини. От една страна високата инфлация повиши цените на строителните материали. Освен това заради инфлацията много хора решиха да вложат парите си в недвижими имот, което доведе до ръст на търсенето на къщи и апартаменти. Инфлацията вече е по-ниска, но остава в пъти по-висока от лихвите по банковите депозити. Това е добре за пазара на имоти, тъй като хората продължават да купуват жилища с инвестиционна цел.

Средната цена на двустайните жилища в София е около 116 хил. евро. Преди две години цената на такива апартаменти беше около 79 хил. евро. Поскъпването на тези имоти е с близо 47% за период от две години. Именно двустайните жилища са най-предпочитани при покупка с цел инвестиция. Затова цената на тези имоти е нараснала малко повече отколкото на тристайните апартаменти. Но конкретната цена на всеки имот зависи от типа строителство на сградата, района в който се намира, средата около сградата и състоянието на общите площи, както и от това какъв ремонт е необходим преди новият собственик да може да се нанесе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безработното"програмистче"се трансформирало в рентиерче-Кореняк Софиянче!
38
2
 
16
 
! Отговори
Тик Так преди 10 месеца
Сельоо ти 5000 лева ли взимаш та се съгласявш на тоя безумен наем... 800ЛВ Ама ВАЖНОТО Е ДА СИ У СОФИЯ
37
6
 
13
 
! Отговори
ВарненецЬ преди 10 месеца
"Драги сeляни,като не Ви харесва обратно от където сте изпълзяли!!!".............Бъди спокоен, трябва да са ме положили в дървен костюм и да са ме закарали против последната ми воля в Шоплука, за да ми стане постоянно местообитание.
36
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наемодателите тотално са сдали умствения си багаж. Онзи ден от чист интерес се поинтересувах за размера на наема на тристаен апартамент около 80 квадрата, вярно, на ул. Сан Стефано, вярно, добре изглеждащо ново строителство, но искаха 2500 ЕВРО на МЕСЕЦ. Не можах да се сдържа и се изсмях на глас на собствениците и им казах да се прегледат спешно. Така че балончето започва вече да се пука, скоро ще пазаруваме апартаменти за стотинки, ако някой има желание, де
35
27
 
6
 
! Отговори
Ребека Фон Ауф преди 10 месеца
Винаги можеш да познаеш провинциалиста *** в София. Най - верните показатели са :Носи евтини дрехи .Задължително е с чантичка хоризонтална през рамо.Жена му гледа стреснато - като ***.Децата му са мърляви ,*** и дебели .Чете менюто 1 час като седне някъде
34
5
 
13
 
! Отговори
ицо преди 10 месеца
Хахахаха. Кви са тия мокри сънища, хахахаха. Развеселихте ме преди лягане, благодаря!!! Хахаха
33
22
 
8
 
! Отговори
СофиянецЪ преди 10 месеца
Драги сeляни,като не Ви харесва обратно от където сте изпълзяли!!!
32
3
 
33
 
! Отговори
Валентин преди 10 месеца
Интересно как всичко се смята в евро но всички работещи в Бг получаваме фишове в Бг лева.Пишете си Бг лева колко струват апартаментите!!!
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
им разлика двустаен 40 кв.м. и двустаен 100 кв.м. хайде първо да уточним тези неща , а пък после да говорим за пари ....
30
5
 
8
 
! Отговори
Тодор преди 10 месеца
До кореняк. Благодари на момчетата от сайта, че колегиално ми отказаха да ми дадат IP-то ти. В противен случай щеше да изкараш бързи 10-20 кинта от феята на зъбките. Плюс още бонуси.
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"От една страна цените на жилищата вече са твърде високи и много хора предпочитат да живеят под наем, докато станат финансово по-стабилни и се ориентират на пазара на имоти. И едва след това пристъпват към покупка на собствен дом."-----------Това го кажете на семейството наематели, които вече 21 години ползват един от апартаментите ми. Главата на семейството е полицай.
28
2
 
37
 
! Отговори
Stalinista преди 10 месеца
30 процента празни жилища, новопостроени жилища пак празни, никой не купува, ама няма и под наем и някой се опитва да надуе балона ама не става!
27
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако цените бяха такива, каквито са в мечтите на някакви алчни брокерчета, дето с умиление си спомнят дните с по 50 000 лв. комисионни от ненормалници, дето купуват двустайки за по 200 000 евро, то по скоро щеше да е изгодно да живее човек в Германия например. За съжаление тия цифри остават само в мокрите сънища на ненаялите се брокерчета... Истината е че е настанал последния напън за пране на чувалите с пари от прехода, щото като приемем еврото тия чували ще станат хартия за горене...
26
2
 
36
 
! Отговори
Дойде партенката преди 10 месеца
"Наемите в София ще продължат да нарастват, коментират брокери на имоти" - разбира се, че "брокери на имоти" ще очакват повишаване на цени. Те са на процент - колкото по-висока е цената на сделката, печелят повече. А dnes.bg имат и сайт за недвижими имоти (вижте горе в лентата - собственици са и на Imoti.net). През някоя друга седмица от сайта пускат такава статия за "нарастващи цени". Беше забавно, вече е досадно. Никой не ви вярва. Ако има *** да се върже и да даде такива пари, негов избор!
25
5
 
14
 
! Отговори
Кореняк Патриции преди 10 месеца
До "Кореняк Софиянец"А бибитки на патриции правиш ли,ей така между другото?
24
5
 
12
 
! Отговори
Stoyanov преди 10 месеца
До Кореняк Софиянец ---- Ако срещнеш жена ми щи падне ченето бе селянин. То си по-селянин от селяните. И защо да ме вика някой в София след като си живея в София - ***
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как може да си купиш апартамент в някоя от тия блокове, като тия горе на снимката, като са застроени един до друг и постоянно зяпаш кога съседката от съседния блок, ще си отвори прозореца, за да и гледаш дyпаpата? Та то между тия блокове няма нито една градинка, нито едно дръвче, което да пречиства пpъднята, пренасяна от единия блок към другия?
22
2
 
26
 
! Отговори
Тодор преди 10 месеца
Измисленяка имотен програмист кореняк софиянец със заплата 13 бона пак ли се появи? Тоа ако му намера панелката къде е, нема може пише доста дълго време, може да е повече от петилетка.
21
0
 
43
 
! Отговори
леля чичо преди 10 месеца
благодаря за тази новина, утре отивам веднага да купувам някакъв апартамент, ще си набия една ипотечка и 30 години ще съм на хляб и вода , благодаря за тази неангажиращо намекваща реклама
20
24
 
10
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 10 месеца
Жилищата са скъпи защото програмистите купуват по два - три апартамента без да се пазарят и не остават за трудовите българи.