Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени
17 окт 2024 21:30, Гергана Попова
582
Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия обеща да достави 49 танка M1A1 Abrams на украинската армия, след като доставените от САЩ, през септември 2023 г., 31 понесоха изключителни загуби. Министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой обяви на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел относно доставката: „Тези танкове ще осигурят повече огнева мощ и мобилност на украинските въоръжени сили и ще допълнят подкрепата, предоставена от нашите партньори за бронираните бригади на Украйна – Австралия беше непоколебима в нашата подкрепа за Украйна“, пише military watch magazine.

Още по темата

Решението идва само седмици след получаването от Австралия на първия от 120 по-способни танка M1A2 Abrams от Съединените щати, които ще заменят по-старите M1A1. Докато предишните M1A1 на Украйна бяха построени специално за страната, тези, доставени от Австралия, са в експлоатация от десетилетия, което означава, че ще изискват значително повече поддръжка.

Решението на Австралия да предостави танкове M1A1 Abrams идва, тъй като много поддръжници на Украйна в рамките на НАТО се въздържаха от по-нататъшни доставки на основни бойни танкове, поради нарастващ недостиг в собствените им запаси. Степента на загубите на украинска бронетехника в битките с руските сили направи това особено пагубно за способността на страната да поддържа военните си усилия. Превозните средства бяха временно изтеглени от фронтовата линия през април, като украинският персонал изтъкна недоволството си от представянето на Abrams, цитирайки както технически проблеми, като уязвимостта на електронните компоненти към кондензация, така и тяхната уязвимост към руския огън.

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени, извадени от строя или пленени.

Abrams не се представи по-зле от други западни класове танкове, доставени на Украйна, като германският Leopard 2A6  беше разгърнат за първи път на фронтовата линия през юни 2023 г. по време на масова украинска офанзива срещу руски фронтови части, преди да бъде заснет да понася тежки загуби.

През януари 2024 г. бе потвърдено, че по-голямата част от Leopard 2 , експлоатирани от украинската армия, са станали неизползваеми в битка с руските сили, като над една четвърт са напълно унищожени, а останалите са повредени и са извън способността на армията да ги поправи.

Оттогава продължават да се появяват кадри, потвърждаващи значителни загуби. Множество танкове Abrams и Leopard 2 бяха заловени от руските сили, като кадри потвърждават, че превозните средства, заловени сравнително непокътнати, са били проучени в съоръжения в страната, давайки представа за ограниченията на техните характеристики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


582
Още от Русия
Харис за миграцията, смяната на пола и ще се среща ли с Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Чехия дала пет пъти повече пари за руски петрол, отколкото за помощ на Украйна. Чехия, Унгария и Словакия са увеличили покупките на руски нефт след инвазията на Москва в Украйна.
111
1
 
10
 
! Отговори
абе преди 12 часа
ЯЗЪК, ДЕТО ТОЯ ЗЕЛЕН ПЛЪХ ОБИКАЛЯ КАТО ЦВЕТАРКА НА ЗАПАД ЗА ОРЪЖИЕ - всичко ставало на скрап, айде, откажи се вече!
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Приходите на Русия от продажби на петрол и газ през август се увеличиха с 20% (до $8,7 милиарда) в сравнение с миналата година, - Bloomberg
109
9
 
3
 
! Отговори
до 91 преди 12 часа
Е, ти пък спря на най-интересното. Херсон, Суджа, Белгородска област, крайцера Москва... 20% месечна инфлация в Русия, първа загуба на Газпром от както е основан... близо милион руски жертви...
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Скришом и тихо Европа купува все повече руски газ. Внимава да не се разчуе.
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Касите на Путин се пълнят и с долари, и евра и с квото си искаш валута. Няма нищо което да не може да получи.
106
3
 
8
 
! Отговори
абе, дебили, преди 12 часа
Нали разбирате, че ще бачкате като животни и ще мизерствате за да плащате газта и нефта на Путин, докато Путин не спука гьзовете на укронацистите и докато ЕС не се разпадне. А когато ЕС се разпадне, вие ще мизествате още повече, защото сте нищожecтвa, защото сте нищо без ЕС, изцяло зависими от ЕС, и без ЕС не можете дори и да прьднете. Майка ви жална тогава...
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Глобалният доларов свят се разпада.
104
11
 
4
 
! Отговори
Рай на земята. преди 12 часа
Населението на Русия е намаляло с 1 000 000 за последните 2 години? Добре че са Руските Телефони, телевизори, печки, коли, миялни, климатици, мартаци, компютри, таблети, часовници, хладилници, ех тези хладилници... NVidia e по-голяма компания от цялото БВП на Русия, със целия им износ на петрол и газ. В Русия дори и колелета не правят, защото не се копаят....... Държавата на Изкопаемите - в това я превърна Путин. Копаят и другото го внасят. Там няма AI, там има миньори.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Само 49 ли? Дайте още, руснаците ще ги направят на джънк.
102
9
 
3
 
! Отговори
до 99 преди 13 часа
И 100% да я унищожат, ще пратим генератори. Ако трябва на всеки украинец по един. Даже ако трябва по пет ще му изпратим.
101
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
А с Газпром тази световна компания кво става? Да не са изпреварили Apple вече? Мутрофеевна кво вика?
100
1
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 13 часа
ТАНКОВЕТЕ СА БРАКУВАНИ !!! ПО УДОБНО Е РУСИЯ ДА ГИ УНИЩОЖИ НА НЕЙНАТА ТЕРИТОРИЯ , ВОЙНАТА Е ТАМ , А И ОУЩТРЕЛИЯ И Е ДАЛЕЧ !!!
99
11
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 13 часа
Имаме си пари, угаждаме си. Като беше България с най-евтин ток в Европа, имаше режим - 1 час има, 3 часа няма и като дойдеше токът, спираше водата. Не мерси! Предпочитам си днешния най-скъп ток.
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Почти 90% от цялата топлинна енергогенерация на Украйна е унищожена или повредена, заяви украинският премиер Шмигал.
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Financial Times: Руският бизнес извлича огромни печалби от напускането на западните компании.
96
2
 
8
 
! Отговори
долар капут преди 13 часа
Bloomberg: Русия прeдстави платежната система на БРИКС, унищожаваща господството на САЩ.
95
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Малии 20 от 31 Абрамс танка за 2 год война саунищожили колхозниците. Те това са колосални загуби хахха. Направо погром в епични размери хахах
94
3
 
10
 
! Отговори
п.п. преди 13 часа
СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ! СЛАВА НА БРАТУШКИТЕ!
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Руското оръжие превръща прехвалената западна техника в скрап, а руския РЕБ разоръжава, дезориентира и деморализира западното пушечно месо.