Затворническите дневници на Навални за ада в колонията "Полярен вълк"

Той описва как се е примирил, че ще умре там
14 окт 2024 21:30, Нели Христова
116
Затворническите дневници на Навални за ада в колонията "Полярен вълк"
Снимка: БГНЕС

Покойният руски опозиционен лидер Алексей Навални е бил жертва на подигравки от страна на пазачите в затвора, които са криели сладкиши в джобовете му в опит да "подкопаят" гладната му стачка. Това разкриват неговите затворнически дневници.

Предизвикателни записи в дневника на 47-годишния мъж, който оцеля след отравяне с "Новичок" през 2020 г., преди да бъде арестуван в Русия, разкриха последните му години – включително 24 дни, прекарани в гладна стачка заради достъпа му до медицинско лечение.

Той почина през февруари в отдалечена руска наказателна колония на север от Арктическия кръг, известна като "Полярен вълк".

Продемократичният активист казва, че се надява мемоарите му да бъдат негов спомен, ако "най-накрая ме убият", в откъси, публикувани в списание The Times.

Той разкрива, че иска жена му и семейството му да се възползват от всеки аванс и хонорари за публикуването на спомените му, добавяйки: "Нека си признаем, ако мрачен опит за убийство с химическо оръжие, последван от трагична смърт в затвора, не може да се помести в книга, той е трудно е да си представим какво би могло."

В разтърсващия разказ за 24 дни, прекарани в гладна стачка през 2021 г., Навални разкрива как пазачите се опитвали да подкопаят протеста му, докато губел средно по 1 кг на ден. На 2 април той пише, че два пъти е намирал бонбони в джобовете си, а пазач го е принуждавал да отиде в столовата и да седне на масата с храната си.

"Отидох до столовата, но, разбира се, не взех никаква храна", пише той. "Отидох направо до една маса. Един ужасно хитър сержант се опита да ме убеди да се наредя, да взема храна, да седна на масата с нея, но след това да я дам на другите. Дайте ми почивка... Очевидно тяхната стратегия ще бъде да се опитат да подкопаят гладната стачка. Това е всичко, което знаят. Вече два пъти намерих бонбони, поставени в джобовете на палтото ми. Първият път дори не аз ги "открих". По време на обиск те започнаха да се подсмихват: "Але, Алексей Анатолиевич, какво прави тук този бонбон?" След това започнах да проверявам джобовете си и вечерта намерих още бонбони. Странно е, че най-важното нещо в затворническата гладна стачка трябва да е да знаеш да провериш джобовете си."

Два дни по-късно той описва ситуацията като "фарс", тъй като негов другар затворник получил специални привилегии да пържи пиле и хляб за цялото отделение.

"Радвам се да кажа, че духът ми не се поддаде на пърженото пиле", пише той на 4 април. "След пилето започнаха да пържат хляб, като нарочно оставиха отворена вратата към кухнята. Хлябът е по-сложен. Това ми е слабост. Миризмата на пържен ръжен хляб наистина ме привлича. Въпреки това аз просто съсредоточих вниманието си върху него и след това продължих напред. Мислят ли, че миризмата на храна ще ме накара да се откажа от гладната стачка?"

На следващия ден той се разболява, вдигайки рязко температура, а до 7 април теглото му пада до 80 кг – колкото е тежал в ранните си тийнейджърски години. Въпреки бързата загуба на тегло, той отбелязва, че тепърва ще има плочки на корема.

"Навсякъде в интернет четете, че коремът ви става ясно видим, когато телесната ви маса е по-малко от 10 процента мазнини", пише той. "Моите сега изглежда са спаднали до 3 процента, но все още няма следа от тях."

Той слага край на гладната си стачка около две седмици по-късно, след като затворът изпълни искането му да посети външни лекари поради загуба на чувствителност в ръцете и краката му. Те го предупредили, че продължаването ще бъде животозастрашаващо.

В запис през следващия месец той описва борбата до 22-ия ден без храна като "битка между живота и смъртта", но настоява, че е можел да продължи до края.

"Открих резерв от воля и успях да издържа всичко без затруднения. Когато си задавам директния въпрос "Можех ли да продължа гладната стачка до смърт?", сега имам отговора. Да, можех", пише той.

По-късни записи в дневника, публикувани в New Yorker като откъси от книгата му Patriot: A Memoir, разкриват как той е приел съдбата си, когато е изправен пред поредица от обвинения, повдигнати от режима на Путин, включително присвояване, измама и екстремизъм, като се е подготвял за най-лошото с една техника, която описва като своя "дзен затвор". Той лежал в леглото си след изгасване на светлините и си мислел: "Ще прекарам остатъка от живота си в затвора и ще умра тук", докато мислено репетирал приемането на най-лошия сценарий.

Той дори предупредил съпругата си Юлия при първото й посещение при него в затвора, че има голяма вероятност никога да не бъде освободен.

Навални описва изриването на сняг с тежки дървени лопати като част от бруталния затворнически режим. Други записи разказват за започване на работа в 6.40 сутринта и прекарване на седем часа пред шевна машина на табуретка под височината на коленете.

В неделя не ги карали да работят, но ги принуждавали да седят на дървена пейка в продължение на десет часа.

До декември 2023 г. той описва себе си като "Дядо Коледа" след 20-дневно пътуване до отдалечената сибирска наказателна колония, известна като Полярен вълк, където температурите са до -32C.

Навални почина на 16 февруари 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от Русия
Москва: 30 000 души са евакуирани от районите по границата с Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От както Саудитска арабия влезе в БРИКС изведнъж всичката й военна техника струваща стотици милиарди се преобразува от американска в руска. Това е страшен сигнал, защото Саудитска арабия има четвъртия най-голям военен бюджет в света след САЩ, Русия и Китай... Майтапче малко. Продължават да купуват от САЩ, Франция и Британия като за световно.
43
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Имената Навални и Пригожин са като огромни циреи на лицето на Путин. Ботоксът не може да ги скрие.
42
2
 
5
 
! Отговори
ГУЛАГ преди 4 дни
е много по-Велика Система от тези Северни Вълци!
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 43. Срещу кой се е борил ?
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Няма да си ги купя. Мерси за рекламата.
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Смъртта на един човек винаги е трагедия, поне за неговите близки и познати. Изключение правят диктатори, срещу един от които се е борил Навални. Тяхната смърт обикновено е огромно облегчение, радост и някакъв вид справедливост и възмездие за милиони хора.
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия няма да приеме вариант при който западът признава четирите нови територии на Русия, а останалата част от бившата украинска Съветска република да стане член на НАТО.
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тия съвсем за наивници ни взеха. Кой ще даде този дневник да излезе от затвора ако пише такива неща, верваме им.
36
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
БРИКС измества ЕС.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Епа па ли не можаа да го утепат Тръмп?
34
2
 
6
 
! Отговори
Войводата преди 4 дни
1. ЗА НЕЯ 2. Когато те нападнат от засада трябва да потиснеш страха. 3. Казвам ви го как се прави. Оцелял съм в 203 битки на живот и смърт. 4. Знай че те нападат, з то ти си имал мнение и си направил нещо, което е наранило някой. 5. Присвий очи и веднага потърси опора в гърба. Може стена дърво. Докосни я с гръб. Виждаш ли ти вече не си сам а те са само трима. 6. Нападай рязко и се връщай до опората.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Македония в БРИКС при Русия, Индия и Шри Ланка
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Човекът е умрял какво го дъвчете
31
2
 
1
 
! Отговори
Лада НИВА преди 4 дни
LADANIVA - Saraiman | POSTCARD (Official Video)
30
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нито е "опозиционен", нито е "лидер". Измислен герой от МИ6. Близките му да се възползват от хонорарите от мемоарите - даже не са му платили като хората, а той се раздаде - артистично, достоверно, абе всичкото което поръчаха. Но такава е англииската благодарност. Всъщност е евроатлантическа ценност : "Нищо лично, просто бизнес!"
29
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За БРИКС има опашка от кандидати, а Македония казва на ЕС и САЩ - ако искате станем членове на ЕС, трябва да изпълните това и това и българите да ни се нагьзат, иначе няма да ви станем членове. И ЕС няма избор, сега ще натисне българите да се нагьзат, и българите както винаги ще се нагьзат.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се очаква да се свие с 0,2 на сто през настоящата година, сочи ревизираната правителствена прогноза, представена вчера от министъра на икономиката Роберт Хабек, съобщават ДПА и Асошиейтед прес. Това означава, че най-голямата европейска икономика ще се свие за втора поредна година.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Къде са Скрипалите?
26
4
 
5
 
! Отговори
Абе 22 преди 4 дни
Кво е това Шри Ланга???? 198 ми по БВП в света или по-назад???
25
5
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 4 дни
Путин ще спечели избори само в гробищата