Русия на Путин: 50 нюанса на мълчанието

Днес един от начините да изразиш несъгласие там е да мълчиш
13 окт 2024 07:15, Красимир Ангелов
341
Русия на Путин: 50 нюанса на мълчанието
Снимка: БГНЕС

В Русия репресират хора заради изказано различно мнение. Днес един от начините да изразиш несъгласие там е да мълчиш. Защо е важно да чуем мълчанието на тези, които така се противопоставят на режима? DW публикува статия на Анна Наринская.

Съветски гражданин и американец спорят в коя страна хората са по-свободни. "У нас всеки може да се провикне от площада пред Белия дом, че Рейгън е глупак", казал американецът. А съветският човек му отвърнал: "Че и при нас всеки може да извика от Червения площад, че Рейгън е глупак!".

Този виц е стар почти колкото мен. През годините остроумието на човека от Съветския съюз е пораждало у мен различни възприятия: веднъж съм го вземала за проява на наивност, преминаваща в глупост; друг път ми се е струвало пример за лицемерие; после като остроумен начин да поставиш на правилното място събеседника, който не иска да разбере контекста. А днес определено вече го смятам за квинтесенция на отчаянието.

Наказание за мисловно "престъпление"

Какъв вид протест по принцип е възможен, когато протестите са напълно забранени? И - за да продължа тази мисъл - какво би се считало за протест в такава една ситуация?

Поглеждайки назад, осъзнавам, че съветският герой от анекдота силно е преувеличил границите на своята свобода. Да крещиш от Червения площад, че "Рейгън е глупак" може да бъде само част от организирано събитие. Едно солово изпълнение със сигурност би завършило с протокол за провинение, ако не и с нещо още по-лошо, като например принудително психиатрично лечение. В края на краищата да обявиш еднолично Рейгън за "глупак" може да се сметне не само за злонамерена инсинуация, но и за демонстрация на неуместна свобода на духа.

Русия на Владимир Путин репресира гражданите си с много повече страст, отколкото Съветският съюз от времето на гореспоменатия анекдот. Какво поле за действие остава на тези, които не са съгласни? Какво може да се направи, когато самото мнение, съображение или оценка - всичко това се наказва, и то често не с някакъв протокол, а със затвор?

Сред безкрайния поток от лоши новини, които ни заливат, но нямаме време да вникнем в тях, присъдата, която московчанинът Юрий Коховец получи за това, че е отговорил на въпросите в проведено на улицата проучване на общественото мнение, не получи достатъчно внимание от обществото.

На въпроса за отношението му към войната в Украйна той отговори, че не я подкрепя и че това не е отбранителна, а агресивна война от страна на Русия. За този свой искрен отговор на въпроса за случващото се в Украйна Коховец бе осъден на пет години и половина в наказателна колония - за разпространяване на "фалшиви новини" за руската армия. Така за пореден път се сбъдва пророчеството на Оруел, че ще има наказания за мисловно престъпление. Искреният отговор на въпроса "Какво мислите за това, което се случва?" се оказва криминално престъпление в днешна Русия.

"Достатъчно е само да премълчиш"

В ситуация, в която честното изразяване се изкоренява със силови методи, а артикулираната лоялност към режима е почти единствената гаранция за успех (поне в хуманитарната и художествената области), мълчанието става особено важен похват.

Много добре разбирам как звучи това: мълчанието придобива особено значение. Как звучи за онези, за които (както и за мен) етичният постулат, формулиран през 1960-те години от Александър Галич, се е превърнал в част от вътрешния ни свят: "Колко лесно е да станеш палач: достатъчно е само да премълчиш…"

Въпреки че именно Галич, ако го слушаме внимателно, предлага възможността да се освободим от този праволинеен подход. В същия текст, който изобличава съглашателството, има една фраза, за която напоследък често се сещам: "Колко пъти сме мълчали по различни начини, но не "против", а "за"!"

Убедена съм, че в днешна Русия много хора мълчат "против". Да, това мълчание не е достатъчно, то практически не е достатъчно за нищо, но заслужава да бъде чуто.

Когато мълчанието е "против"

Понякога това мълчание може да бъде изразено с жест, с някакъв знак. Един от най-ярките примери за такъв знак е "случаят Пазолини". За да не бъдат обвинени в гей пропаганда, издателите на книга за живота на италианския публицист и режисьор почернят онези места в книгата, свързани с неговия "нетрадиционен" любовен живот. Параграфи, дори цели страници, покрити с черни линии.

Книгата за Пазолини е най-известният, но не и единственият пример за това как издателите, макар и да не нарушават това подивяло (няма друга дума за това) законодателство, все пак заклеймяват самото съществуване на цензурата. Почерненият текст показва, че тук има нещо, което на вас, руските читатели, не е позволено да прочетете.

Разбира се, книгоиздаването е една от редките сфери, в които подобен жест е технически възможен (а дори и там мисля, че дните на подобен фронт са преброени). Никой няма да забележи изрязани сцени във филм или да отбележи, че изпълнителят на главната роля, който е попаднал в черния списък, е бил подменен (във вече заснет филм) с друг изпълнител, което благодарение на новите технологии вече не е изолиран случай в руското серийно производство.

Не говори "за", мълчи "против"!

Руската система използва всички ресурси, за да изтласка нежеланото - теми, факти, хора. Става все по-трудно, даже невъзможно да се противопоставяш на това и същевременно да останеш свободен и с поне някакъв доход.

Вече повече от година не съм била в Русия и не мисля, че скоро отново ще отида там. Но, подобно на много емигранти, не преставам да мисля за страната си. Кореспондирам си с приятели, които са останали в Русия, опитвам се да следя не само разрастващите се репресии, забрани и ограничения, но и все още съществуващата (разбира се) зона на "обикновения живот".

Наистина е опасно да изразяваш мнение "против", когато си в Русия. Но все още е възможно да не се говори "за". Все още е възможно да се мълчи "против". И мисля, че е важно да чуем това мълчание.

*Анна Наринская е журналистка, режисьор на документални филми, кураторка на изложби и изследователка в Института за човешки науки във Виена

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още по темата: DWВладимир ПутинРусия
Още от Русия
Агов: България има интерес Харис да спечели
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
2
 
! Отговори
Мъдрецът преди 5 дни
Путинака е изключително миролюбив nич! Той и Медведев действат на принципа " Прави любoв, а не война!"!
174
3
 
4
 
! Отговори
РУЧКО преди 5 дни
Няма яйца на магазина, но ще мълча!
173
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Надеждата на Запада за Евромайдан в Москва, умира последна!
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
17ти Август: аве слатинския брус, якажи как за една вечер урките те дупиха и вече нямаш приятели урки ве. От тогава се оглеждаш за тях.
171
2
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 5 дни
По време на обмена на пленници наскоро, Германия получи наколко руски дисиденти, за да може Русия да си върне шпионите.. дисиденти този Кара Мурса например, сега живеят на наша издръжка тук! Даже те искали да си останат в Русия, но по сделката трябвало и Запада да получи нещо..
170
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Много се чудя защо в учебниците по история липсват моментите от периодичното избиване на руснаци и русофили. Мисля през 1856г, 1877г, 1886г, 1916г, 1923г, 1943г. Ако съм пропуснал някоя година допълнете. Оказва се че русофобията е породена от историческите събития, а русофилията е набита насилствено през социализма. Може би е дошло време да гласуваме за антирусофилската партия на Пеевски
169
2
 
4
 
! Отговори
До 169 преди 5 дни
Ве, Ме дойде дойде от украинския крипичарник,да се обясняваш пак
168
7
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 5 дни
Така е, страхливите руснаци мълчат. И русофилите ще мълчат, когато ги oнoдим.
167
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
17ти Август:Да ,ама за нас българите е демокрация,а не за тия от Украйна, дето се правят на българи и софиянци,тъпейко - Вие къде живеете да чакате да веете знамето на колхозниците на националния ни празник за един сандвич ли сте българи ве? Па те урките са по-българи от вас ве, поне това не правят. И като живееш в панеленото гето и се мислиш за софиянец ли ве слатински брус?
166
1
 
4
 
! Отговори
До 165 преди 5 дни
Пак ли се обаждаш от коневръза бе украински шмиргел:), дето не знае,че квартал Слатина няма нищо, че всички така му казват.Общината е Слатина,но се ползва и като има на квартала, защото другото име е доста дълго
165
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
В Русия има повече свобода на словото, отколкото в германия.
164
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Много се чудя защо в учебниците по история липсват моментите от периодичното избиване на руснаци и русофили. Мисля през 1856г, 1877г, 1886г, 1916г, 1923г, 1943г. Ако съм пропуснал някоя година допълнете. Оказва се че русофобията е породена от историческите събития, а русофилията е набита насилствено през социализма
163
2
 
3
 
! Отговори
Дейтче Зеле преди 5 дни
Надеждата на Запада за Евромайдан в Москва, умира последна!
162
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
17ти Август:Грешките ги правят основно тъпейките като теб, който си помислиха,че тук вече им е Урколандия и сричат изтъркани опорки,ама това да не харесваш украинската евтина простотия няма нищо общо с русофилството и за това в София -- Тука ли си ве слатински брус? Как е в панеленото гето? Като нямаш нищо общо с русофилството, ейде поне един път напиши, че путинарко е военнопрестъпник или ше ти спрат сандвичите от пасольството?
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Руснака гошибат от 1600 години като роб. Първо Българите, после Аварите, после Хазарите, след това Варягите от Киевска Рус, после Печенегите, Куманите и Монголите. Но най голямото робство е от 300 години от своите помешцици
160
1
 
4
 
! Отговори
До 159 преди 5 дни
България била демокрацияти верно ли? Кажи че ти плащат не може да си толко тъъъп?!
159
0
 
2
 
! Отговори
До 156 преди 5 дни
Да ,ама за нас българите е демокрация,а не за тия от Украйна, дето се правят на българи и софиянци,тъпейко
158
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"И за това дойде тук да усмърдиш всичко с украинката си простотия, така ли или избиваш комплекс за малоценност и всички са длъжни да го търпят тук, защото било демокрация" - Виж как знаеш копейко, именно защото тук все още е демокрация за разлика от голташка пРосия в която дори и вие копейките нещете да идете.
157
1
 
4
 
! Отговори
До 161 от Берлин преди 5 дни
Българите от Германия бягат вече обратно! Трета година рецесия и деиндустриализация, безработица, инфлация и мигранти! 50% директни данъци и 20% скрити! Не се издъпжа!
156
2
 
3
 
! Отговори
До 162 преди 5 дни
Грешките ги правят основно тъпейките като теб, който си помислиха,че тук вече им е Урколандия и сричат изтъркани опорки,ама това да не харесваш украинската евтина простотия няма нищо общо с русофилството и за това в София на анти -руски протест излязоха 20 клоша, който не се знаеше от колко време не са взимали душ,тъпейко!