Путин е наредил 133 хил. души да бъдат призовани на военна служба

Наборните войници няма да бъдат изпращани в Украйна
30 сеп 2024 20:05, Нели Христова
550
Путин е наредил 133 хил. души да бъдат призовани на военна служба
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е наредил 133 000 души да бъдат призовани на военна служба през октомври-декември 2024 г., предава "Интерфакс".

Указът е публикуван в понеделник (30 септември) на портала за правна информация.

"Да се извърши от 1 октомври до 31 декември 2024 г. набор за военна служба на руски граждани на възраст от 18 до 30 години, които не са в резерва и подлежат (...) на наборна военна служба, в размер на 133 хил. души", се посочва в документа.

Със същия указ президентът на Русия разпорежда да бъдат освободени от военна служба войниците, моряците, сержантите и старшините, чийто срок на наборна служба е изтекъл.

Указът от 30 септември влиза в сила в деня на публикуването му.

От Генералния щаб на Руската армия са съобщили, че наборните войници няма да бъдат изпращани за участие в СВО ("специалната военна операция"- както Русия нарича войната в Украйна) в новите региони на Руската федерация.

"Бих искал да отбележа, че наборните военнослужещи няма да бъдат изпращани за участие в задачите на специалната военна операция в новите региони", е допълнил Владимир Цимлянски, заместник-началник на главното организационно-мобилизационно управление на руския Генерален щаб.

Руските граждани, които тази есен ще бъдат призовани в армията, ще отбиват военната си служба в продължение на една година, е заявил на брифинг Владимир Цимлянски.

"Срокът на наборната военна служба няма да се промени и ще бъде 12 месеца, а изпращането на наборниците от сборните пунктове е планирано от 15 октомври 2024 г.", е съобщил Цимлянски.

Според него "всички наборници ще бъдат изпращани на военна служба в пунктовете за постоянна дислокация на съединения и военни части на територията на Руската федерация".

Цимлянски е заявил, че дейностите, свързани с призоваването на военна служба, ще се извършват в сроковете, определени от руското законодателство, и по планиран начин от 1 октомври до 31 декември 2024 г.

"Изключение ще правят гражданите, живеещи в някои райони на Далечния север и някои приравнени към тях райони, където наборната военна служба ще се извършва от 1 ноември до 31 декември. Това се дължи на климатичните особености на тези територии", е напомнил Цимлянски.

Той е заявил, че около една трета от наборниците ще попаднат в учебни части и военни поделения, където ще "усвояват съвременна военна техника и ще получат военна специалност".

"След завършване на обучението, в съответствие с уменията, които са усвоили, те ще бъдат изпратени във войските", е уточнил Цимлянски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от Русия
Мисията на Марк Рюте в НАТО: Сплотете Запада, успокойте Изтока, помогнете на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
379
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Никой не може да ме убеди,че една копейка притежава повече от 3,4 грама мозък.ь.Никой.
378
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ами че това си е редовният есенен призив на срочна военна служба. Същия, какъвто имаше и у нас, докато имаше срочна военна служба в България? Защо се опитвате да го представите като мобилизация? Горите от желание да целувате четирибуквия на господарите си??? Боже, колко сте жалки и нищожни....
377
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ама защо някои обвързват мобилизацията непременно с украинския фронт? Русия има още толкова много граници, които трябва да ПАЗИ! Да ги Нарушава, разбрахме че може! Дали ще може да Уварди Северната, Арктическата или Китайската граници?
376
9
 
2
 
! Отговори
До 415 преди 3 дни
Е като пак прочетем тук, че във Варна са набили нагъл украинец,ще видим кой , какви наколенки е
375
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До Наблюдател Важното е, че руските наколенки ги хващат отново и отново в едни и същи лъжи за това колко много "обичали" матушката, а то се оказва, че те просто мразят България и българите, затова слугуват, за да мизерясва родината ни.Това е дефиницията на ени4ари.
374
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На дъртия вампир хич не му е жал за младежите,които ще умрат преди него.. Каква трябва да е съдбата му след всичко,което причини тази дребна душица?
373
13
 
2
 
! Отговори
До Наблюдател преди 3 дни
Е като пак избият зъбите на някой нагъл украински кравороб пак ще си говорим в България кой, какъв е,айде наглейте си на воля и се научете да правите разлика между форум и електронна медия
372
7
 
2
 
! Отговори
До 410 преди 3 дни
Ами кажи им го на украинските копейки, дето все руснаци им се привиждат от тия комплекси за малоценност
371
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 дни
Шепата рус0р0би които постоянно лаят срещу Европа, САЩ и останалият цивилизован свят са второ и трето поколение лузъри. Отчаяни и озлобени че не стават за нищо в свободният свят те мечтаят отново България да се върне под руско робство където всички са еднакво бедни. Защо не заминат за блатото наречено русия и да се радват на истинската "демокрация" и "благоденствие" се питат нормалните хора.
370
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Копейките??? Родината ви ви зове.Не се ослушвайте.
369
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Истината Какво им остава: без перспективи, без приятели, без пари ....
368
4
 
1
 
! Отговори
До 406 преди 3 дни
Смени сценария, че се изтърка
367
4
 
1
 
! Отговори
До 406 преди 3 дни
Така ли бе порещ кравороб това ли е просешкия лозунг Сега
366
3
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 дни
Новите опорки на рус0р0бите спуснати от посолството на "Драган Цанков" 28 са да наричат всеки който говори истината за вонящото блато наречено русия да го наричат украинец. Нашите русогъ*золзници са по зле и от московските калмуциии.
365
5
 
1
 
! Отговори
До 403 преди 3 дни
Е украинския не може да чете или не разбира български
364
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До 395 Поредния руски зомби мегафон, който не знае, че не е "редовна служба", когато вече си си изкарал службата и си резервист и те викнат в армията.
363
5
 
1
 
! Отговори
До 400 преди 3 дни
Ами така са украинските копейки като просят в чужди държави
362
6
 
0
 
! Отговори
До 395 преди 3 дни
Поредния просяк, който не може да чете и не правят разлика между редовна служба и мобилизация
361
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Една копейка тука влезе в information overload и е пред блокаж. Нито разбира кой кво му говори, нито кога, нито може да прочете и асимилира ахаххахахах. Бавни са мозъците русофилски! Факт!
360
0
 
1
 
! Отговори
До 397 преди 3 дни
Нагей,нагей то си е за ваша сметка