Премиерът: Няма да сме безсрочен донор на Украйна

Позицията ни е ще бъде изложена и на срещата във Вашингтон
5 юли 2024 14:10, Инна Ангелова
367
Премиерът: Няма да сме безсрочен донор на Украйна
Снимка: Правителствена информационна служба

"Няма как България да се превърне в безсрочен донор на Украйна, най-малкото защото трябва да бъдат предвидени средства в държавния бюджет, които да бъдат приети от народните представители. Ако те ги отхвърлят, не само без безсрочен, а въобще няма как да е донор", заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в парламента по повод поредните спекулации относно предстоящата Среща на върха на НАТО.

Премиерът беше категоричен, че финансови ангажименти от българска страна могат да се поемат, само след като се предвидят такива в закона за държавния бюджет. "Ако не бъдат утвърдени такива суми в държавния бюджет, няма как да бъдат отпуснати", заяви Главчев.

Министър-председателят посочи, че в българската позиция за форума във Вашингтон е посочена индикативна сума от 80 млн. евро., но тази или каквито и да било суми могат да станат факт, само след като бъдат гласувани от парламента.

"Отиваме на Срещата на върха във Вашингтон с решенията на Народното събрание, които са приети досега, поемам ангажимент българската делегация да не излиза от рамките на тези решения", потвърди премиерът. Той припомни, че именно съобразно решенията на парламента страната ни предоставя военнотехническа помощ на Киев. По повод друга спекулация, за пореден път Главчев заяви категорично, че няма да бъдат изпращани български войски в Украйна.

Премиерът приветства отправените в пленарна зала предложения България да бъде посредник в мирни преговори или в инициативи за мир. Единственото, което трябва обаче да се подчертае е, че тези мирни преговори трябва да бъдат съобразени с международното право, отбеляза Главчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
3
 
30
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Предлагам заплатите на господата евроатлантици в парламента да вървят за подпомагане в Украйна.Нагли .......... пари за пенсии и зравеопазване нямате а за помощи на Украйна имате!
245
1
 
15
 
! Отговори
А,беГлавчев преди 2 месеца
НС като прие да се предоговори договора с Боташ,ти предоговори ли го?И от къде взимаш по милион на ден да плащаш,като Парламента НЕ е гласувал тези пари?
244
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мда вместо вода и канализация в българските градове и села що да не дадем на Украйна... Те българите са свикнали да кензат във външни *** и да не се къпят. И магистралата до Бургас е топ да ходят да се къпят в кафяво море!
243
3
 
27
 
! Отговори
реално преди 2 месеца
евала на Америка успя да накара ЕС да се самоунищожи със собствените си ресурси,а останалите да дава за американски оръжия,газ и за бежанци,които бягат главно от американските военни операции това,ако не е геополитика здраве му кажи
242
1
 
21
 
! Отговори
Главчо Феса преди 2 месеца
Раздаде България на Пеевски.Сега плямпа глупости.
241
8
 
11
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
едно разумно изказване на главчев - нека парламентът излезе с решение, с което да задели средства за украйна, но да каже ясно откъде са - например половината от заплатите на депутатите и администрацията до края на войната.
240
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне реакторите за АЕЦ Белене няма ли да им дадем. Так и така ще отидат за скрап.
239
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След Северна Корея и Талибаните вече са от нашите. Победата е в кърпа вързана.
238
5
 
26
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
Българските така наречени управляващи са еди безсрамници защото обсъждат финансова помощ за урките а в същото време умуваха дали пенсиите да се вдигнат 10%-11% майчинството за втората година е смешно и жалко иначе имало демографска криза минималната заплата все още е най- ниска в ЕС в София не достигат ДГ пътищата са за ремонт и какво ли още не.БЕЗСРАМНИЦИ искащи да гласуваме за тях.НАХАЛНИЦИ.
237
9
 
4
 
! Отговори
До 242 преди 2 месеца
Ами той нищо не обещава ,а само каза,че това ,което е договорено от предното ще се изпълни и до тук
236
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя главоч кой го е избирал че се обажда?Работата на служебното правителство е да организира изборите,не да подписва заробващи договори и да обещава български пари.
235
2
 
10
 
! Отговори
До 237 преди 2 месеца
Е само ,че тоя точно от парламента трибуна няма как да се изкаже ,като никой не е гласувал за него,а си е един назначен служебен премиер нито може нещо да променя нито нищо иначе казано назначен е там да следи да ги функционира държава
234
1
 
19
 
! Отговори
До 238 преди 2 месеца
Ами той не може да говори от името на българския народ ,щото дори и част от него не е гласувал за Главчо
233
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ехоооо донорите, събирате ли още капачки за кувьози
232
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и защо се оправдава и обяснява, нали в чужбина говори от името на България, така бил искал българският народ, а тук като застане пред българския народ отрича, убитите на фронта са тежка карма, в Библията има израз - нека кръвта им падне върху нас
231
3
 
5
 
! Отговори
позор! преди 2 месеца
Българи, на парламентарната трибуна е Главанака - най-верният лакей на 170-килограмовото туловище и на сарайския милиардер, новия султан! Каквото поискат от Главанака туловището и агент Сава , веднага го получават! Защото ако не го получат, не се знае! Ахмед Амин, "самоубит" в сараите не е забравен, а Главанака, освен грозен и ***, е и много страхлив! Направо се напикавал от страх само като чуел гласа ан Дебелаак!
230
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спокойно . Главчев е от Руската гимназия.
229
3
 
9
 
! Отговори
Х преди 2 месеца
Безбожници избихте хиляди млади славянски момчета с вашето оръжие. Идете в ада всички сте изцапани с кръв
228
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А петдесете милиарда долара, които Нато се съгласи да даде на укрите?Бг е член ба Нато и ще трябва да се бръкне в джоба солидарно с останалите членове за тези вересии....
227
1
 
1
 
! Отговори
До 229 преди 2 месеца
Ами той само може да изпълни договорено от предното правителство и това е за повече трябва да има избрано редовно,а такова няма