Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин

Германия е против да се удря по Русия с тяхно оръжие
27 май 2024 09:10, Петър Бойчев
238
Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия, цитира dir.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 82 99.9 процента от "русофилите" пишат от ЕС или друг "прогнили" западни държави. Смях Никой не иска в руския рай, който рекламира. Що така бе?
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 80 Така като гледам редовно ходиш на гурбет в "Дойчистаня", та май пак лицемерие някакво. Време е "ви си сложиш попото там де ти е устата" и да бегаш в руския рай. П.С. Знам, че никога няма да го направиш, каквото и да ти струва.
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На този етап западната върхушка в ЕС вече е взела съдбоносното решение. Има "консенсус" така да се каже. От тук натам ще има много пропаганда и поетапно включване на европейците в директни военни операции на украинския фронт. Направиха неизбежна нова голяма война в Европа. А ние всички им помагахме, замъглени от алчност за "европейски фондове" и бързо забогатяване в "богатия клуб". Сега предстои да защитим тези ценности с живота си.
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пичове дойчистаня събирал доброволци. опитват една бригадаа за литва да съберта. за сега има 10. гледам сте много ербап и подръжници на украйна и европейските ценности. предлагам ви да сложите попотата там де са ви устите и да се запишете. ще напрвите жените си горди, децата ви ще пеят песните от евровизия във ваша чест, ще напляскате руснаците а може и кремъл да щурмувате и да вземете скалпа на путин. безценно. за всичко останало заемче от банката и ипотека до живот. и здраво ваксини.
61
20
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Войната не може да свърши без Просията да си поеме разходите по възстановяване на всички щети. Така че в крайна сметка тая държава или ще рухне и ще плаща или ще колабира и ще се превърне в Северна Корея 2.
60
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 70 "Този на следващите избори няма да хване и 4% процента наедно със зелените комунисти с които е в коалиция." - ще хване, защото немците СА същите про'с'таци кат неграмотния матрял у нас.
59
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 61 "Мир, мир трябва на всички, а не оръжие!" - каза про'с'такът който след две седмици ПАК ще гласува Гебрев да получи нови поръчки за снаряди.
58
24
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Преди четири дни Украйна строши един стратегически важен обект на Просията - радар за ранно предупреждение, което е пробив в противоракетната отбрана на цялата ***. Затова сега всички седят и чакат рекцията на Путин. А на него не му стиска да реагира и се прави на неразбрал.
57
2
 
5
 
! Отговори
Dodo преди 3 месеца
Този на следващите избори няма да хване и 4% процента наедно със зелените комунисти с които е в коалиция.
56
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 63 "Германия и Франция тикат всички народи на континента в тази война" - ми след като у нас 85% гласуват да ги командват от Берлин, Лондон, Париж и Вашингтон,нека бъде така! Аз лошо не виждам. След 2 седмици същите 85% про'с'таци ПАК ще гласувате за война. И дано я получите час по-скоро!
55
9
 
5
 
! Отговори
ами преди 3 месеца
Жалко за Украйна
54
24
 
7
 
! Отговори
Историк преди 3 месеца
Русия носи пълната отговорност за тази война която започна и всички произлизащи от нея бъдещи ескалации.
53
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 42 "... на гърба на честните добри граждани на ЕС." - мухаха... Какви "честни граждани" на ЕС бе пич? Я си спомни какво ВИ каза Тиквата преди 2 години?! Само мачкане заслужават европеидните про'с'таци!
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германия и Франция тикат всички народи на континента в тази война. Тоталитарната ЕС вижда оцеляването си само през кръвопролитна война с Руската федерация. И вече ясно се вижда, че подготовката за това е започнала. Твърде късно е тази катастрофа да бъде предотвратена.
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не си играйте с "огъня". Ще пламне и изгори целият свят. Мир, мир трябва на всички, а не оръжие!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
дедо му на този нацист си е оставил кокаляците при сталинград или е копал уран някъде из сибир и му държи влага на насрания старчески ***. мирише на оцет влечугото тръгнало да решава за цяла европа.
49
4
 
6
 
! Отговори
L. преди 3 месеца
Ще се усетят швабите, но вече ще е късно.
48
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 48 "Германия и Франция, т.нар. "лидери на Европа" са пряко отговорни..." - Ц. Пряко отговорните СТЕ про'с'таците дето гласувате за тях и техния ЕС. Дано по-скоро има мобилизация за вас. ВИЕ СТЕ ненужни за България.
47
14
 
2
 
! Отговори
Заради преди 3 месеца
Такива страхливи мушмороци оня ще си развява коня докъдето си иска.Отврат.
46
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейките се възпалиха от сутринта. Дадоха им кокал, ама ще се окаже пластмасов след няколко дни, хаха