Зеленски предупреди за заплаха от втори Чернобил

Отговорност на целия свят е да окаже натиск върху Русия
26 апр 2024 17:00, Стела Стоянова
109
Зеленски предупреди за заплаха от втори Чернобил
Снимка БГНЕС, архив

Володимир Зеленски предупреди, че руският контрол над Запорожката АЕЦ заплашва с радиационна катастрофа. Изявлението му дойде в деня, в който се навършват 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г., предаде АФП.

Руските сили превзеха Запорожската АЕЦ в Южна Украйна в първите дни на инвазията си през 2022 г.

Москва и Киев редовно се обвиняват взаимно, че застрашават безопасността на обекта, който е най-голямото ядрено съоръжение в Европа.

"Вече 785 дни руските терористи държат Запорожската АЕЦ като заложник", заяви Зеленски в социалните мрежи.

"Отговорност на целия свят е да окаже натиск върху Русия, за да гарантира, че централата ще бъде освободена и върната под пълен украински контрол, както и че всички украински ядрени съоръжения ще бъдат защитени от руски удари. Това е единственият начин да се предотвратят нови радиационни катастрофи, които присъствието на руските окупатори в ЗНЯО постоянно заплашва", добави той.

Призивът беше отправен 38 години след разтопяването на атомната електроцентрала в Чернобил в Северна Украйна, тогава част от Съветския съюз.

Инцидентът, който се смята за най-тежката ядрена катастрофа в света, замърсява обширни територии в Украйна, Беларус и Русия. На радиация бяха изложени и обширни райони от Западна Европа.

"Чернобилската катастрофа показа колко бързо могат да се появят смъртоносни заплахи", каза Зеленски.

Руските сили превзеха изведеното от експлоатация съоръжение в Чернобил на 24 февруари 2022 г. - първия ден от инвазията си, когато изпратиха войски в Украйна от Беларус, но го изоставиха седмици по-късно./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от Русия
Излезе ли Европа от газовата криза? Търговците вече се тревожат за следващата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
5
 
! Отговори
А вие рус0робите преди 3 седмици
Що не ходите да помагате на Русия?
21
26
 
2
 
! Отговори
Русия терорист преди 3 седмици
най голямото зло е предизвикано от руснака .. винаги 17.09.2019 г. Експлозия е станала в биохимическия комплекс Вектор в руския град Колцово, Новосибирска област. където се пазят опасни щамове на силно заразни болести. Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертвиКакво би станало, ако вирусите от взривилата се руска лаборатория плъзнат по земното кълбо? Според доклад на Борда за мониторинг за справяне с епидемии, ръководен от бившия шеф на СЗО Гро Харлем Брунтланд, само 36 часа са нужни един вирус да се разпространи по целия свят, убивайки около 80 милиона души. От там тръгва и Ковид
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя е узурпатор и диктатор.. Незабавно да се проведат избори..
19
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Клоуна признава за пореден път че руснаците са превзели и контролират централата и продължава да твърди че я обстрелват,тоест обстрлват себе си. Мдаа, дрогата не прощава.
18
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е как няма, след като наркомана Зеленски обстрелва постоянно атомната централа в Запорожие!!!!!!! Или това леко се пропуска, че УКРАИНЦИТЕ ОБСТРЕЛВАТ ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА!!!!
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това некадърно грузинско джудже ще направи втора укро катастрофа!! Затова не си избирайте диктатори!
16
3
 
27
 
! Отговори
Деди преди 3 седмици
Тоя зелен шебек плаши "гаргите" накацали по "клоните" на неговите глупови волеизяви! Аланкоолу, ако ти и осранната ти "армия" не направиш "втори Чернобил", няма нормален чиляк, който дори може да помисли нещо подобно!
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми ако спреш да я обстрелваш няма проблеми.
14
4
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 седмици
Защо си анонимен? Защото си ***!
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Май Руснаците още не са разбрали, че са превзели АЕЦ Запорожие и затова продължават да я обстрелват..
12
38
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ РАЗБИРА САМО ОТ СИЛА!) НО НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО ЗА МОМЕНТА И НЯМА И ДА СЕ ПРОМЕНИ ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФАЩ! ПЕЧЕЛИ БАЙДЪН ТОВА Е КРАЯ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ В КОЯТО И РЕЖИМА ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН А ТЯ ЩЕ СТАНЕ НА ПАРЧЕТА ЗА ДА НЕ ПЛАЩА 10-КИ ТРИЛИАРДИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА УКРАЙНА ПРИСЪДЕНИ И ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД! ПЕЧЕЛИ ТРЪМП ТОВА Е АБСОЛЮТНА ПОБЕДА ЗА ТЕРОРУСКАТА КОЯТО СИ ЗАПАЗВА ДОСТА ОТ ОТКРАДНАТОТО В УКРАЙНА И РЕЖИМА СИ ОСТАВА И ТЯ НЕ СЕ РАЗПАДА!
11
31
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФАЩ ПРЕГОВОРИ НЯМА ДА ИМА! СЛЕД КОЕТО СЕ ОБЯВЯВА КОЙ ПЕЧЕЛИ В ФАЩ И С ТОВА КОЙ ПЕЧЕЛИ И ВОЙНАТА МЕЖДУ УКРАЙНА И ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МАЙКА НА ЗЛОТО!
10
2
 
38
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Твойте надрусани бандеровци пускат дронове срещу АЕЦ Запорожие.
9
4
 
46
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 седмици
Е,не вярвам руснаците постоянно дастрелят по своите войски там.На това може да вярват само Урсула и Денков!
8
29
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ТОВА СЪБИТИЕ НЕ Е ПРЕДВИДЕНО ЗА 2024-ТА ! ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ЗА 2024-ТА Е ПРЕДВИДИЛА ВЗРИВЯВАНЕТО НА ДНИПРО - ХЕС :D ЗАЕЦС Е ПРЕДВИДЕН ЗА ВЗРИВЯВАНЕ ОТ ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПРЕЗ 2025-ТА АКО ДЖО БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ ВТОРИ МАНДАТ !
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя само плаши, плашило, седни да преговаряш.
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските сили превзеха Запорожската АЕЦ в Южна Украйна в първите дни на инвазията си през 2022 г. - Но пък постоянно я "обстрелват" с дронове :))) Нищо че са я превзели ...
5
1
 
39
 
! Отговори
Егати наглеца :D преди 3 седмици
Украинците обстрелват АЕЦ-а, взривиха язовира, който се ползваше за охлаждането му, но реват, че имало заплаха. Шизофрения?
4
1
 
36
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
Зеленски да предупреждава за заплаха от втори Чернобил е като САЩ да предупреждава за заплаха от втори Хирошима и Нагасаки.
3
1
 
1
 
! Отговори
The Anglo-Saxon преди 3 седмици
do as I say - not as I do