Зеленски предупреди за заплаха от втори Чернобил

Отговорност на целия свят е да окаже натиск върху Русия
26 апр 2024 17:00, Стела Стоянова
109
Зеленски предупреди за заплаха от втори Чернобил
Снимка БГНЕС, архив

Володимир Зеленски предупреди, че руският контрол над Запорожката АЕЦ заплашва с радиационна катастрофа. Изявлението му дойде в деня, в който се навършват 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г., предаде АФП.

Руските сили превзеха Запорожската АЕЦ в Южна Украйна в първите дни на инвазията си през 2022 г.

Москва и Киев редовно се обвиняват взаимно, че застрашават безопасността на обекта, който е най-голямото ядрено съоръжение в Европа.

"Вече 785 дни руските терористи държат Запорожската АЕЦ като заложник", заяви Зеленски в социалните мрежи.

"Отговорност на целия свят е да окаже натиск върху Русия, за да гарантира, че централата ще бъде освободена и върната под пълен украински контрол, както и че всички украински ядрени съоръжения ще бъдат защитени от руски удари. Това е единственият начин да се предотвратят нови радиационни катастрофи, които присъствието на руските окупатори в ЗНЯО постоянно заплашва", добави той.

Призивът беше отправен 38 години след разтопяването на атомната електроцентрала в Чернобил в Северна Украйна, тогава част от Съветския съюз.

Инцидентът, който се смята за най-тежката ядрена катастрофа в света, замърсява обширни територии в Украйна, Беларус и Русия. На радиация бяха изложени и обширни райони от Западна Европа.

"Чернобилската катастрофа показа колко бързо могат да се появят смъртоносни заплахи", каза Зеленски.

Руските сили превзеха изведеното от експлоатация съоръжение в Чернобил на 24 февруари 2022 г. - първия ден от инвазията си, когато изпратиха войски в Украйна от Беларус, но го изоставиха седмици по-късно./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от Русия
Излезе ли Европа от газовата криза? Търговците вече се тревожат за следващата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
10
 
! Отговори
Спонсор преди 3 седмици
Жена ми почина преди две годи ни от РАК, а племеницата ми има операция на щитовидната жлеза, така че тоя *** изобщо да не ми се появява в ефир! Посолство то им трябва да се закрие като вражеска държава! Що мълчат за украинските мини в морето? Ние трева пасем, нали? Нямаше ли облак при взрива над БЪЛГАР ИЯ? На кормуване само пусках сондата от БТР-ра и стрелката в червения сектор? А после някак ъв *** с полковнишки пагони най нагло лъжеше по телевизия та, че били ни давали таблетки!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахаха!Преживелите лоботомия ще я харесат!
40
4
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Брадатия е имал в предвит,че Европа ще му подърява ток,за военната му промишленост,благодарение на която ще гоним бройка утилизирани окупатори,преблизително,като във ВСВ!
39
1
 
22
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
украинският клоун, както винаги говори глупости и както винаги, русофобските български медии го цитират. заплахата за запорожката аец идва от украинските въоръжени сили, които редовно я обстрелват. освен това отговорността за аварията в чернобил е на украина, където аец се намира, а не на русия. един съвет към русофобския сайт - да цитират по-малко клоуна.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако си спомняте брадатият психар миналата година как че щял да продава ток на Европа.
37
21
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Ти си обикновен,дори безличен гражданин(вероятно на краен квартал в балканска столица),а президента Зеленски ще се помни,тогава когато антрополози почистват с четка твоя безличен череп,и се чудят от кога датираш!
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този вече " Обикновен гражданин " на Украйна От чие " име" се изказва?????
35
10
 
10
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Знаете ли защо лудия не желае обща мобилизация? Защото се страхува да въоражи 5 милиона руснаци,да не се повтори октомври 1918г.
34
23
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Доброволците в блатното царство се изчерпаха! Хайде копейки! Матушка се нуждае от вашето самопожертвование! Бързо! Бързо! Пролетарии!Съеденете се!Спасете я!
33
28
 
4
 
! Отговори
Твърдо преди 3 седмици
Най големите врагове на нашата Родина Република България са копейките!!!
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Клоуна-политик,освен ,че краде и лъже.Ако Руснаците искат да я гръмна,тази централа,отдавна да са го направили и Европа вече да е изчезнала.Клоуна е луд за връзване.Чудно ми е,защо Запада му вярва,въпреки че е опасен и за тях.Вероятно има нещо,което ги принуждава да се съобразяват с него.И това може би е страхът от лудоста му или по скоро от зависимоста му от крека и се надяват да се гръмне сам или някой от неговите да го гръмне.Натам отиват нещата.Може и да не е скоро,но е неотменимо.
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна има няколко наследени от СССР АЕЦ-а, но интересно е, че Русия обстрелва само тази АЕЦ, която превзе преди 2 години. Това е логиката на ДебилноЖълтопаветнияЛъганПланктон! Добре, че Руснаците я пазят иначе КиевскиятНаркокартел и техните ХомоНАТОДружки щяха да обрекат милиони европейци на смърт за кефа на Макдоналдс и ЛГБТ-Демокрация!
30
4
 
15
 
! Отговори
Укъренерго преди 3 седмици
Укрэнерго днес официално съобщи, че Украйна вече 24 часа в денонощието внася електроенергия от Румъния, Унгария, Словакия, Полша и даже от Молдова! И това при положение, че: няма студове и жеги, не работят отоплителни уреди и климатици, и на украинците редовно им правят дискотека 2 часа има ток 2 часа няма. Украйна отече, това е, независимо дали си го признават или не. Колкото повече лъжат, толкова по-голям шок ще има, когато Зеленски капитулира официално.
29
3
 
20
 
! Отговори
Хм... преди 3 седмици
Украинската армия вече ТРЕТИ ПЪТ изстрелва ракети и праща дронове към Запорожката АЕЦ... ама Русия че я охранява била виновна . Баааго и дрогиррания Клоун.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да оди да се освежи на Марица кат се избани с пясък
27
20
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Мойта цел е да капитолира блатна русия! Цената не ме интересува!
26
4
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Сащ доставят ракети, Великобритания и Франция - също. Целта им е ядрена катастрофа. Гласувайте за тях!
25
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Тоя ПАК лъже.
24
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма ядрена Централа в Източна Украйна,не знам защо е този шум.Украйна нищо не може там да предизвика,за съжаление,което да облъчи Мордор .Трийте,това е истината.Ако сабачките докато са пълнили куфарчетата ,са изпуснали ЗАЕС,единствената,която на теория би могла да ебм и на тия,претенции към Главния Късак и Ордата!Зе не е панацея,но и Масов Убиец все още не е станал !
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ иска бялото слънце над Европа. Те нали са далеч, какво им пука.