Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история

В музея му няма дума нито за ГУЛАГ, нито за милионите убити
24 апр 2024 21:40, Нели Христова
199
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Снимка: БГНЕС

Йосиф Сталин може да е бил един от най-кръвожадните диктатори в света, но това почти не се споменава в музей, посветен на живота му в родния му град в Грузия.

Музеят на Сталин в Гори, на около 50 мили от Тбилиси, столицата на черноморската държава, е открит през 1957 г. до малката къща, в която през 1878 г. е роден съветският тиранин Йосиф Висарионович Джугашвили. Двуетажната сграда е лесна за намиране — просто вървете по булевард Сталин до парк Сталин и няма как да го пропуснете. Отвън стои статуя на Сталин.

Вътре, властно гледаща надолу по мраморното стълбище, се издига друга статуя. Има бюстове на Сталин и портрети на Сталин, включително как той пуши лула, докато разговаря с майка си. Друг го показва как се разхожда в провинцията с дъщеря си Светлана, която по-късно избяга от Съветския съюз и заклейми баща си като "морално и духовно чудовище".

Въпреки това е рядкост да се чуят подобни разговори в Гори. Мнозина смятат Сталин за местно момче, което се е справило добре. "Той беше човек, роден в бедно семейство в Грузия и успя да застане начело на Русия", казва Георги, собственик на магазин, с неприкрита гордост пред The Times.

Всъщност Сталин е толкова почитан в Гори, че през 2010 г. 20-метрова бронзова статуя на централния площад беше премахната под прикритието на нощта от страх от ответна реакция.

Други музейни експонати включват копие на посмъртната маска на Сталин и селекция от подаръци, които той получава от цял свят. Има лули от Италия, малко сабо от Холандия и огромна ваза от Сибир с надпис "На великия Сталин, от работниците". На долния етаж магазинът на музея продава тениски на Сталин.

Водачите разказват историята на колоритния живот на Сталин, от младостта му като бъдещ свещеник и банков обирджия до дните му като марксистки революционер и дългото му управление над Съветския съюз. И все пак за ГУЛАГ и бързите екзекуции на враговете на Сталин, реални или въображаеми, почти няма дума. Един неинформиран посетител може лесно да си тръгне без да разбере, че той е отговорен за смъртта на милиони свои съграждани във вълна от политически терор през 30-те години на миналия век.

Попитани за очевидния пропуск, гидовете въздъхват. Очевидно ги питат това често. "Всеки, който иска да разбере за ГУЛАГ и политическите репресии, може просто да отвори Google."

Освен няколко бегли споменавания в главните зали за безпощадността на Сталин, единствената препратка е в малка ъглова стая, далеч от основната изложба. Няма табели, насочващи посетителите към него, а гидовете дори не намекват за съществуването му. Вътре няколко листа хартия съдържат малко факти и цифри за Големия терор на Сталин.

През 1989 г., на фона на демократичните реформи на Михаил Горбачов, музеят е затворен за кратко. През 2008 г., по време на опитите на президента Саакашвили да отърве Грузия от напомнянията за нейното съветско минало, бяха обявени планове тя да се превърне в постоянна изложба за ужасите на сталинизма. "Този музей е типичен пример за съветска пропаганда и се опитва да легитимира най-кървавия режим в историята", гласеше табела на вратата.

Плановете обаче така и не бяха реализирани и знакът беше премахнат, след като партията "Грузинска мечта", която беше обвинена, че е върнала страната обратно в орбитата на Москва, дойде на власт през 2012 г.

Повече от 70 години след смъртта му, наследството на най-известния син на Гори продължава да провокира напрежение в Грузия. Мненията често са противоречиви. "Повечето грузинци се гордеят със Сталин, но признават, че той е бил тиранин, отговорен за смъртта на много невинни хора", се казва в доклад на US Aid през 2022 г. след провеждане на национално допитване. Парадоксално е, че около 80% от грузинците искат да се присъединят към ЕС.

През януари жена, чиито роднини бяха убити при съветските чистки, напръска боя върху икона с образа на Сталин в катедрала в Тбилиси. В отговор националисти се опитаха да щурмуват апартамента й.

В Гори обаче благоговението пред Сталин е дълбоко. "Дядо ми е бил заточен в Сибир от Сталин, защото е бил пленен от нацистите по време на войната", казва Зураб, местен жител. "Той прекара десет години там, преди да го пуснат у дома, след смъртта на Сталин."

Но дали Зураб мрази Сталин? Той просто свива рамене. "Не, дядо никога не е казал лоша дума срещу него. И аз го правя - нямам какво лошо да кажа и за Сталин."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от Русия
Киев очаква труден период на фронта след средата на май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
2
 
! Отговори
Ха така преди 1 ден
Абе как нито един русофил не знае че индустриализацията на изостанала русия започва при Ленин от сащ .Армант хамър се казва първия който стъпва там.Основите на всички големи комплекси се поставят от американците.Запознайте се и с делото розенбърг как руснаците се докопват до технологията за ядрения синтез.Убедих се че руската история е много фалшифицирана най вече след идването на болшевиките през 1917г.Някой да прочел истината как русия се е сдобила с тази голяма територия
152
0
 
2
 
! Отговори
Ха така преди 1 ден
Абе поне един русофилистик да беше се запознал с мемоарите на маршал жуков където той признава че 1941г хитлер буквално ги е размазал и без тази огромна военна помощ и храни са щели да обърнат хода войната на кукув ден.И хитлер ги е нападнал с половината си дивизии, а другата половина според руснаците играла карти с американци и англичани.Даже англичаните окупират Иран от там да прекарват муниции и храни.А руснаците кръстиха немския национал социализъм на фашизъм защото и болшевиките правеха соц
151
3
 
17
 
! Отговори
Стоенчо преди 1 седмица
Нормалните хора по света не се интересуват от мустакати у.роди. Те гледат към други планети, създават блага, лекуват болести и се грижат обществата им да просперират.В шибанистан, ако искат тоя могат да си го изкопаят, да му вдигнат пак мавзолей, да си го турнат там и да си го целуват и прегръщат. Ако си т.ъ.п, то е за цял живот.
150
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По тази логика Труман и Никсън също са чудовищни сатрапи.
149
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А индианците кой ги изтрепа с оръжие, заразени с едра шарка одеала и стерилизация, пак Сталин ли. Кой е наредил. Я да видим дали знаете.
148
5
 
16
 
! Отговори
До gogo преди 1 седмица
Заповедта за атомната атака в Хирошима е издадена от майор Джеймс Хопкинс ,който по късно е удостоен с чин генерал за големите си заслуги.
147
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички диктатори са чудовища :Ленин- Сталин. Хитлер, Путин, Саддам, Кадафи
146
21
 
9
 
! Отговори
Дидо преди 1 седмица
Преди години бях във Вилнюс,трябва да видите техните музеи и и тяхната версия на историята.Пропагандата там е в пъти по голяма от Русия и Украйна.В тяхната история периода 1949-1991 не съществува.Няма го в учебниците.А по време *** втората световна те се бия на страната на хитлер с което се гордеят
145
5
 
18
 
! Отговори
антизомби преди 1 седмица
Това е така, заради вятъра на промяната, дошъл с пютен -късокракия джуджак. Забраняват се всякакви прояви и възпоменания на жертвите на сталинския терор. Върхът беше достигнат, когато свещеник ръсеше със светена вода барелеф на грузинския джелатин (изтрепал много свещеници по негово време).
144
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1919г Ленин създава първите лагери ГУЛАГ където превъзпитават инако мислещите с труд- 32 000 000 загиват докато ги превъзпитават с жесток труд- последните лагери закриват едва 1987г.
143
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ГошоГоше в дълбока заблуда си- много отдавна познаваме и заклеймяваме Хитлер и злото което е сътворил избивайки стотици- там е работата, че Руските сатрапи не му отстъпват, даже му съперничат по избити..И Германският фашизъм и руският фашизъм/няма значение как ще го маскираш/ са жестоки и човеконенавистни.
142
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И не само в Гори мислят така за него... Победителите не се осъждат!!! С твърди методи победи и Хитлер и Троцки а сега се опитват да му държат сметка - та той създаде основите на просперитета на СССР
141
6
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До додо: ако някой като Роската Плювналиев беше начело на СССР през ВСВ сега света щеше да е по прекрасно място и нямаше да има проблем с русофили!
140
23
 
13
 
! Отговори
gogo преди 1 седмица
A защо никой не споменава името на човекът сложил подписа си под екзекуцията на 300 хиляди невинни човека с атомната бомбандировка на Хирошима и Нагасаки?
139
30
 
19
 
! Отговори
gogo преди 1 седмица
Диктатор бил... А я сега си представете някой като Росен Плевнелиев начело на СССР да изведе страната през най-голямата световна война...
138
9
 
28
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 148 и бай ти дрънчи: а ти се информирай за Катинското клане и как съветите са поробили Полша, "за да я спасят" от съюзниците си Нацистка Германия! Прочети и за ГУЛАГ малко, за Гладомора в Украйна, за всички престъпление срещу човечеството на СССР и тогава защитавай най човеконенавистните *** в човешката история! В топ 10 на най големите престъпници срещу човечеството и най масовите убийци на 1 място е Мао, на 2 е Сталин, а горкият Хитлер е едва 4-ти! 20 Хитлера не са равни на Сталин и Мао!
137
5
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 154: а през 22.09.1939 Червената армия заедно с Вермахта заедно организират победен парад в Бредт след окончателното завладяване на Полша. Заедно марширували, заедно газили, заедно завладявали, но били врагове. Хаха. И какво ти е управлението, че една нелегална организация от друга държава била присъствала някъде и това било извинение Червената армия да прави съвместен парад. До Бай Дрън или Бай ***: Абе то и нацистите освобождаваха света от съветите, ама сега ги наричате зли?
136
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки диктатор е чудовище. Сталин, Мао, Ленин, хитлер, Пиночет и подобни.
135
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дейвид Ърнест Дюк (на английски: David Ernest Duke) е американски бял супремацист, осъден престъпник и бивш представител в Законодателното събрание на щата Луизиана, както и бивш Велик магьосник на Ку Клукс Клан. ПартияАмериканска нацистка (преди 1975)[1]Демократическа (1975 1988)Популистка (1988 1989)Републиканска (1989 1999)[2]Реформистка (1999 2001)[3]Законодателно събрание на щата Луизианапредставител1989 1992
134
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
През септември 1935 г. представители на Съюза на британските фашисти присъстват като гост-делегати на традиционните ежегодни партийни сборове-конгреси на нацистката партия в Нюрнберг. През пролетта и есента на 1936 г. Мозли е на два пъти на партийно работно посещение в Германия, където има и среща с фюрера. В края на 1935 г. емблемата на Съюза на британските фашисти е сменена - фасциите са заменени със светкавица в кръг, и това означава взаимодействие от гледна точка на единството