Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история

В музея му няма дума нито за ГУЛАГ, нито за милионите убити
24 апр 2024 21:40, Нели Христова
199
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Снимка: БГНЕС

Йосиф Сталин може да е бил един от най-кръвожадните диктатори в света, но това почти не се споменава в музей, посветен на живота му в родния му град в Грузия.

Музеят на Сталин в Гори, на около 50 мили от Тбилиси, столицата на черноморската държава, е открит през 1957 г. до малката къща, в която през 1878 г. е роден съветският тиранин Йосиф Висарионович Джугашвили. Двуетажната сграда е лесна за намиране — просто вървете по булевард Сталин до парк Сталин и няма как да го пропуснете. Отвън стои статуя на Сталин.

Вътре, властно гледаща надолу по мраморното стълбище, се издига друга статуя. Има бюстове на Сталин и портрети на Сталин, включително как той пуши лула, докато разговаря с майка си. Друг го показва как се разхожда в провинцията с дъщеря си Светлана, която по-късно избяга от Съветския съюз и заклейми баща си като "морално и духовно чудовище".

Въпреки това е рядкост да се чуят подобни разговори в Гори. Мнозина смятат Сталин за местно момче, което се е справило добре. "Той беше човек, роден в бедно семейство в Грузия и успя да застане начело на Русия", казва Георги, собственик на магазин, с неприкрита гордост пред The Times.

Всъщност Сталин е толкова почитан в Гори, че през 2010 г. 20-метрова бронзова статуя на централния площад беше премахната под прикритието на нощта от страх от ответна реакция.

Други музейни експонати включват копие на посмъртната маска на Сталин и селекция от подаръци, които той получава от цял свят. Има лули от Италия, малко сабо от Холандия и огромна ваза от Сибир с надпис "На великия Сталин, от работниците". На долния етаж магазинът на музея продава тениски на Сталин.

Водачите разказват историята на колоритния живот на Сталин, от младостта му като бъдещ свещеник и банков обирджия до дните му като марксистки революционер и дългото му управление над Съветския съюз. И все пак за ГУЛАГ и бързите екзекуции на враговете на Сталин, реални или въображаеми, почти няма дума. Един неинформиран посетител може лесно да си тръгне без да разбере, че той е отговорен за смъртта на милиони свои съграждани във вълна от политически терор през 30-те години на миналия век.

Попитани за очевидния пропуск, гидовете въздъхват. Очевидно ги питат това често. "Всеки, който иска да разбере за ГУЛАГ и политическите репресии, може просто да отвори Google."

Освен няколко бегли споменавания в главните зали за безпощадността на Сталин, единствената препратка е в малка ъглова стая, далеч от основната изложба. Няма табели, насочващи посетителите към него, а гидовете дори не намекват за съществуването му. Вътре няколко листа хартия съдържат малко факти и цифри за Големия терор на Сталин.

През 1989 г., на фона на демократичните реформи на Михаил Горбачов, музеят е затворен за кратко. През 2008 г., по време на опитите на президента Саакашвили да отърве Грузия от напомнянията за нейното съветско минало, бяха обявени планове тя да се превърне в постоянна изложба за ужасите на сталинизма. "Този музей е типичен пример за съветска пропаганда и се опитва да легитимира най-кървавия режим в историята", гласеше табела на вратата.

Плановете обаче така и не бяха реализирани и знакът беше премахнат, след като партията "Грузинска мечта", която беше обвинена, че е върнала страната обратно в орбитата на Москва, дойде на власт през 2012 г.

Повече от 70 години след смъртта му, наследството на най-известния син на Гори продължава да провокира напрежение в Грузия. Мненията често са противоречиви. "Повечето грузинци се гордеят със Сталин, но признават, че той е бил тиранин, отговорен за смъртта на много невинни хора", се казва в доклад на US Aid през 2022 г. след провеждане на национално допитване. Парадоксално е, че около 80% от грузинците искат да се присъединят към ЕС.

През януари жена, чиито роднини бяха убити при съветските чистки, напръска боя върху икона с образа на Сталин в катедрала в Тбилиси. В отговор националисти се опитаха да щурмуват апартамента й.

В Гори обаче благоговението пред Сталин е дълбоко. "Дядо ми е бил заточен в Сибир от Сталин, защото е бил пленен от нацистите по време на войната", казва Зураб, местен жител. "Той прекара десет години там, преди да го пуснат у дома, след смъртта на Сталин."

Но дали Зураб мрази Сталин? Той просто свива рамене. "Не, дядо никога не е казал лоша дума срещу него. И аз го правя - нямам какво лошо да кажа и за Сталин."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от Русия
Киев очаква труден период на фронта след средата на май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съюзът на британските фашисти е политическо обединение, което възниква във Великобритания, в условията на Световната икономическа криза и се превръща в най-масовата британска фашистка организация в периода между двете световни войни. Дейността му има значително влияние върху социално-политическия живот в Обединеното кралство през 30-те години на 20 век.
132
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 157 Номера с култа го създава Хрушчов!Той се заклел да си отмъсти за разстрела на сина си от Сталин!Военните нямат нищо общо!Точно те разстрелват Берия за неговото убийство!И Голованов,и Рокосовски,и други висши военни отказват да подкрепят "борбата с култа",и си плащат за това!
131
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радослав, през 1938 , твоята Полша заедно с нацистите късаха от Чехословакия.Тогава Полша подобно на СССР падна в капана на Хитлер.После той нападна и двете.Какво не схващате?
130
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
христова, това че препечатвате глупотевините на *** , евро - атлантически ЛГТБИ не те прави журналист, а плагиат, при това платен.А на 149 Радослав, да му кажа, че трябва да се чете преди да се пише.Нека се информира за Мюнхенският сговор от 1938, подписан от фашистка Италия, нацистка Германия и "демократичните" Британия и Франция.И после да види къде е Тешенската област и кой я е анексирал безсрамно!Хайде на обучение!
129
2
 
17
 
! Отговори
от киреча преди 3 седмици
Оставете комунизма на червените мушмули да си го дъвчат до като си сменят памперсите!Вие гледайте напред!:)))
128
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От 45 г изучавам детайлно дейността на Сталин.Как полуграмотни ,или откровено неграмотни хора се осмелява да дават "компетентни" мнения за Сталин.!?Смешно е,но е и малко тъжно..
127
15
 
5
 
! Отговори
ДО Радослав преди 3 седмици
А Мюнхен 1938 какво е?Подялба на Чехословакия.То оставаше Англия да иска и земи в Европа.Да не сме 100 г война.
126
11
 
3
 
! Отговори
ДО преди 3 седмици
Има, ИСЛЯМА!!!
125
13
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
150, стига с тия опорки, хората са умни, не живеят в средновековието.
124
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Откъде са данните, че Сталин е убил милиони? От "спомените" на Солженицин ли?
123
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На света не се е пръквала по-кървава диктатура от комунистическата.И никоя не си е поставяла по-грандиозни цели от нея Ни повече, ни по-малко от завладяване на ЦЕЛИЯ СВЯТ.От това повече здраве му кажи...
122
13
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Разделянето на Полша е една от причините блицкрига да има такъв успех в началото. Укрепленията на СССР са били изградени по старата граница. Почнало е изграждане на нова защитна линия, като от старата се е прехвърляло каквото може. Не са очаквали Хитлер да атакува толкова рано, преди да е подготвена линията. И това е причина за бързото придвижване на Хитлер.
121
14
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Радославе, тезата е, че Полша е разделена с Германия, за да се спасят хората там. Отделно, че тогава комунизмът е бил на мода и дори прибалтийските републики са поискали помощ от СССР. Сега се измятат, но дядовците на тия са мислили по друг начин преди Германия да нахлуе в СССР.
120
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Между комунизма и фашизма няма особена разлика.Има разлика в смисъл,че комунизмът е много по,-хитър,коварен,тоталитарен и кървав от фашизма.И по-жизнен.Фашизмът приключи за 12 години в Германия,а комунизъм има още в Русия,КитайСев.Корея Куба Виетнам,България и тн
119
1
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 146 Великобритания никога не е сключвала договор за подялба на чужда суверенна държава с Нацистка Германия както СССР! Не се опитвай да се лъзкаш като дупе на млад партиец в гей оргия на БКП!
118
14
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Горките опечалени. Питайте евреи, поляци и др., как са се чувствали. 10 години заточение за това, че някой се е предал на немците. Нотмално. Ето, оня ден цяла войскова част украинци избяга от фронта и сдсде цяло село. Други отказаха да се бият. Какво ги чака според вас тия от режима в Киев? Отговор не искам. Между другото, по време на соца ни учеха, че Сталин наистина е чудовище. Нищо ново не казвате.
117
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След промените стотици хиляди българи бяха заточени в чужбина,на много от тях собствеността беше ограбена първо чрез реституцията, приватизационни бонове, банкови фалити, а след това от едни безнаказани групи действащи под закрилата на културните особености.
116
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радослав, с нацистка Германия подобни договори имаха и Англия и Франция през 1939.Чембърлейн е такъв оптимист, че каза:Мирът на нашето време е сключен.СССР даже последни сключват пакта.
115
5
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 140-тата/то съюза СССР -Германия започва ВСВ като нахлуват и си поделят Полша, значи комунизма е съюзник на нацизма, значи комунизъм=нацизъм! Браво на цоцалистическият екскремент, че си призна. СССР=Нацистка Германия. Щом сте били коалиция значи сте еднакви, щом едната е използвала агентите си в чужди държави за да агитира за съюз на тези държави с Германия значи сте еднакви! А и болшевиките са антисемитисти и те избиват еврей
114
5
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 140-тата/то драго мозъчно амебесто третополово сифилистично биомасесто нещо! В Британия е имало фашистка партия, да, но тя нито е управлявала, нито нищо, даже след началото на войната масово са арестувани и затворени като вражески агенти! Това не означава, че държавата е била фашистка! Аман от лъжливи, крадливи, изопачаващи истината комунистически хомосексуалисти! А БКП като е била за съюз на България с Германия? Значи БКП е фашистка и нацистка организация! Благодаря, че най накрая го призна!