Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"

Той обаче прзина, че част от собствените му сили също са "изчерпани".
Обновена: 21 апр 2024 19:57 | 21 апр 2024 19:04, Нели Христова
225
Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС

Решението на Камарата на представителите на САЩ да предостави дълго отлагана помощ за Украйна показва, че страната няма да стане "втори Афганистан, изтъкна президентът Володимир Зеленски.

В събота Камарата на представителите одобри пакет от 61 млрд долара военна и икономическа помощ за Украйна, която се ори срещу инвазията на Русия.

"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан", каза Зеленски в интервю за програмата "Meet the Press" на американската телевизия NBC. "САЩ ще останат с Украйна, ще защитят украинците и... ще защитят демокрацията в света", добави той.

Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война, при който САЩ финансираха и въоръжаваха муджахидини, които прогониха руските сили десетилетие по-късно. След това Афганистан изпадна в гражданска война и скоро твърдолинейните талибани поеха властта, управлявайки страната от 1996 г. до 2001 г. През същата година решението им да позволят на джихадистката групировка "Ал Кайда" да ударят САЩ с атентатите от 11 септември принудиха Вашингтон да нападне страната.

Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта.

Зеленски каза, че част от собствените му сили също са "изчерпани".

"Трябва да ги заменим. Но тези нови бригади трябва да имат снаряжение. Наистина трябва да стигнем до крайната точка. Ние искаме да направим нещата възможно най-бързо, така че да получим осезаема помощ за войниците на фронтовата линия възможно най-скоро. Не след още шест месеца", каза още Зеленски пред Meet the Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от Русия
Навалная за българските шпиони във Великобритания: Путин води война в сърцето на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
31
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
Голяма работа са 60 млрд, ей! Сигурно ще стигнат на Зеленото да изпрати в месомелачката още поне 60 000 украинци. Но това може и да не стане, въпреки милиардите. Украинците осъзнават, че не са нищо повече от пушечно месо и бягат от мобилизация. А които са на фронта вече отказват да влизат в безумни сражения. Така че броят на шарените хартийки им все по-малко значение. А какво стана с онези от Чуждестранния легион? Има ли още някой жив от първата партида?
133
3
 
25
 
! Отговори
Не регистриран преди 3 седмици
Ще има бой твоята тиква от твоите.Да знаеш че ще вие като куче.Дрогльо
132
3
 
26
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
Путин веднага трябва да удари Киев с 2 ядрени бомци и да се прикрйчна с тоя цирк.
131
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеленикавият льольо още не осъзнава, че тези милиарди не са подарък, а високолихвен заем.
130
2
 
41
 
! Отговори
ддд преди 3 седмици
извод..не си избирайте за премиер или президент евреин...особено евреин клоун...ще ви таковамамата...
129
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
прооозчидутоукър...именно не е втори Афганистан тъй като там СССР се провали...а сега няма да има провал...до последния укропитек
128
2
 
41
 
! Отговори
Миш преди 3 седмици
Какво сега ще искаш и хора за помощ ли *** . Вземи и събери сънародниците си годни за воюване по българските курорти. Никой българин няма да отиде на сигурна смърт да се бие и то с руснаци . Това си е твоята война воювай си сам . Русия не ми е направила нищо лошо а и са православни христяни като мен .
127
2
 
30
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Ами Зеленски намеква явно, как американските войски избягаха от Афганистан. Вероятно се надява и американците да НЕ се пръждосат от Украйна. Аз така го разбирам.
126
2
 
22
 
! Отговори
Говедовъд преди 3 седмици
Бидона и Тромпета осигуриха пари за изборите,пък Зеле нека си дрънка.....
125
2
 
24
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Иначе, такива рундове, дето печелим войната, сме гледали- Химарси, Патриоти, Леопарди, Абрамси...очакваме рунда Ф16 и Рунда 13 млрд в касичките на Заленски. Надявам се това да са последните рундове и да не искаме рунднФ35, МКС, Великият Поход до Марс.
124
1
 
32
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Защо ли Зеленски споменава Афганистан? Май не е много уверен дали няма да стане пак същото.
123
17
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Да живее демокрацията или както казва Зеленски, да живеят свободните демократични, президентски избори.
122
1
 
34
 
! Отговори
+ преди 3 седмици
Верно ли тоя обещал 500 000 парчета пушено месо срещу помощта от САЩисаните. Връщайте му курортистите да вървят на фронта .Това ще да е последната им година.
121
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Шоуто трябва да продължи",пееха Куин!
120
1
 
37
 
! Отговори
Дедо Ристо преди 3 седмици
Отпускат помощ, за да могат да я крадат? Всичко е видно и ясно.. Жалко за убитите хора и от двете страни....
119
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде и Новомихайловка падна. Всеки божи ден Руснаците се придвижват може и да е бавно но утилизацията на Укрофашистите е с пълна пара а това е най важното. Абсолютно нищо не може да помогне на Укрорайха дори и Господ. Дните на Зеления наркоман както и на измислената му държава Украйна са преброени.
118
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я да пратят малко войска от България. Така ще докажем, че сме верни на Америка.
117
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато Афганистанската армия загуби от талибаните тя беше по-силна от много натовски армии - с 300 000 войници, отлично екипирани и провизирани, с най-модерна техника, вклюително самолети, а пари никога не са им липсвали. Южен Виетнам също загубиха в момент, в който имаха най-много техника и тя беше хвърляна в морето. Парите и техниката няма да спаси Украйна, хора няма.
116
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Подписа закона за могилизация и парите дойдоха, въпроса е кой ще вземе украинската безценна земя която ще бъде обезлюдена.
115
1
 
38
 
! Отговори
и тая война преди 3 седмици
НАТО я загуби.