Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"

Той обаче прзина, че част от собствените му сили също са "изчерпани".
Обновена: 21 апр 2024 19:57 | 21 апр 2024 19:04, Нели Христова
225
Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС

Решението на Камарата на представителите на САЩ да предостави дълго отлагана помощ за Украйна показва, че страната няма да стане "втори Афганистан, изтъкна президентът Володимир Зеленски.

В събота Камарата на представителите одобри пакет от 61 млрд долара военна и икономическа помощ за Украйна, която се ори срещу инвазията на Русия.

"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан", каза Зеленски в интервю за програмата "Meet the Press" на американската телевизия NBC. "САЩ ще останат с Украйна, ще защитят украинците и... ще защитят демокрацията в света", добави той.

Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война, при който САЩ финансираха и въоръжаваха муджахидини, които прогониха руските сили десетилетие по-късно. След това Афганистан изпадна в гражданска война и скоро твърдолинейните талибани поеха властта, управлявайки страната от 1996 г. до 2001 г. През същата година решението им да позволят на джихадистката групировка "Ал Кайда" да ударят САЩ с атентатите от 11 септември принудиха Вашингтон да нападне страната.

Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта.

Зеленски каза, че част от собствените му сили също са "изчерпани".

"Трябва да ги заменим. Но тези нови бригади трябва да имат снаряжение. Наистина трябва да стигнем до крайната точка. Ние искаме да направим нещата възможно най-бързо, така че да получим осезаема помощ за войниците на фронтовата линия възможно най-скоро. Не след още шест месеца", каза още Зеленски пред Meet the Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от Русия
Навалная за българските шпиони във Великобритания: Путин води война в сърцето на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Удобно премълчавате факта че за да получи реално тези пари Украйна трябва да мобилизира и обучи не по малко от 500 000 души. До сега я са събрали 30 000 я не. Муахахахахаааааа
153
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дп 167. Мммм даа. Нагло от твоя страна, но поне честно. Или нещата толкова са на зле че няма за какво да се прикривате кой всъщност създава хаоса в държавите. И кой подклажда войните.
152
2
 
13
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
Зеления НАРКОМАН ще шзбие Украйнцате до един! Путин трябва да удари Киев с 1 ядрена бомба когато НАРКОМАНА е в Киев а даго ликвидира.
151
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан". Ха ха хи.... доколкото си спомням руснаците и те като американците претърпяха поражение в Авганистан. Та какъв точно е сигнала към Кремъл.
150
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Европа се умори от тази война.Време и е вече да приключва.Няколко преврата на Кавказето,и един два бунта по жълтите республики ще са достатъчни за капитулацията.И след това МИР за Европата поне.Иначе с тия помощи,Ала-бала е работата.
149
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До най-идиотските коментари .... не се ли досещаш защо са с най много плюсове и кой им ги слага ми то е съвсем ясно.
148
6
 
26
 
! Отговори
Татул преди 3 седмици
Зельо, зельо. Ти ливада зелена!
147
7
 
25
 
! Отговори
Зеления фасул преди 3 седмици
ЛЕЛЕ що бело мога да си купя с тая помощ!
146
4
 
13
 
! Отговори
не съм съгласен! преди 3 седмици
На Най-идиотските коментари даже не разбираме добичата задокенска мисъл на непородистите айванчета!
145
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най идиотските коментари са с най много плюсове. Не виждам шанс за България. Дано не съм прав!
144
4
 
20
 
! Отговори
като за последно. преди 3 седмици
следващата помощ ще за кремация.
143
5
 
24
 
! Отговори
Руснаците са ОК преди 3 седмици
Трябва да стигнат до Одеса. Ако сега седнат з апреговори - няма да стане.
142
5
 
16
 
! Отговори
не не е втори - преди 3 седмици
треторазряден Афганистан е!
141
38
 
7
 
! Отговори
Да живее Зеленски! преди 3 седмици
Най-сетне американците се сетиха, че не се воюва с голи ръце! И ако искат Украйна да се освободи и победи Русия, трябва да платят! Нооо, по-добре късно отколкото никога!
140
4
 
41
 
! Отговори
До Укро феновете преди 3 седмици
Колкото по късно. Толкова по мръсно. С тези пробити 60 млрд долара войната само ще продължи по дълго. А Украйна ще загуби поне още пет области. Ако бяха спазили Минските споразумения сега Донбас щеше да още техен
139
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В смисъл, че САЩ избягаха от Афганистан? Който е с население близо 40 милиона!
138
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всъщност след като около 200 млрд не помогнаха остава само едни нови 60 млрд и ще спечелят. За малко... Пълна идио,тщина! Щатите отново са победени, барабар с т.нар цял свят т.е. ЕС! Защо е нужно да хвърлят още хора в огъня? Никой няма полза от това, единствено САЩ!!!
137
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Първо СССР не нахлува в Афганистан за да разпали бунт, а се намеси по покана на афг правителство. Бяха наказани за това. САЩ нападнаха Афганистан заради създадената от тях Ал Кайда. И те последваха съдбата на СССР. А сравнението на отношението на САЩ към украина и афганистан от Зеленски е предадено умишлено неточно. Човека без да иска каза истината - щатите бяха победени от талибаните и избягаха позорно, но сега "... няма да се повтори същото като в Афганистан"!
136
4
 
35
 
! Отговори
Мухаха преди 3 седмици
Значиии, НАД 200 МИЛИАРДА ДОЛАРА помощи до сега не помогнаха... ама точно тия 61 милиарда ще направят така че Окрайна да си възвърне териториите, че чак и да си върне Крим. Баааааго и разюздана фантазия. САЩ трябва да изпрати поне 7 ТРИЛИОНА ДОЛАРА КЕШ, военните им заводи да работят цяла година само да правят доставки на Укрия , САЩ и Европейския съюз трябва да обявят МОБИЛИЗАЦИЯ в страните си и задължително да бъдат извикани, Супермен, Чък Норис, Айрян Мен, Спиндермен и Хълк. Тогава може би..
135
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аман от тоя,няма събота,няма неделя само тоя ни го показват ,какво казал,къде отишъл...Абе хора едно време по тоталитарна Тодор Живков по- малко го показваха по телевизията,отколкото тоя сега..