Лавров: Русия все още е фокусирана върху изконно руската Украйна

Разговорите със Зеленски са безсмислени, Киев да се откаже от неговата мирна формула
19 апр 2024 23:00, Анисия Иванова
297
Лавров: Русия все още е фокусирана върху изконно руската Украйна
Снимка: БГНЕС

След повече от две години интензивни сражения в Украйна руският външен министър Сергей Лавров днес отново изрази претенциите на Москва, че има право да управлява съседната държава, предаде ДПА.

"Не знам какво ще се случи със Западна Украйна", каза Лавров в интервю за  "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомолская правда".

"Много политици изразяват мнението си по този въпрос. Но Украйна, която е изконно руска, която иска да бъде част от руския свят, която иска да говори и да възпитава децата си на руски език, която иска да поднесе цветя на паметниците на онези, които са проливали кръв за тази земя както в Руската империя, така и по време на Съветския съюз във Великата отечествена война - това, според мен, не се обсъжда", допълни руският външен министър, цитиран от ТАСС.

Според 74-годишния Лавров, който оглавява руското външно ведомство от 2004 година насам и е твърд поддръжник и довереник на президента Владимир Путин, не може и дума да става за каквато и да е алтернатива, отбелязва ДПА.

Русия не иска да атакува страни членки на НАТО, както се твърди на Запад, за да се сплашват гласоподавателите, добави Лавров. "Но ако самите те поискат да приближат границите на НАТО до нашите граници, то ние разбира се няма да го позволим, както правим в Украйна“, посочи министърът.  

Лавров отбеляза, че Русия е готова за преговори с Украйна, но само при определени условия, като тази позиция се споделя и от други висши представители на държавното ръководство в Москва.

По време на евентуалните преговори няма да има прекратяване на огъня, разговорите с украинския президент Володимир Зеленски са безсмислени, а Киев ще трябва да се откаже от неговата мирна формула, каза още Лавров.

През есента на 2022 г. Зеленски изготви формула за мир от 10 точки, които включват изтегляне на руските войски, възстановяване на границите на Украйна, изплащането на репарации, съдебно преследване на военнопрестъпниците и др., припомня ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от Русия
Украинската армия: Свалихме руски бомбардировач Ту-22М3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой да му каже на тоя неукия , ще това за законни Български земи :)))
172
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Монголия защо не си потърси изконните земи хаха --- Вярно, много хубав въпрос. И Орбан ще изреве, защото монголците са стигали чак до Унгария.
171
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Откакто Зеленски поиска удари срещу Иран, вече не ми пука за каузите му. Грехът от умиращите хора си е негов. Одеве по една от големите български телевизии съобщиха, че в българските университети украинци ще влизат при облекчени условия. Т.е. за тях условията ще са различни от тези на останалите бежанци и от условията за българи. Т.е. украинци ще влизат по-лесно и ще изместват българчетата от местата им в университетите. Само не разбрах, ЗАЩО?! Не е честно!
170
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Монголия защо не си потърси изконните земи хаха
169
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия трябва да разбере че колониалното робство приключи
168
4
 
11
 
! Отговори
РОСИНАНТ преди 3 седмици
ДАВА УКАЗАНИЯ И ЗА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ...
167
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аха тя цяла Азия излиза че е закона земя на тоя. Сега и Европа ли е закона земя ? Хапчетата редовно ги вземай кон
166
5
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 седмици
До Анонимен214 Съюзници са им само Северна Корея и Иран! Китай гледа своите интереси, а и имат едни стари сметки за уреждане, още от времето на ССС<!
165
5
 
7
 
! Отговори
Каква Русия? преди 3 седмици
Тоя не беше ли арменец. В Русия няма руснаци-Ленин, Сталин и Путин отдавна ги ликвидира а - там са вече зсамо азиатци
164
5
 
12
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
Този не се ли сеща, че тези "граници на НАТО" преди да са такива са граници на държави, които искат да членуват в Северния блок? Като толкова ви е страх, направете си буферна зона в Русия, защо трябва да диктувате, кой, кога,къде и как?! Ние преди, като граничехме с две НАТО-вски държави, какво стана? Ще кажете "Страхуваха се от СССР". Вие като сте наследник на СССР и неговата мощ,защо се страхувате да имате обща граница с НАТО? Значи, за нас може,а за вас не! Просто гледахте на нас,като буфер!
163
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хаха всички държави не искат да имат нищо общо с рашките Съюзниците на Русия Иран и Северна Корея Китай я изпомпва за ресурси и се облизва за Сибир Това е " велика " Геостратегия да живее вашия цар той сам ще ви погребе
162
5
 
13
 
! Отговори
Изнервен преди 3 седмици
Баси ненормалните рашисти, кога ще излязат от средновековието?
161
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И какво спечели Русия от тази война ?
160
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НПОтрролове слагат минуси. Явно на тях не им отнето това право. Само на останалите е отнето.
159
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
РУСИЯ Е ФИКСИРАНА И НЕ МОЖЕ ДА МЪРДА
158
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НПО които явно плащат на сорросоиди по форумите поститнаха забележителни резултати на омерзение и отвращение в читателите. Изобщо трроляците. Факт.
157
11
 
9
 
! Отговори
Чери00 преди 3 седмици
Ех какво хубаво време настана!Цяла Европа и Америка се бият с една "загубена" Русия и нищо немогат да направят! Украинския народ це чуди как се е вързал на лъжите на запада и в наи скоро време ще видите големи изненади кога почнат да хвърчат главите на западняците!РУСИЯ И УКРАЙНА СА ЕДНО И ОПИТИТЕ НА ЗАПАДА ОТИДОХА НАПРАЗНО
156
7
 
9
 
! Отговори
Да преди 3 седмици
До Мешев То за пред света Беларус е отделна държава, но имат един човек/Лукашенко/, който изпълнява всички заповеди от Кремъл. И с Украйна трябваше да е така, но удариха на камък. Иначе, ако протестите в Беларус бяха свалили Лукашенко и там щеше да има специална военна операция. Склонен съм да вярвам, че събитията от2014г. до СВО са организирани от Кремъл, за да има причина за инвазията. КГБ/ФСБ/ както се вижда е склонно на всичко, за да постигне целите си!
155
12
 
6
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Така е. Всички украинци дошли у нас са рускоговорящи т.е. руснаци. Одеса, Киев, Харков са изконни руски градове както и всичко без Лвов, който е австрийски. Това е от историята. Вазов и Ботев, къде са били като са били в Одеса, естествено в Русия. Ако ги питате, те какво ще кажат. Как без война Русия ще изгуби всичко това, няма как.
154
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Кремльовците няма нищо човешко и животните са по милостиви от тях